Modejournaliste Milou van Rossum (51) over stijl: "Ik houd van niet-al-te-damesachtig"

3 november 2016
598
milou van rossum

Misja B. fotografeert mannen en vrouwen met een gedurfde, eigen stijl. Elke week laten we de mooiste exemplaren uit haar omvangrijke collectie zien op Paradijsvogels Magazine. Deze keer: modejournaliste Milou van Rossum (1965).

Misja B. vertelt waarom ze Milou bewondert: "Ze schrijft al meer dan 25 jaar over mode en is journaliste bij de NRC. Ook publiceerde ze onlangs het boek De Nederlandse Mode in 100 kledingstukken en bezoekt ze regelmatig modeshows in Parijs en Milaan. Tot slot ziet ze er altijd bijzonder gekleed uit!"

Te jong? Welnee!

Tijdens de fashionweek in Amsterdam dit jaar fotografeerde en interviewde Misja haar. Leuk detail: in eerste instantie aarzelde Misja of ze Milou van Rossum wel kon fotograferen voor haar blog, ze leek eigenlijk 'te jong'. Als antwoord boog Milou zich voorover en toonde Misja haar grijze scheiding. "Te jong? Welnee!"

Milou vertelt aan Misja hoe ze haar eigen stijl omschrijft: "Best opvallend, maar rustig. Ik houd van bijzondere stukken in zwart of uitgesproken kleuren. Maar ik ben niet van de sjaals, hoedjes en veel dessins bij elkaar, en mijn haar draag ik het liefste uit mijn gezicht." Ook houdt ze van 'niet al te damesachtig', ze draagt liever laarzen dan pumps bij een jurk.

Vroeger liep ik er veel bloter bij en droeg ik meer jeans

De basis van haar stijl ontwikkelende Milou eigen al tijdens haar middelbare schoolperiode, al liep ze er naar eigen zeggen vroeger veel bloter bij en droeg ze vaker jeans. "Ik koop de laatste 10 jaar wel anders: compromisloos, minder, beter. Ik geloof ook niet zo in neutrale basics, van opvallende dingen heb ik veel meer en langer plezier."

Lees ook:  Hoe style je sneakers met elke outfit?

Zo heeft ze een truitje van Martin Margiela met puntschouders uit 2008 of 2009, dat volgens haar nog even bijzonder is als toen. "En met mijn wijde spijkerbroek van Dries van Noten waarvan alleen de bovenste twintig centimeter niet met bleekwater wit is gemaakt, heb ik al meer dan 5 jaar succes. Hoe uitgesprokener, hoe beter wat mij betreft."

milou-van-rossum2

Ik ben vroeg begonnen met naaien en breien. Eerst voor de poppen!

Zoals veel moeders maakte ook de moeder van Milou van Rossum vroeger veel van haar kleding zelf. "Soms maakte ze hetzelfde voor ons allebei. Ik ben zelf ook vroeg begonnen met naaien en breien. Eerst voor poppen, en als tiener voor mezelf. Ik ben ermee gestopt toen ik rond mijn 26e begon met schrijven."

Vanuit haar positie als modejournalist heet Milou ook een sterke mening over de kledingindustrie. "Ik erger me aan goedkope winkels vol liefdeloze en slecht gemaakte meuk, die niks kost, en waar je weinig aan hebt. Ik begrijp best dat niet iedereen veel geld wil of kan besteden aan mode, maar weggooibloesjes die minder kosten dan een warme maaltijd zijn het andere uiterste."

Volgens haar zorgen deze bedrijven ervoor dat andere merken die kleiner zijn en daardoor hun stoffen duurder moeten inkopen of gewoon een betere kwaliteit hebben, het zwaar hebben. "Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat bladen als Libelle zo veel kleding van Primark laten zien in modereportages."

Milou van Rossum: Mensen hebben vaak herinneringen aan bepaalde kledingstukken

Haar motivatie om een boek te schrijven over de Nederlandse mode komt voort uit haar onafgebroken werk in dit vak. "Ik heb veel zien gebeuren in de Nederlandse mode, het leek me leuk dat te illustreren aan de hand van specifieke kledingstukken omdat de meeste mensen daar meer herinneringen aan hebben dan aan ontwerpers of merken."

Lees ook:  Bedrijfscultuur: wat is het en waarom is een goede bedrijfscultuur belangrijk?

In haar boek staat de 'hoge' en 'lage' mode door elkaar heen: "Juist over alledaagse dingen als Hema-onderbroeken is weinig geschreven." Daan Brand maakte de illustraties voor het boek welke het samen met de foto's en achtergrond verhalen tot een kleurrijk geheel maken.

milou van rossum

Leuk detail: in eerste instantie aarzelde Misja of ze Milou wel kon fotograferen voor haar blog, ze leek eigenlijk 'te jong'. Als antwoord boog Milou zich voorover en toonde Misja haar grijze scheiding. "Te jong? Welnee!"

Tip: laat je eens in de paar jaar opmaken door een professional

Misja vroeg Milou van Rossum ook naar haar oude tip. Die gaat verrassend genoeg niet over de kleding, maar over make-up: "Vijftigplussers kleden zich steeds beter. Het enige dat soms een beetje achterblijft is make-up en dat is eigenlijk zonde.

Ik denk dat dat komt doordat veel mensen zich hechten aan kleuren en producten, maar die zijn natuurlijk ook onderhevig aan de mode. Bovendien verandert je gezicht door de jaren heen. Ik was vroeger dol op felrode lippenstift, maar dat doet nu niks meer voor me terwijl het mijn dochter geweldig staat.

Mijn tip is om je eens in de paar jaar op te laten maken door een professional, en het liefst een die er niet op uit is om je zoveel mogelijk producten aan te smeren."

[hr]

Fotografe en blogger Misja B. (1952) kun je uittekenen in een streepjesshirt, Francis Kleinbril en fotocamera. Op straat - van Amsterdam tot Kopenhagen en Parijs - fotografeert ze iets oudere hippe mannen en vrouwen dit een gedurfde, eigen stijl hebben. Ze ontfutselt hun modegeheimen en deelt deze op haar blog, samen met de mooiste mode-adresjes en de beste tips uit haar zwarte boekje. Van Vogue tot vintage: hier vind je inspiratie om je eigen stijl (opnieuw) uit te vinden!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down