Mijn eerste keer… van gekleurd naar grijs

6356 VIEWS
Mijn eerste keer… van gekleurd naar grijs

Al ruim 30 jaar verf ik mijn haar. Heel in het begin was ik alleen maar bezig de trends te volgen: rood, bruin, paars, low lights of high lights. Later ontstond er een hoger doel, het maskeren van de eerste grijze haren. Mijn natuurlijke haarkleur is zwart en elke grijze haar voelt als een ‘Fremdkörper’. Lang ging ik die ongewenste vreemdelingen te lijf met verf. Maar de plukken grijs worden talrijker en neigen zelfs naar wit. Is dan nu de tijd gekomen grijs te accepteren? Het zou wel een goed moment zijn: grijs is in. Jonge mensen verven hun weelderige haardossen grijs; leuk om op mijn zestigste echt hip te zijn!

Het toelaten van grijs zie ik dan maar als een volgende fase en ik grijp de kans mijn hele styling een beetje aan te passen

Het proces naar ouder worden kondigde zich onopvallend aan. Eerst kwam de leesbril (‘waarom ondertitelen ze toch steeds kleiner?’). Toen volgde het gênante urineverlies bij elke niet te stuiten lachbui (‘mijn god, ik wil geen Tena-lady’). Daarna werden rimpels en plooien zichtbaar, en werd mijn enige trots, mijn decolleté, een droog landschap!

Telkens was het even slikken. Maar geheel onverwachts en bijzonder welkom, ontdekte ik ook enige voordelen: minder stress, meer zelfvertrouwen, meer – excusez le mot – schijt aan alles. Het toelaten van grijs zie ik dan maar als een volgende levensfase. Ik grijp de kans om mijn hele styling een beetje aan te passen: de lipstick wordt fel rood, de oogschaduw diep zwart.

Lees ook:  Waarom ik het geweldig vind om 50 jaar te zijn

Ook mijn kleding moet worden afgestemd op grijs: de opzichtig oranje winterjas is al gekocht, net zoals de slim-fit in kleurige print. Een nieuwe outfit is natuurlijk een leuke bijkomstigheid.

Zie het maar als een metafoor voor mijn persoonlijke groei

Mijn besluit staat vast, de afspraak met de kapper is gemaakt: ik ga voor overtuigend grijs. Daarbij, grijs is zachter dan zwart: ik ben ook zachter dan 20 jaar geleden en grijs staat voor: wijs, intelligent en betrouwbaar. Zie het maar als een metafoor voor mijn persoonlijke groei.

 

Margie Rhemrev vult haar leven met betekenisvolle ervaringen en ontmoetingen. Zowel privé als in haar werk daagt ze zichzelf en anderen uit om grenzen te verleggen en het leven in al haar facetten te omarmen. In ‘Mijn eerste keer…’ vertelt ze over haar avonturen, en illustreert ze op sprekende wijze dat er altijd en in iedere levensfase wel wat nieuws te ontdekken is.

Beeld: Lina Hayes via Flickr.com (aangepast)

MEER INSPIRATIE

7 waarheden over het lege nest
Met dit gedrag in een koffietent verraad je meteen je leeftijd
Waarom ik het geweldig vind om 50 jaar te zijn
Waarom ik helemáál niet gelukkig word van opruimen

3 thoughts on “Mijn eerste keer… van gekleurd naar grijs

  1. Voor mij was het ook een avontuur, beetje puber gevoel. Wie ben ik met grijs haar. Zag heel veel vrouwen met grijs haar, wat mij verschillende gevoelens opleverde. Ik ben heel kwetsbaar naar de kapper geweest en gevraagd mij een nieuwe look te geven waar ik me in kon vinden. Toch hoorde het bij verder groeien met mezelf.
    Ik kan zeggen dat ik klop bij waar ik nu ben. Leuk om te herkennen in wat je schrijft . Voor mij werkt humor en een beetje zelfspot verruimend. Geniet van je tijd van nu. Liefs jeanet

  2. Ik(65) ben al ruim 30 jaar grijs/wit en moet altijd lachen als mensen die hun grijze haar verven zeggen: ja maar jij hebt mooi grijs haar.De kleur van je haar past bij je gezicht en een vlot kapsel completeert het geheel. Ik word al mijn hele leven jonger geschat.;+)


Comments are closed.