Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

14 maart 2023
3
tracker fiets

Als Nederlanders is het iets wat ons met de paplepel is ingegoten: fietsen. Het is dan ook niet gek dat jaarlijks veel Nederlanders ervoor kiezen om met de fiets om vakantie te gaan. Op deze manier ervaar je jouw vakantie op een hele andere manier: het gaat niet alleen meer om de bestemming, maar ook om de reis ernaartoe. Door fietsend op reis te gaan ervaar je de natuur en de omgeving op een hele nieuwe wijze. Voor de ultieme fietsvakantie is het belangrijk om goed voorbereid en veilig op pad te gaan. Wij geven je een aantal tips.

Zorg voor de juiste uitrusting

Wanneer je lang van huis bent en aangewezen bent op je fiets en de spullen die je bij je draagt is het belangrijk dat je in bezit bent van de juiste uitrusting. Zo is een goede fiets essentieel. Zorg voordat je op pad gaat dat de banden opgepompt zijn, de ketting gesmeerd is en de remmen op spanning staan, zodat je zeker weet dat jouw fiets in een uitstekende staat verkeert. Denk daarnaast ook goed na over andere uitrusting. Goede fietstassen zijn van belang, omdat deze sterk genoeg moeten zijn om al jouw spullen dagenlang mee te dragen. Zorg ook voor eventuele regenhoezen voor de tassen, zodat jouw spullen bij slecht weer ook beschermd zijn.

Controleer als laatste ook of jouw verlichting naar behoren werkt en zorg dat je een reparatie set bij je hebt. Als fietsers in Nederland voelen we ons vaak veilig genoeg om zonder helm op pad te gaan, maar voor een fietsvakantie valt een helm meestal wel aan te raden. Ongelukken zitten immers in een klein hoekje.

Lees ook:  Duurzaam reizen met deze 6 tips

Bescherm jouw fiets tegen diefstal

Ondanks dat je tijdens jouw fietsvakantie een groot gedeelte van de tijd zal besteden in het gezelschap van jouw fiets, zullen er ook momenten zijn dat je jouw fiets ergens achter moet laten. Omdat dit niet altijd zal zijn op plekken waar je jouw fiets in de gaten kunt houden is het van belang om je fiets goed te beschermen tegen diefstal. Een goed slot is het halve werk, maar ook het plaatsen van een tracker op je fiets kan dieven afschrikken of in het geval van diefstal helpen om jouw fiets terug te vinden. Overweeg ook om je fiets te laten registreren bij een fietsregistratiesysteem.

Bepaal de juiste route/afstand

Planning is een heel belangrijk aspect van een goede voorbereiden. Ga bij jezelf na wat je belangrijk vindt: fiets je graag door de mooie natuur? Ga je liever voor wat meer uitdaging of toch voor de veilige, vlakke wegen? Denk goed na over hoeveel kilometer je op een dag kunt afleggen en welke accommodaties je moet regelen. Wanneer je dit vooraf plant bespaar je jezelf een hoop werk en stress tijdens de vakantie zelf. Houd er wel rekening mee dat het vooraf plannen van accommodaties betekent dat je minder flexibel bent in jouw dag planning.

Door deze tips in acht te nemen zorg jij ervoor dat je fietsvakantie op een veilige en ontspannen manier kan verlopen en je ultiem kunt genieten van jouw tocht!

Over de auteur

Mathias Molenberg

Recente berichten

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

Ontdek de geheimen van chakra healing

Meditatie voor chakra balans: ontdek hoe het werkt

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden oma

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings