
Wanneer ik in de vroege ochtend op mijn blote voeten door mijn achtertuin schuifel, zie ik ze nog niet. Ze zijn er wel, maar ze wachten op de zon. Zodra deze opkomt, opent Madelief haar bloem. Het resultaat is een veld met stralend witte puntjes die fonkelen in het donkere gras. Het Madeliefje (Bellis perennis) is een kleine vaste plant die tot 15 cm hoog wordt. De naam Bellis perennis betekent 'eeuwige schoonheid' of ‘het hele jaar mooi'. Nu hoeft het Madeliefje het niet alleen van haar uiterlijk te hebben, ze herbergt ook een dosis flower power waar je u tegen zegt!
Een supersnelle groeier
De plant vermeerdert zich door middel van zaden en via de wortelstok. Bovendien is het een enorm snelle groeier. Een dag nadat je de grasmaaier over het grasveld hebt geduwd, lachen ze je met hun mooie witgele kopjes alweer toe. Ook regelmatig vertrapt worden deert ze niet. Een sterk, veerkrachtig en flexibel plantje dus.
Madeliefje wordt ook wel een weervrouwtje genoemd. Wanneer de zon schijnt opent ze haar bloem en volgt de zon om maar zoveel mogelijk zonlicht te vangen. Wanneer de zon niet schijnt sluit de bloem en bij regen buigt ze zich naar de aarde.
Van snoepje tot weerstand boost
Als kind was ik gek op Madelieven. Ik plukte ze voor mijn moeder, of reeg ze aan een ketting. At ze zelfs als snoepjes. Maakte er parfum van. Volgens de kruidengeneeskunde is Madelief goed voor het bloed en de bloedsomloop bij ontstekingen, maar ook bij een hartinfarct. Het is zacht voor de huid en geneest ontstoken wonden.
Het versterkt de algehele weerstand en is leverstimulerend bij de spijsvertering. Madelief herstelt bovendien de darmflora na bijvoorbeeld een antibiotica kuur. Zoveel geneeskracht had je waarschijnlijk niet gezocht achter zo'n onopvallend klein bloempje.
Wanneer in wintertijd dan sneeuw en storm door de bomen raast, kun je je weerstand eenvoudigweg verhogen met wat flowerpower uit dit potje. Gewoon op de stamppot!
Dus: decoreer de salade of koekjes (zie foto hierboven) rijkelijk met deze vrolijke en gezonde bloemen. Of versier je soep! Door de warmte van de soep openen de bloempjes zich heel mooi, een verrassend gezicht en een gegarandeerd succes aan tafel.

Madeliefjes op de soep
Ingelegde Madeliefjes voor in de winter
De bloemknoppen kun je ook inleggen als kappertjes. Pluk de gesloten bloemknoppen en doe die in een glazen potje. Stop er nog wat zout, peperkorrels, jeneverbesssen, mosterdzaad, fenegriek en een laurierblaadje bij, een schepje honing of dadelstroop misschien. Vul de pot tot aan de rand met kokend hete azijn. Draai het metalen schroefdeksel erop en laat de pot omgekeerd afkoelen.
Op die manier zuigt het schroefdeksel zich luchtdicht vast en kun je het potje voor een later moment bewaren. Wanneer in wintertijd dan sneeuw en storm door de bomen raast, kun je je weerstand eenvoudigweg verhogen met wat flowerpower uit dit potje. Gewoon op de stamppot!
[hr]
Maaike Pfann stopte als kind al madeliefjes in haar mond, zoog de honing uit dovenetelbloemen en knabbelde op zuring-stokken. Het stadse leven en een loopbaan als grafisch ontwerper en fotograaf zorgden tijdelijk voor een andere focus. Sinds ze in Waterland woont in een huis met een tuin begon haar groene bloed weer te stromen, een opleiding kruidengeneeskunde en biologische landbouw wakkerden het vuur verder aan. Opmerkelijk vond ze het dat nu juist de onkruiden die ze in de groentetuin wegschoffelde, in de kruidengeneeskunde gebruikt worden als medicijn. Daarom organiseert ze nu wildplukwandelingen en inspireert ze mensen om te koken met wilde groenten. Onkruid is gezond!