Mijn eerste keer... een maand lang niets kopen

17 oktober 2020
504

Hoe vaak daagt u zichzelf uit om iets nieuws te proberen in het leven? Margie Rhemrev illustreert op sprekende wijze dat er altijd en in iedere levensfase wel wat nieuws te ontdekken is. Dit keer een rigoureuze maar inzichtvolle ervaring: hoe ingrijpend is het om een maand lang helemaal niets nieuws te kopen?

[hr]

Uitpuilende kasten, propvolle sieradendoosjes, stapels shawls in alle kleuren, schoenen in de kast of opgeborgen in dozen, gestapeld onder mijn bed. CD’s en DVD's op en onder de tafel en op de trap. En boeken, heel veel boeken, zoveel mogelijk in de boekenkast gepropt maar ook op, onder en naast de tafels. En niet te vergeten de tijdschriften die ik bewaar vanwege dat ene artikel dat ik nog moet lezen of dat bijzondere recept dat ik toch nooit maak. Kaarsenhouders in alle vormen en kleuren staan natuurlijk op tafel maar ook in rijen in de kast voor als ik de huisstijl wil veranderen! Waarom zoveel van alles, zoveel clutter, waarom zo onmatig, altijd maar hebben en geld uitgeven?

[quote text_size="medium"]

"Ik ben verwend en hebberig. Dat zie ik nu wel in. Ik wil het afleren en leren tevreden te zijn met wat ik heb; ik wil een shopping sabbatical"

[/quote]

Omdat ik zoveel dingen écht mooi vind. Een handgemaakte tas van zacht kalfsleer, zwarte suéde laarsjes met slanke hak en elegante spitse neus. De chique uitstraling van een MaxMara mantel is onweerstaanbaar en móet ik hebben, ook al heb ik al drie jassen in de kleur oranje! Die oorbellen met pareltjes rondom een jade steen, die passen perfect bij de groene jurk. Veel later valt me op dat alles samen wel veel groen is en dus eigenlijk niet nodig. Wat te doen? Ik ben verwend en hebberig. Dat zie ik nu wel in. Ik wil het afleren en leren tevreden te zijn met wat ik heb; ik wil een shopping sabbatical.

Lees ook:  Hoe creëer je meer vrijheid door online te werken?

Gelukkig is daar elk jaar de actie Buy Nothing New: een maand lang ontdekken wat ik heb, en hoeveel moois en leuks er in mijn kasten ligt. Vervolgens ruilen, delen, geven, (ver)huren, opleuken, lenen, tweedehands kopen en zelf maken; helaas is dat laatste niet voor mij weggelegd. Maar wat ik in deze maand zeker niet doe is gloednieuwe spullen kopen. Ik neem voor de tweede keer deel aan de actie. Dit is dus eigenlijk geen eerste keer maar een tweede keer. Vond ik het vorig jaar moeilijk me aan de spelregels te houden; nu vind ik het een sport mijn portemonnee in de tas te laten en zo min mogelijk te pinnen.

Ter stimulering krijg ik elke week tips van het Buy Nothing New team:

  • Gebruik iedere dag een kwartiertje om op te ruimen
  • Herontdek je kleding en probeer elke dag één kledingstuk te dragen dat je al langer dan een maand niet aan hebt gehad
  • Herontdek je muziek en zet weer eens een CD op! Of luister iets uit je eigen collectie waar je minstens een jaar niet naar geluisterd hebt,
  • Deel je tijd, kennis en ideeën, je huis, kleren en ervaring,
  • Het moderne delen doe je via allerlei sites: SoundCloud om muziek te delen, SnappCar om elkaars auto te huren, Peerby om makkelijk en snel spullen van je buren te lenen en Konnektid om kennis en vaardigheden te delen. Soundcloud to MP3 is tevens een geweldige site als je je favoriete nummers gewoon wil downloaden.

En een hele leuke tip, die ik zeker ga opvolgen: gooi je kinderboeken niet weg maar maak er zwerfboeken van! Of, zoals ik ergens zag, maak zelf een uitleenbiepje aan de voorkant van je huis.

Lees ook:  Ode aan de vroege vogels: 4 redenen om vroeg op te staan

[quote text_size="medium"]

"Nog blijer word ik van de buren die ik heb uitgenodigd voor de koffie en die uit mijn stapels kleren, sieraden, boeken en serviesgoed mogen meenemen wat ze mooi vinden"

[/quote]

Ik loop nu blij en bijzonder met mezelf ingenomen langs opgeruimde kasten, ordelijke planken en lege hoekjes. Nog blijer word ik van de buren die ik heb uitgenodigd voor de koffie en die uit mijn stapels kleren, sieraden, boeken en serviesgoed mogen meenemen wat ze mooi vinden. En inmiddels begin in steeds beter te begrijpen wat deze actie inhoudt: het gaat niet om wat je níet meer doet (gloednieuwe spullen kopen), maar wat je nog meer kunt doen met je eigen spullen. Geloof mij, probeer dit ook eens en er gaat een wereld voor je open!

[hr]

Margie Rhemrev vult haar leven met betekenisvolle ervaringen en ontmoetingen. Zowel privé als in haar werk daagt ze zichzelf en anderen uit om grenzen te verleggen en het leven in al haar facetten te omarmen. In 'Mijn eerste keer...' vertelt ze over haar avonturen, en illustreert ze op sprekende wijze dat er altijd en in iedere levensfase wel wat nieuws te ontdekken is.

[hr]

Benieuwd naar de volgende 'eerste keer' van Margie Rhemrev? Vul uw e-mailadres in en ontvang een bericht wanneer haar volgende artikel verschijnt.

[mc4wp_form id="21216"]

[hr]

Beeld: emma.kate via Flickr.com

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings