Rust vinden door minimalistisch leven

15 december 2022
420
Minimalistisch leven

Veel mensen leiden tegenwoordig een chaotisch leven en zijn op zoek naar manieren om de rust weder te laten keren. In de eerste instantie gaan zij kijken voor vormen van meditatie of ademhalingsoefeningen om kalm te worden. Toch zijn er veel mensen waarbij dit niet het gewenste resultaat oplevert. Voor deze mensen is minimalistisch leven wellicht wat. Er zijn veel vragen rondom minimalistisch leven, zoals wat het is en wat de beste manieren zijn om hieraan te beginnen. Om mensen op weg te helpen die op zoek zijn naar antwoorden op deze vragen, vertellen wij je alle informatie die je moet weten over minimalistisch leven en een aantal tips om hiermee te beginnen.

Waar staat minimalistisch leven voor?

In de huidige tijd bevinden wij ons in een maatschappij die alleen draait op consumptie. Bij deze manier van leven wordt het kopen van nieuwe producten gestimuleerd. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die kiezen voor het tegenovergestelde. Dit doen ze meestal in het kader van duurzamer leven. Veel mensen kiezen hiervoor omdat het leven steeds chaotischer en duurder wordt en zij willen besparen. Voor anderen komt het idee van minimalistisch leven voort uit de kennis die zij hebben opgedaan over dat geluk niet in spullen zit en we eigenlijk niet veel nodig hebben om te leven.

minimalistisch leven

Minimalistisch leven heeft voor iedereen een andere betekenis, er is geen één waarheid. Voor de meeste mensen is minimalistisch leven het bezitten van alleen het hoognodige én spullen waar je veel plezier uit haalt. De vragen die je kunt stellen zijn bijvoorbeeld: Wat vind ik belangrijk? Of: Waar wil ik mijn tijd en energie aan besteden? Hierdoor neem je afscheid van alle overbodige spullen en kun je leven zonder afleiding.

Lees ook:  Wortelrot: Hoe je het in jouw tuin kunt voorkomen en behandelen

Voordelen en tips om te beginnen

Voor veel mensen zorgt minimalistisch leven voor positieve veranderingen. Zij stappen weg van het chaotische leven en vinden de rust door het verminderen van hun spullen. Door spullen weg te doen en minder omkijk te hebben naar materialistische dingen, krijgen zij meer inzicht op de dingen die zij echt belangrijk vinden en waar ze de focus op willen leggen. Deze veranderingen worden in gang gezet door de gevonden rust door het verminderen van je persoonlijke bezittingen.

Tips om te beginnen met minimalistisch leven

De eerste stap zetten naar een minimalistisch leven is vaak het lastigste. Het is moeilijk om afstand te doen van persoonlijke bezittingen want die lijken veel waarde te hebben, maar is dat wel zo? Je hoeft niet al je spullen weg te doen, maar het is wel goed om een beter overzicht te krijgen van al je bezittingen en jezelf af te vragen of je dit wel echt nodig hebt.

·         Tip 1: Ruim je woning op

Door je woning op te ruimen krijg je inzicht over al je bezittingen. Je kunt op een simpele wijze al je spullen nalopen en je zelf afvragen of je deze spullen wel écht nodig hebt. Naast het sorteren van je spullen, kun je tegelijkertijd kijken naar het interieur van je woning. Om meer rust in huis te creëren is het verstandig om het interieur niet te druk te maken, maar hier ook te gaan voor een minimalistische indeling. Het zorgen voor een minimalistisch interieur is niet lastig, maar het evengoed te laten voelen als een thuis is dat wel. Om hiervoor te zorgen, kan je het beste een interieurontwerper inhuren. Deze persoon kan ervoor zorgen dat je interieur minimalistisch blijft, de rust in huis wordt wedergekeerd en het evengoed een thuis gevoel heeft.

Lees ook:  Je keuken Feng Shui inrichten
minimalistisch leven

·         Tip 2: Denk goed na voordat je aankopen doet

Minimalistisch leven draait ook om duurzaamheid. Om die reden is het verstandig om jezelf goed af te vragen of je iets wel nodig hebt als je iets wilt kopen. Heb je besloten dat je het product écht nodig hebt, ga dan voor kwaliteit over kwantiteit. Hierdoor hoef je op de lange termijn minder vaak dit product te kopen. Door langer te doen met producten zet je onbewust een duurzame stap. Dit zorgt niet alleen voor positieve effecten op het milieu, maar ook voor een positief effect op je eigen gevoel.

·         Tip 3: Maak je niet druk om de mening van anderen

Beginnen met minimalistisch leven doe je voor jezelf, niet voor anderen. Zoals eerder gezegd leven we tegenwoordig in een maatschappij waar bijna alles draait om steeds maar nieuwe spullen kopen. Hierdoor zullen mensen kritiek hebben op mensen die hiervan afwijken. Om te zorgen dat je de ultieme rust ervaart dor minimalistisch leven, is het uitschakelen van negatieve energie van buitenaf belangrijk. Veel mensen zouden willen dat ze dezelfde rust ervaren die je kunt creëren door het letten op de kleine dingen in het leven.

Vooroordelen over minimalisme

Als mensen denken aan minimalisme, denken de meeste aan geen spullen bezitten en een kaal huis hebben. Dit is natuurlijk een verkeerde opvatting van het begrip minimalisme. Het draait bij minimalisme niet om geen spullen hebben, maar om het wegdoen van spullen die niet benodigd zijn om te leven of van spullen waar je gelukkig van wordt.

Lees ook:  De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Een andere opvatting die vaak fout wordt gezien bij minimalisme is het ongelukkig worden van spullen. Uiteraard mag je gelukkig worden van spullen, dat moet je juist zijn met alle spullen die je besluit te houden! Naast het vinden van rust is een ander doel bij minimalisme het bewuster worden van de aankopen die je doet.

Het vinden van rust door minimalistisch leven is een mogelijkheid voor iedereen. Voor mensen die niet weten hoe ze de eerste stap moeten zetten naar minimalisme, hopen wij met deze tips te kunnen helpen. Minimalistisch leven is een keuze die je zo ver uit kunt trekken als je zelf wilt. Je kunt afstand doen van bijna al je spullen, of juist besluiten om van een klein gedeelte afstand te doen. Dat is het mooie aan minimalisme, je stelt je eigen grenzen in hoever je wilt gaan.

Lees hier een versje van Toon Hermans over minimalisme.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down