Mevrouw Onkruid | Brandnetel, onkruid voor beginners

5 november 2015
395

Veel mensen vragen mij: ‘Hoe weet ik wat ik kan plukken en eten uit de natuur? Straks pluk ik per ongeluk een verkeerde, giftige plant…’ Een logische angst, en ik begrijp dat het mensen kan tegenhouden om überhaupt kruiden te gebruiken uit de natuur. En het is waar, de mogelijkheden zijn eindeloos, maar juist dát maakt beginnen nu zo moeilijk! Daarom heb ik een voorstel: begin simpel met één kruid, brandnetel bijvoorbeeld. Dat kent iedereen.

Een absoluut superfood

[quote text_size="medium"]
"De oude Grieken en Romeinen gebruikten de plant al om verkoudheden buiten de deur te houden. Het werkt versterkend omdat het bomvol mineralen en vitaminen zit"
[/quote]
Brandnetel is een weinig gewaardeerde plant, die de meeste mensen beschouwen als het toppunt van onkruid. Voor mij is brandnetel echter absoluut een superfood, waarvan de voedingswaarde vergelijkbaar is met die van spirulina en chlorella, omdat het zoveel chlorofyl en eiwitten bevat. De oude Grieken en Romeinen gebruikten de plant al om verkoudheden buiten de deur te houden. Het werkt versterkend omdat het bomvol mineralen en vitaminen zit. Daarnaast helpt het om urinezuur uit het lichaam te verwijderen en is daardoor een effectief geneesmiddel tegen jicht, artrose en reuma. Ook bevat brandnetel quercetine, dat histamineremmend werkt en zo helpt tegen hooikoorts of andere allergieën.

Ongeschonden uit de strijd komen

[quote text_size="medium"]
"Met handschoenen zit u altijd goed, en zodra het kruid verwarmt of verwerkt is loopt u geen ‘gevaar’ meer"
[/quote]
De hamvraag is natuurlijk: hoe krijgt u dit prikkelige plantje uit de tuin en op uw bord, zonder daarna helemaal onder de rode bulten te zitten? Het meest simpele antwoord is natuurlijk: handschoenen. Met handschoenen zit u altijd goed, en zodra het kruid verwarmt of verwerkt is loopt u geen ‘gevaar’ meer. Maar u kunt het ook wat avontuurlijker aanpakken. De brandharen hebben namelijk een richting: van de steel naar de punt van het blad. Als u met uw hand 'met de haren mee' plukt wordt u minder snel geprikt, hoewel het toch niet 100% te voorkomen is. Ten slotte gaat het verhaal dat wanneer je je adem inhoudt, je niet geprikt wordt, maar dat is mij nog nooit gelukt…

Lees ook:  Breng sfeer in huis, handen uit de mouwen

De culinaire mogelijkheden zijn eindeloos

Vervolgens komen we bij de bereiding. Het is niet dat ik dagelijks mijn bord vol brandnetel stapel. Nee, ik voeg af en toe een handvol van het kruid toe aan bijvoorbeeld hartige taart, soep, omelet of stamppot. Combineer het met groene groenten of kruiden, zoals spinazie, broccoli of prei. Voor soep is aardappel-ui-brandnetel een klassieke combinatie.
[hr]
[quote text_size="medium"]
Voor een heerlijke brandnetelsoep bakt u 1 grote ui en 1 teentje knoflook aan in een grote soeppan. Vervolgens voegt u 1 grote aardappel (in blokjes gesneden), 1,5 liter groentebouillon en ongeveer 80 malse blaadjes uit de top van de brandnetel toe. 20 minuutjes koken, mixen met de staafmixer, een beetje room toevoegen en klaar!
[/quote]
[hr]
Daarnaast gebruik ik brandnetel graag rauw, omdat ik dan niet veel hoef te gebruiken, een handjevol, om toch een flinke dosis vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Ik verwerk het bijvoorbeeld in een smoothie of in pesto. Brandnetel-selderij pesto is lekker, of pesto van brandnetel met dovenetel en look-zonder-look. Let op: knip of snijd de brandnetelbladeren bij 'rauw' gebruik wel altijd even in kleine stukjes. Dat doet u door dwars op de nerf te knippen of te snijden in stukjes van maximaal een halve centimeter. Wanneer de nerven intact blijven kan het geheel namelijk wat 'draderig' worden en dat komt de smaakbeleving niet ten goede...
[hr]
[quote text_size="medium"]
Een lekkere en gezonde brandnetel-smoothie maken? Meng 1 rijpe banaan, het sap van 1 sinaasappel, het sap van een halve citroen en een peer of appel met handvol kleingesneden brandnetelbladeren. Proost!
[/quote]
[hr]

Lees ook:  Mevrouw Onkruid | De ongekende flowerpower van Madeliefjes

Het hele jaar door

Brandnetel is het hele jaar door te vinden. De plant is zo sterk, dat hij zelfs de vrieskou overleeft. Ik heb in de tuin altijd een hoekje met brandnetel, dat ik regelmatig bijknip, zodat ik het hele jaar over deze gezonde, veelzijdige groente kan beschikken. In het voorjaar is deze plant het lekkerst, het jonge malse blad is dan zeer smaakvol en helpt bovendien bij de voorjaarsschoonmaak van het lichaam. Maar door de brandnetel te knippen, of te verzamelen op een (schone) plek waar regelmatig gemaaid wordt, kunt u het hele jaar door van haar weldaad genieten. Zelfs in de herfst kunt u dan de jonge toppen nog gebruiken, of eet u van wat oudere planten de zaden, die u groen plukt en droogt. Lekker over een salade! In de winter kunt u de wortel oogsten. Wanneer u deze schoonwast en kleingesneden aan alcohol van minimaal 40% toevoegt, ontstaat er na een maand een tinctuur. Elke dag een paar druppels innemen in een glas water werkt met name goed bij allerhande plasproblemen.
Veel succes en plezier met dit veelzijdige onkruid!
[hr]
Benieuwd naar de ontdekkingen van Mevrouw Onkruid? Vul uw gegevens in en ontvang maandelijks bericht wanneer haar volgende artikel verschijnt:
[mc4wp_form id="20197"]
[hr]
Maaike Pfann stopte als kind al madeliefjes in haar mond, zoog de honing uit dovenetelbloemen en knabbelde op zuring-stokken. Het stadse leven en een loopbaan als grafisch ontwerper en fotograaf zorgden tijdelijk voor een andere focus. Sinds ze in Waterland woont in een huis met een tuin begon haar groene bloed weer te stromen, een opleiding kruidengeneeskunde en biologische landbouw wakkerden het vuur verder aan. Opmerkelijk vond ze het dat nu juist de onkruiden die ze in de groentetuin wegschoffelde, in de kruidengeneeskunde gebruikt worden als medicijn. Daarom organiseert ze nu wildplukwandelingen en inspireert ze mensen om te koken met wilde groenten. Onkruid is gezond!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings