Mevrouw Onkruid | Eetbare bloemen

5 juli 2015
448
mevrouw onkruid eetbare bloemen

Het is zomer! En daarmee is het seizoen van zon en kleurrijke bloemen definitief aangebroken. Als ik door mijn tuin loop zoemt en kwettert het dat het een lieve lust is, ik ruik de zoete lucht van de bloesems en kan uren kijken naar de bijen en hommels die van bloem naar bloem vliegen. Voor hen een bron van eten en ondertussen zorgen deze vliegende honingfabriekjes weer voor de voortplanting van óns eten. Chapeau!
[quote text_size="medium"]
"Zet je tanden vervolgens in een bloempje van lavendel of kamille"
[/quote]
Voor de meeste mensen zijn bloemen vooral mooi om te zien, maar veel exemplaren zijn ook heel eetbaar. Bent u nieuw in deze keuken? Begin dan eens voorzichtig met een madeliefje. Zet je tanden vervolgens in een bloempje van lavendel of kamille. Versier dan je groene salade met een handvol viooltjes, rozenblaadjes en wat korenbloem en er ontstaat een smakelijk kleurenfeest op je bord.
De meest smaakvolle bloem die ik ken is die van de Oost-Indische kers: kruidig pittig, met een vleugje radijs of mosterd (overigens is ook het blad heel lekker). Ze kan donkerrood tot lichtgeel zijn en alle kleurschakeringen daartussenin. Je kunt de bloemen vullen met roomkaas of door de roomboter mengen voor een kleurige kruidenboter. Of heel sierlijk bovenop de sla. Eén van de mooiste bloemen vind ik malva of kaasjeskruid. Roze van kleur en subtiel van smaak. Malva is een sterke bloem en blijft lang mooi, erg handig voor een feestelijk buffet.
[quote text_size="medium"]
"Aan deze eigenschap, gecombineerd met het feit dat goudsbloem in menig tuin te vinden is, heeft ze de bijnaam the poor man’s saffraan te danken"
[/quote]
Goudsbloem wordt sinds de middeleeuwen gebruikt in de keuken, en in het medicijnkastje. Ze is wondhelend en ontstekingsremmend en wordt daarom gebruikt in de welbekende Calendulazalf. In de keuken geeft goudsbloem je rijst of aardappelpuree een mooie oranje kleur. Aan deze eigenschap, gecombineerd met het feit dat ze in menig tuin te vinden is, heeft ze de bijnaam the poor man’s saffraan te danken.
[quote text_size="medium"]
"Zo ontdekte ik dit voorjaar dat de prachtige magnolia ook eetbare bloemen heeft"
[/quote]
Wat veel mensen niet weten is dat álle bloemen van keukenkruiden eetbaar zijn. De bloemen hebben vaak dezelfde smaak als het kruid, maar dan zachter. Ook de bloemen van paardenbloem, vlier, cosmea, courgette, fuchsia en daslook zijn eetbaar.
Mijn lijstje met eetbare bloemen groeit nog elk jaar. Zo ontdekte ik dit voorjaar dat de prachtige magnolia ook eetbare exemplaren heeft. En lekker! De smaak heeft iets van gember, een beetje zoet met een bittertje. Heel geschikt dus om een kruidige azijn of een bijzondere siroop mee te maken:
Kook 100 gram bloemblaadjes kort in een mengsel van 100 gram suiker en 1,5 dl water. Filter het mengsel met een doek en doe de siroop in een gesteriliseerde fles. Een heerlijke basis voor een zomerse limonade met pit!
 
Salade met Oost-indische kers
Eetbare bloemen | Paradijsvogels Magazine
 
Salade van madeliefjes
Eetbare bloemen | Paradijsvogels Magazine

 
Gevulde eieren met viooltjes
Eetbare bloemen | Paradijsvogels Magazine

[hr]
Vorige maand schreef Mevrouw Onkruid over vlierbloesem: geschikt voor in de champagne én als griepverdrijver!
[hr]
Maaike Pfann stopte als kind al madeliefjes in haar mond, zoog de honing uit dovenetelbloemen en knabbelde op zuring-stokken. Het stadse leven en een loopbaan als grafisch ontwerper en fotograaf zorgden tijdelijk voor een andere focus. Sinds ze in Waterland woont in een huis met een tuin begon haar groene bloed weer te stromen, een opleiding kruidengeneeskunde en biologische landbouw wakkerden het vuur verder aan. Opmerkelijk vond ze het dat nu juist de onkruiden die ze in de groentetuin wegschoffelde, in de kruidengeneeskunde gebruikt worden als medicijn. Daarom organiseert ze nu wildplukwandelingen en inspireert ze mensen om te koken met wilde groenten. Onkruid is gezond!

Lees ook:  Maak van dit gevreesde onkruid een supergezonde thee, salade of smoothie

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings