Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

23 maart 2023
475
ontspanning door meditatie

Vind je het maar moeilijk om te ontspannen? Spoken er 1001 dingen door je hoofd die je nog moet doen? Kun je alleen nog maar aan werk denken? Of zijn er wellicht andere zaken die je bezig houden, zoals familieproblemen, geldzaken of een ongezonde relatie? Wanneer dit soort (negatieve) gedachtes als maar door je hoofd blijven razen, zul je nooit echte innerlijke rust ervaren. Het is dan tijd om momenten van ontspanning in te gaan plannen, in de vorm van meditatie.

“Meditatie? Dat is toch alleen maar voor zweverige types en yoga-fanaten?” zul je misschien denken. Ook ik was ooit in deze veronderstelling. Mijn agenda stond altijd helemaal volgepland en ik was helemaal niet bezig met zaken als meditatie, mindfulness of yoga. Ik had wel betere dingen te doen, dacht ik.

Wist ik toen maar wat ik nu weet. Meditatie kan je leven namelijk heel erg verrijken, op verschillende vlakken. Zo kan meditatie je helpen om veel meer rust en ontspanning te ervaren in je dagelijkse leven! Maar hoe werkt meditatie nou precies en waarom helpt het? Daar gaan we het in deze blog uitgebreid over hebben. Eerst leggen we je uit wat mediteren precies inhoudt.

Wat is mediteren?

Mediteren is een bezinningsproces dat leidt naar een andere staat van bewustzijn, waarbij je innerlijke rust en helderheid ervaart.

ontspanning door meditatie

Hoe werkt mediteren?

Mediteren kun je op heel veel verschillende manieren uitoefenen. Er zijn namelijk verschillende vormen van meditatie, zoals contemplatie, transcendente meditatie en vipassana meditatie. De meest bekende vorm is echter concentratiemeditatie. Bij deze vorm richt je je aandacht volledig op één ding, bijvoorbeeld op je ademhaling, elementen uit de natuur of een bepaald gevoel in je lichaam. Zo verdwijnen onrustige gedachtes naar de achtergrond.

Waarom helpt meditatie om te kunnen ontspannen?

Aan de hand van meditatie kunnen we als het ware een pauzeknop indrukken om alle prikkels, gedachten en stemmetjes in het hoofd te dempen. Op deze manier ontstaat er ruimte voor stilte en rust. Je hoeft alleen maar in het hier en nu te zijn en zult merken dat je geest en lichaam gaan ontspannen. Deze ontspanning is ontzettend belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid.

Lees ook:  Verschillende manieren om je angsten te overwinnen!

Alle voordelen van meditatie

Makkelijker kunnen ontspannen is lang niet het enige voordeel dat meditatie met zich meebrengt.  Wat kan meditatie nog meer opleveren?

 1. Meditatie kan zorgen voor een betere nachtrust;
 2. Meditatie kan zorgen voor een sterker immuunsysteem en meer energie;
 3. Meditatie vertraagt het verouderingsproces;
 4. Meditatie zorgt voor een beter geheugen, betere concentratie en betere prestaties;
 5. Meditatie is goed voor de ademhaling en bloeddruk;
 6. Meditatie helpt je om te kunnen relativeren en vermindert angst(reacties);
 7. Meditatie kan zorgen voor meer inspiratie en creativiteit;
 8. Meditatie kan je een gevoel van tevredenheid en geluk opleveren;
 9. Door te mediteren kom je met jezelf in verbinding;
 10. Meditatie kan je helpen om je emoties beter te reguleren en maakt je op die manier weerbaarder.
 11. Meditatie kan je helpen balans te vinden in je leven.
meditatie en ontspanning

Hoe begin je met mediteren?

Ervaar zelf wat (dagelijks) mediteren voor jou kan betekenen! We raden je aan om te starten met concentratiemeditatie. Hierbij ga je je zolang mogelijk op één ding focussen.

Kies er bijvoorbeeld voor om alleen nog maar op je ademhaling te gaan letten. Dit kun je doen door je te focussen op het uitzetten en samentrekken van de longen of je aandacht te richten op de lucht die door je neus gaat. Probeer een staat te bereiken waarin het lijkt alsof je ademhaling het enige is dat bestaat.

Je zult merken dat het niet zo gemakkelijk is om je gedachten te controleren, vooral in het begin. Steeds wanneer je je hoofd wilt leegmaken, sluipt er toch weer een nieuwe gedachte naar binnen. Het kan ook zijn dat je wordt afgeleid door een geluid of beweging. Dit is heel normaal en niets om je druk over te maken. Je lichaam ontspant door de meditatie ontspanning een stuk meer dan een normale ontspannen toestand.

Je zult merken dat hoe vaker je de oefening doet, hoe makkelijker het wordt om je gedachtegang te controleren. Meditatie is een vaardigheid die je kunt leren, net zoals fietsen, voetballen of rekenen. Geef het dus niet meteen op als je het gevoel hebt dat het jou niet meteen lukt. Oefening baart kunst!

Lees ook:  Krijg rust en stabiliteit door seleniet
meditatie en ontspanning

Wanneer kan ik het beste mediteren?

Het beste moment om te mediteren is voor iedereen anders. Zo mediteert de een het liefst ’s ochtends vroeg, de ander tijdens zijn lunchpauze en weer een ander voor het slapengaan. Ieder moment heeft zo zijn eigen voordeel.

De ochtend is bijvoorbeeld een goede keuze omdat je vlak na het ontwaken nog geen last hebt van de spanning die die dag met zich meebrengt. Ook is de ochtend voor velen het moment dat men zich het meest energiek voelt en een frisse geest heeft. Hierdoor lukt het mediteren beter.

Mediteren op het midden van de dag kan juist weer een mooie onderbreking van de dag vormen. Je komt even tot stilstand in je drukke leven om vervolgens weer rustig en met een helder hoofd je bezigheden te hervatten.

Mediteren in de avond heeft zo ook weer zijn voordelen. Meditatie ontspanning vlak voor het slapengaan kan er namelijk voor zorgen dat je sneller in slaap valt en dat je vaster slaapt.

Ga de verschillende mogelijkheden eens langs en kies een moment dat voor jou het beste werkt. Wil je graag lekker rustig aan de ochtend beginnen? Kies dan voor de ochtend. Heb jij moeite met in slaap komen? Kies dan voor de avond.

Het belangrijkste is dat jij een tijdstip kiest dat niet aanvoelt als een hinderlijke onderbreking van je dag. Probeer vervolgens iedere dag hetzelfde tijdstip aan te houden, zodat het mediteren als een gewoonte gaat aanvoelen!

5 meditatie tips

Aan de hand van de volgende tips zal het mediteren jou gemakkelijker afgaan!

1.     Kies een rustige ruimte

Om te mediteren heb je een rustig plekje voor jezelf nodig. Creëer bijvoorbeeld een mediteerplekje op je werkkamer door hier een comfy fauteuil, een paar kaarsen en/of een kamerplant neer te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om een plek in de natuur, bijvoorbeeld dat ene bankje aan de bosrand, te benoemen tot jouw mediteerplek.

Lees ook:  Wat is Yoga Nidra en hoe werkt het?

Als je steeds naar dezelfde plek gaat om te mediteren, gaan jouw hersenen deze plek associëren met rust en zal het mediteren makkelijker verlopen.

2.     Zet een timer

Door een timer te zetten, zorg je er niet alleen voor dat je lang genoeg mediteert, maar hoef je de sessie ook niet te onderbreken om op de klok te kijken.

Hoe lang moet je dan mediteren? Begin eens met 5 minuten mediteren en verhoog dit per sessie met een halve minuut, zodat je na een tijdje makkelijk 10 minuten kunt volhouden.

3.     Kies een comfortabele houding

Ga rechtop zitten en plaats je voeten op de grond. Dit helpt jou om alert te blijven. Focus je op de spieren die je hoofd, nek en rug ondersteunen en probeer je andere spieren zoveel mogelijk te ontspannen.

4.     Gebruik een meditatie-app

Er zijn talloze meditatie-apps die jou een handje helpen bij het mediteren. Deze apps bieden jou een wegwijzer en inspiratie voor afwisseling. Op Mindsetters lees je alles over de 10 beste meditatie-apps van 2023.

5.     Zet meditatie-muziek op!

Ook bepaalde muziek kan jou helpen bij het mediteren en ontspannen. Lees hier meer over helende muziek.

meditatie

Tot slot

Inmiddels weet je een beetje hoe mediteren werkt en hoe het jou kan helpen om te ontspannen. Ga zelf eens met meditatie experimenteren en geef jezelf vooral de tijd hiervoor! Door verschillende vormen uit te proberen, weet je beter wat er voor jou wel en niet werkt. En hoe vaker je meditatie doet, hoe beter je erin wordt en hoe meer ontspanning en andere voordelen het zal opleveren. Kies voor ontspanning en begin met een schone lei! Ik sluit graag af met de volgende quote die mij is bijgebleven:

“Je zou iedere dag 20 minuten moeten gaan zitten om te mediteren.

Behalve als je het te druk hebt. Dan moet je een uur gaan zitten.”

Zengezegde

Over de auteur

Natasja Bartholomé
Hallo allemaal, mijn naam is Natasja Bartholomé en ik ben content marketeer bij marketingbureau Web Wings. Het is hier dat ik mijn passie voor schrijven mocht gaan inzetten voor Paradijsvogels Magazine, aangezien ik graag mijn ervaringen van mijn vakanties deel in stimulerende reisblogs. Naast schrijven en reizen, ben ik ook groot fan van dansen, boeken en films/series. Paradijsvogels biedt me de mogelijkheid creatief om te gaan met taal en me te verdiepen in deze prachtige onderwerpen en meer. En dat blijf ik heel graag doen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down