3x met ‘de locals’ op vakantie

1127 VIEWS
3x met ‘de locals’ op vakantie

Een lastige paradox: hoe meer bedrijven adverteren met mooie bestemmingen die zich ‘buiten de gebaande paden’ bevinden, hoe meer mensen je er tijdens je vakantie tegenkomt…

Voor de avonturiers die net een stapje verder willen kijken en reizen, zoekt Paradijsvogels Magazine naar plekken op deze aarde waarvan de kans groot is dat je zich alleen met de lokale bewoners met vakantie waant. Rust, authenticiteit en een inspirerende ervaring zijn dé ingrediënten van onderstaande bestemmingen:

Grinda | Zweden

weg van de massa grinda

Op een uurtje varen van Stockholm ligt het eiland Grinda. Het bestaat voornamelijk uit bos, een paar weilanden inclusief loeiende Zweedse koeien, kleine zandstrandjes…en een geweldige Midzomernachtviering! Compleet met dansen om de meiboom en zelfgemaakte bloemenkransen in het haar.

Ondanks de kleine afmetingen van dit eilandje, pretenderen de bewoners het Guiness Book of Records met de communale ‘Midsommar’ tafel vorig jaar nèt niet te hebben gehaald..rondom de meiboom is het tijdens de midzomernachtviering dan ook vrij druk, maar zodra je terugkeert naar je Stugbyn (een Zweedse cottage) lijkt het alsof je de enige op het eiland bent.

De huisjes liggen midden in het bos en zijn vrij functioneel van aard (lees: vooral bedoeld om alleen in te slapen en verder buiten te leven) – maar een mens heeft in zo’n omgeving ook niet veel nodig om te genieten. Uiteraard is Grinda ook een prettige stek om buiten Midzomer te verblijven, voor meer informatie en het (tijdig!) boeken van een plekje kijk je hier.

Gerolimenas| Peloponnesos, Griekenland

weg van de massa mani

De lokale bewoners zeggen over dit deel van de Peloponnesos dat God na de schepping nog wat stenen over had, en ze in Mani heeft neergelegd… Daar lijkt niks van gelogen als je langzaam afdaalt in deze ‘vinger’ van de Peloponnesos.

Lees ook:  Studio Woude 07 | Waar onder wolken vogels varen

Het is een zeer rotsachtig gebied, met grillige kustlijnen en een atmosfeer van vervlogen tijden. De rotsen zorgen wel voor een prachtig wandelgebied, waar u om de zoveel kilometer getrakteerd wordt op een Byzantijnse toren of de geconserveerde resten van een middeleeuwse veste. Met elke ademteug proef je de geschiedenis. In het dorpje Gerolimenas is de overgang tussen het verleden en het heden het meest zichtbaar: veel bewoners zijn weggetrokken naar de stad en lieten hun huizen achter, maar een aantal jonge ondernemers weet de sfeer van het kleine havendorpje om te zetten in een leuk pension en gezellige taveerne.

Voor reizigers met een ruimer budget is er zelfs een vrij luxe hotel, helemaal opgetrokken uit de natuurlijke stenen van de streek, dat buiten het hoogseizoen zelfs heel betaalbaar is – compleet met een natuurlijke pier om zo vanaf het azuurblauwe water in te duiken. Voor wie tegen een stootje kan: in de winter kan het hier zo hard spoken dat de golven de tweede verdieping van de huizen aan de kade met gemak bereiken…

Hoteltip 
Hotel Kyrimai | Prachtig hotel, voorzien van alle gemakken. Vanuit het zwembad heb je uitzicht over de baai.
Pyrgoi Theodoraki | Traditionele accomodatie, direct aan het strand van Gerolimenas. Inclusief leuke bar.

Ohrid | Macedonië 

weg van de massa ohrid

365 oude kerken en prachtige kloosters – voor elke dag van het jaar één, het diepste meer van Europa (zo’n 296 meter..) en bergen overheerlijke paprika’s die creatief verwerkt worden in deze Balkankeuken; Ohrid is een perfecte uitvalsbasis om Macedonië (verder) te leren kennen.

Lees ook:  Personeel én bewoners vormen samen het dagelijks bestuur van dit verzorgingshuis

Ze zijn hier nog niet zoveel toeristen gewend, dus je kunt rustig een keuze maken uit de vele gezellige restaurantjes zonder door een overijverige bediening naar binnen te worden getrokken. Rondom het meer is de natuur overweldigend mooi: dichtbeboste bergen, kabbelende beekjes, wilde dieren, kleurige bloemenzeeën zo ver als het oog reikt en eindeloos veel vogels.

In de oudheid werd Ohrid ‘Lychnidos’ (lichtstad) genoemd vanwege het kristalheldere water van het meer – na een dag wandelen is het heerlijk zwemmen bij een van de talloze strandjes. ‘s Avonds transformeert het oude stadje tot een sprookjesachtige roezemoes van lichtjes en muziek en kun je heerlijk wandelen langs de boulevard of genieten van de zonnenstralen die langzaam in het meer zakken.

Hoteltip
Vila Idila (studio’s) | Het gevoel van logeren bij lokale bewoners met een fenomenaal uitzicht over het meer. Schuif ‘s avonds aan aan tafel bij de eigenaar en zijn gezin!
Jovanovic Guesthouse | Midden in het historische centrum en slechts 30 meter van het strand gelegen.

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Noord-Bohemen: een unieke bestemming in Tsjechië
Wit, puur en stil. De allermooiste winterse landen
Geniet van luxe kamperen in het prachtige Toscane
Een wandelvakantie in Oostenrijk, waar moet je heen?