Sieraden, wie draagt ze niet? Een mooie ketting, een leuk paar oorbellen of een prachtige ring, er is voor ieder wat wils. Met een sieraad kun je een outfit een andere uitstraling geven en je eigen smaak naar voren brengen. Sieraden komen in verschillende soorten, maten en materialen. De afweging welk materiaal je pakt voor je sieraad kan liggen aan factoren zoals de uitstraling, kwaliteit en prijs. Laten we een kijkje nemen in de wereld van sieraden, de materialen waarvan ze gemaakt zijn en wat de verschillen zijn.
Stainless steel (RVS)
Tegenwoordig worden er heel veel sieraden gemaakt van stainless steel. Dit materiaal is gemaakt van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Het grootste gedeelte van het sieraad zal bestaan uit ijzer en aan de buitenkant zal chroom het ijzer beschermen tegen verkleuring. Stainless steel is van hoge kwaliteit en is beschermt van roest en verkleuring. Het is wel slim om je sieraden af te doen bij contact met chloor, hierdoor kunnen ze namelijk wel roesten.
Sieraden die van RVS gemaakt zijn, hebben meestal de waardestempel 316 of 304. Deze soorten bevatten nikkel maar kunnen evengoed gedragen worden als je hier allergisch voor bent. Het percentage aan nikkel is zo laag dat je hier geen allergische reactie van zult krijgen.
RVS heeft een zilveren kleur, deze is echter een stuk donkerder dan zilver normaal heeft. Er bestaan ook lichtkleurige zilveren stainless steel sieraden en zelfs goudkleurige. Hier is dan gebruikt van plating. Dit is een laagje zilver of goud dat over het sieraad wordt gedaan zodat het lijkt alsof het gemaakt is van het echte materiaal. Deze laag kan afslijten als je er niet goed voor zorgt.
Stainless steel wordt gebruikt voor bijna alle sieraden, van oorbellen tot kettingen. Het materiaal is hier uiterst geschikt voor en de prijs is gunstig. Dus als je veel verschillende sieraden wilt hebben, is RVS een slimme keuze voor de variatie en je portemonnee.
316 stainless steel
Deze waardestempel van stainless steel staat ook wel bekend als chirurgisch staal. Het is een combinatie van 69% ijzer, 17% chroom, 12% nikkel en 2% molybdeen. Dit is de betere versie van stainless steel, deze is namelijk meer beschermd tegen roest en verkleuring dan de 304 variant.
304 stainless steel
304 is net zo sterk als 316, alleen de samenstelling is anders. De samenstelling van 304 is 74% ijzer, 18% chroom en 8% nikkel. Door het lagere nikkelgehalte is deze vorm minder goed beschermt tegen roest en verkleuring.
Zilver
Een van de meest gebruikte materialen voor sieraden en voor een reden. Ieder sieraad is wel te vinden in een zilveren variant. Dat komt omdat zilver goed te combineren is bij iedere outfit. Wanneer heb je zilveren oorbellen of een zilveren armband gezien die niet paste bij de outfit? Zilveren sieraden zijn van hoge kwaliteit en kunnen voor altijd meegaan. Ze kunnen zonder enig probleem gedragen worden, ongeacht de omstandigheden. Het kan zijn dat zilveren sieraden verkleuren, dit is echter zo opgelost. Je kunt zilveren sieraden gewoon oppoetsen met zilverpoets, dan zijn ze weer zo goed als nieuw!
De meest voorkomende waardestempel is 925 zilver. Bijna alle sieraden die van zilver gemaakt zijn zullen deze code hebben. Tegenwoordig zijn er ook 2 nieuwe varianten, namelijk argentium 935 en 960 zilver. Deze varianten worden nog niet zoveel gebruikt in het maken van sieraden, maar zijn wellicht de standaard in de toekomst.
Zilveren sieraden komen ook voor in de vormen plated en filled. Bij zilver plated sieraden komt een klein laagje zilver eroverheen waardoor het lijkt op een volwaardig zilveren sieraad. Zilver filled sieraden zijn hetzelfde concept als zilver plated, alleen is de laag zilver een stuk dikker. Waar een zilver plated sieraad snel kan slijten als je hier niet goed voor zorgt, zal een zilver filled sieraad dit minder snel doen.
Zilveren sieraden zijn klassiek en zullen ten alle tijden stijlvol zijn. De aanschafwaarde van zilveren sieraden ligt een stuk hoger dan bijvoorbeeld RVS, maar zie het als een investering. Zilver behoud namelijk zijn waarde en de sieraden kunnen een leven lang meegaan. Kies daarom voor zilver als je voor kwaliteit boven kwantiteit wilt gaan.
925 zilver
Dit is de meest gebruikte waardestempel van zilver voor sieraden. Deze vorm bestaat uit 92,5% zilver en 7,5% koper. De koper is hierbij toegevoegd om het sterker te maken. Als je namelijk voor een lagere concentratie koper zou gaan, is het te zacht en kunnen er geen sieraden van gemaakt worden.
Argentium 935 & 960
Deze nieuwe varianten van zilver zijn niet samengevoegd met koper maar met germanium. Germanium is sterker dan koper waardoor ze een lagere concentratie kunnen hebben en evengoed een sterk sieraad kunnen maken. Bij argentium 935 bestaat 93,5% uit zilver en 6,5% uit germanium, bij de 960 variant is dit 96% zilver en 4% germanium.
Goud
Voor veel mensen is het materiaal waar ze aan denken als ze sieraden horen; goud! Sieraden van goud zijn gemakkelijk te vinden en zijn van oudsher verbonden met rijkdom. Vroeger droegen alleen de rijke mensen mooie sieraden gemaakt van goud, dit was een statussymbool. Tegenwoordig gouden sieraden voor iedereen die het ze mooi vinden. Gouden sieraden kunnen gedragen blijven worden en hoeven niet afgedaan te worden ongeacht de omstandigheden. Als ze dof uitzien kun je er met een doekje overheen vegen en zullen ze weer stralen.
Gouden sieraden worden uitgedrukt in karaats. 1 is het minimale en 24 is het hoogst. Als een sieraad 8 karaats is, betekent dit dat het sieraad voor 8/24ste deel uit puur goud bestaat. De rest van het sieraad bestaat dan uit koper of zilver. Ieder land heeft eigen regels over wat echt gouden sieraden genoemd mag worden, in Nederland is dit alles boven de 14 karaats. Daarom heb je in Nederland de waardestempels 585, 750, 833, 916 en 999 goud.
Er zijn ook gouden sieraden die komen in de vormen plated en filled. Hierbij komt een laagje goud over een ander sieraad zodat het lijkt op een volwaardig gouden sieraad. Voor plated en filled sieraden wordt 14 of 18 karaats goud gebruikt. Deze sieraden moeten goed verzorgt worden anders kunnen ze slijten.
Gouden sieraden zullen altijd in stijl zijn en zijn een echte investering. De waarde van goud blijft stijgen. Bij aanschaf van een gouden sieraad moet je er wel aan denken dat hoe hoger het karaats, hoe kwetsbaarder het sieraad. Ga er dus goed en voorzichtig mee om. Goud is het perfecte voorbeeld van kwaliteit over kwantiteit.
14 karaats goud (585)
Dit is een van de meest voorkomende waardestempels van goud voor sieraden. Deze vorm bestaat uit 58,5% uit goud en 41,5% uit koper of zilver, dit kan per sieraad verschillen. Door het toevoegen van de andere metalen worden de gouden sieraden sterker.
18 karaats (750)
Dit is samen met 14 karaats goud de meest voorkomende waardestempel. Deze vorm van goud bestaat uit 75% goud en 25% uit koper of zilver.
20 karaats (833)
Vanaf deze waardestempel worden de sieraden een stuk kwetsbaarder, denk hier dus aan wanneer je een sieraad met deze waardestempel gaat aanschaffen. Deze vorm van goud bestaat uit 83,3% goud en 16,7% uit koper of zilver.
22 karaats (916)
Bij deze waardestempel bestaat het uit 91,6% uit goud en 8,4% uit koper of zilver. De sieraden zijn erg kwetsbaar en moet voorzichtig mee omgegaan worden.
24 karaats (999)
Deze waardestempel is goud in zijn puurste vorm. Hierbij bestaat 99,9% uit goud en maar 0,1% uit koper of zilver. Sieraden gemaakt met deze waardestempel zijn zeer kwetsbaar maar hebben de hoogste waarde.
Nu je alles weet over de beste metaalsoorten voor sieraden blijft er nog maar 1 ding over. Dat is natuurlijk een sieraad uitzoeken die bij je past. Voor welk sieraad en voor welke metaalsoort kies jij?