Mijn eerste keer... sapvasten

17 februari 2016
393
sapvasten

Hoe vaak daag je jezelf uit om iets nieuws te proberen? Margie Rhemrev illustreert op sprekende wijze dat er altijd en in iedere levensfase wel wat te ontdekken is. Dit keer een veelbewogen week vol nieuwe ervaringen op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau: sapvasten!

[hr]

Wat doe je als je 61 wordt en geen zin hebt om dat te vieren? In mijn geval: jezelf trakteren op een bijzonder cadeau waar je al jaren naar verlangt: rust, stilte en inspiratie. Tijdens een uurtje googelen op ‘kuren’, ‘stilte’, ‘gezondheid’, ‘inspiratie’ en ‘retraite’, blijken de mogelijkheden eindeloos. Ik kan in luxe of juist heel sober tot mezelf komen; bewegen in stilte of op de tonen van Tibetaanse klankschalen; me onderdompelen in een jacuzzi of languit liggen in een natuurlijke modderpoel.

Het is moeilijk kiezen maar al gauw blijf ik hangen bij: sapvastenkuren. Een methode die bedoeld is om tot rust te komen, energie op te bouwen en gezonder te leven door diepe reiniging op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau. Ter ondersteuning bij het sapvasten staan yoga, meditatie, lichaamspakkingen, detox voetenbaden en stiltewandelingen op het programma. Enthousiast boek ik een 5 daagse sapvastenkuur; een weekje verwennen, zo stel ik me voor.

[quote text_size="medium"]

Ik neem me voor me over te geven aan dat wat komen gaat en me in geen enkel opzicht te laten belemmeren door vooroordelen

[/quote]

Thuis heb ik mijn lijf al voorbereid door de laatste dagen geen alcohol en koffie te drinken en veel groenten te eten. In de trein volgt de geestelijke voorbereiding: ik neem me voor me over te geven aan dat wat komen gaat en me in geen enkel opzicht te laten belemmeren door vooroordelen. Al behoorlijk zen kom ik aan in Someren. Ingrid, mijn maatje deze week, is er al. We kennen elkaar niet maar er is meteen een klik. Begeleidster Anneloes leidt ons rond, legt het programma uit, meet en weegt ons. Elke dag krijgen we sapjes en soepjes voor de noodzakelijke voedingsstoffen; bitterzout en lijnzaadthee voor reiniging en lediging van de darmen.

Lees ook:  Dit boek zette de yogawereld op z'n kop

Hard werken

Wat als verwenweekje bedoeld is, lijkt in eerste instantie vooral een verre droom. Het is heftig en hard werken. Zo moet ik van de sapjes wel acht keer per dag naar het toilet om te ontlasten. Al snel is me duidelijk: dit wordt een poepweek. Poep is hier trouwens een gewoon woord, je hoeft niet te zoeken naar nettere termen. Het is wat het is en het is duidelijk.

[quote text_size="medium"]

Ik word al zenuwachtig als ik denk aan de algenpakking en contour wrap waarbij je een half uur ingepakt bent: wat als ik dan naar het toilet moet?

[/quote]

Meer dan duidelijk: het is de bedoeling dat we dagelijks een lange stiltewandeling maken, maar dat kan niet als je om de 10 minuten naar het toilet moet. Dan is yoga of de Torso Active les binnenshuis beter: het toilet is naast de deur. Ook de verschillende massagebehandelingen moet ik regelmatig onderbreken voor een gang naar het toilet. Ik word al zenuwachtig als ik denk aan de algenpakking en contour wrap waarbij je een half uur ingepakt bent: wat als ik dan naar het toilet moet? Maar ik laat los, geef me over en er gebeuren gelukkig geen ongelukken.

Dan is er het laconium: een soort intense sauna waar we doodmoe van worden. Maar we krijgen te horen dat we 800 kcal verbranden door hier dertig minuten te verblijven. Dat klinkt goed en we houden vol. Ook de yoga oefeningen zijn pittig. Ik heb namelijk al jaren niet gesport. Ik volg de oefeningen zo goed ik kan, maar het is afzien!

Lees ook:  Pensioen? Deze 84-jarige smid gaat nog elke dag met een glimlach naar zijn werk

Bitterzout en lijnzaadthee

Toch ontstaat er na de eerste schrik steeds meer ruimte om te genieten. Mijn hardnekkig doorzetten in de yoga-lessen heeft als gevolg dat ik nu weer op mijn hurken kan zitten en mijn schouders minder stijf voelen. Tijdens de geleide meditatie visualiseer ik wie ik wil zijn en wat ik wil. Energie en wilskracht gaan stromen. Dit is waar ik naar verlangde. Eindelijk! Ook de massagestoel is een ware traktatie. Liggend onder een warme zachte deken, rollen bollen over onze nek, schouder, rug, onderrug en billen. In verspringend ritme en intensiteit. Het is heftig maar heerlijk. Ik word opgeduwd door de rollende bollen en kom weer zachtjes terug. Zo’n stoel wil ik thuis!

En ten slotte moet ik toegeven: de sapjes en soepjes zijn lekker. Bitterzout en lijnzaadthee zijn onsmakelijk maar zorgen ervoor dat de gifstoffen het lichaam verlaten. Gelukkig kan ik dit vasten goed volhouden: ik heb geen hongergevoel. Daarbij, het programma is zo vol dat ik geen tijd heb om aan eten te denken.

De eerste aanzet tot een gezonde levensstijl

Inmiddels ben ik alweer een paar dagen thuis. Geen sapjes, bitterzout en lijnzaadthee meer, maar ook geen kant-en-klaar maaltijden of vette happen. Dit doet me goed, mijn darmen voelen gezond, mijn geest is helder. Bloeddruk is gedaald, huid ziet er beter uit en ik ben een paar kilootjes kwijt. Ik heb ervaren dat de oefeningen mijn lijf soepeler maken en daarom ga ik Tai Chi lessen volgen. Ik realiseer me dat de week in Someren slechts een aanzet is tot een gezonde levensstijl en dat ik nu moet volhouden. Hoe lang ik dit volhoud? Ik denk lang! Wat ik nu eet vind ik lekker. Friet en een glas wijn mogen nog steeds maar niet zo onmatig als voorheen én ik ga verder om dat beeld dat ik tijdens de meditatie zag, te realiseren. Daarnaast heb ik me voorgenomen om meer groente en fruit te eten. Desnoods via sapjes, al heb ik niet altijd zin om zelf de slowjuicer te gebruiken. Maar ik kan ze ook kant en klaar bij de supermarkt kopen of bestellen via een website als DrDetoxBox.

Lees ook:  Duizend kraanvogels voor duizend vreemden

Er zijn mensen die zelfstandig tot dit inzicht komen. Ik kan dat niet. Ik had de poepweek, het strenge regime van Anneloes en de stille afzondering nodig om uiterlijk en innerlijk in balans te brengen.

[hr]

Margie Rhemrev vult haar leven met betekenisvolle ervaringen en ontmoetingen. Zowel privé als in haar werk daagt ze zichzelf en anderen uit om grenzen te verleggen en het leven in al haar facetten te omarmen. In 'Mijn eerste keer...' vertelt ze over haar avonturen, en illustreert ze op sprekende wijze dat er altijd en in iedere levensfase wel wat nieuws te ontdekken is.

[hr]

Beeld: Breville USA via Flickr.com 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings