Meditatie voor chakra balans: ontdek hoe het werkt

13 maart 2023
560
Meditatie voor chakra balans

Meditatie wordt vaak gebruikt om je geest tot rust te laten komen. Dit gebeurt door ervoor te zorgen dat je in een andere staat van bewustzijn komt waarbij alleen het hier en nu telt. Er zijn veel verschillende manieren van mediteren, maar een manier die veel voorkomt is chakra meditatie. Hoe meditatie voor chakra balans precies werkt, ontdek je in deze blog van Paradijsvogels magazine.

Wat betekent het begrip chakra?

Wanneer we spreken over het begrip chakra, wordt hiermee een zevental energiepunten in ons lichaam bedoeld. Er zijn veel meer energiepunten, maar de zeven belangrijkste worden hoofdchakra’s genoemd. Elke chakra heeft een kleur die effect heeft op je lichaam en je geest. Het woord chakra betekent letterlijk ‘draaiend wiel van licht’ en is afkomstig uit het Sanskriet. De naam is passend, omdat elke chakra er in feite uitziet als een draaiend wiel met energie. De zeven hoofdchakra’s bevinden zich op zeven belangrijke zenuwknooppunten van het lichaam en vormen samen de regenboog.

De zeven hoofdchakra’s zijn:

  • Muladhara: wortelchakra (rood)
  • Svadhistana: sacraal chakra (oranje)
  • Manipura: zonnevlecht (geel)
  • Anahata: hartchakra (groen)
  • Vishuddha: keelchakra (lichtblauw)
  • Ajna: derde oog (indigo)
  • Sahasrara: kruinchakra (violet)
De zeven hoofdchakra's

Hoe werkt mediteren?

Zoals aangegeven gaat het bij mediteren vooral om het hier-en-nu. Je stopt in feite met nadenken, leeft echt in het heden en bent je daar heel bewust van. Dit lukt alleen als je in een diepe concentratie terechtkomt middels meditatie. (of chakra meditatie)

Maar hoe werk mediteren precies? Een korte opsomming:

  1. Het begint met het klaarzetten van een meditatieobject waar je je op gaat focussen. Er bestaan veel verschillende meditatie objecten, dus kies er een die bij je past. Dit kan bijvoorbeeld een beeldje zijn of de vlam van een kaars. Ook edelstenen worden hier veel voor gebruikt.
  2. Zodra je op de grond gaat zitten is het belangrijk om een actieve houding aan te nemen. Zorg hierbij dat je comfortabel en stabiel zit, zonder met je rug ergens tegenaan te leunen. Zet een timer voor een bepaald aantal minuten en leg de wekker uit je zicht, zodat je hier niet door wordt afgeleid. Raak je toch snel afgeleid, ook wanneer je naar je meditatieobject kijkt? Sluit dan je ogen.
  3. Let vervolgens goed op je ademhaling. Dit is de meest fundamentele en universele techniek die bij meditatie wordt gebruikt. Door je te focussen op je ademhaling vergeet je alle andere gedachten. Dit vergt wel oefening. Probeer je niet te ergeren als je gedachten afdwalen, maar breng deze rustig weer terug naar je ademhaling.
Lees ook:  Alles wat je moet weten over bruine edelstenen

Vind je het lastig om thuis de rust en ruimte te vinden om te kunnen mediteren? Dan is er altijd nog de optie om een stilte retraite in Nederland te bezoeken. Hier ben je even weg uit je vertrouwde omgeving en kun je volledig tot rust komen zonder afleidingen van buitenaf. Ideaal als dit je thuis niet lukt.

Wat is chakra meditatie?

Chakra meditatie is een type meditatie waarbij je op zoek gaat naar balans. Om chakra balans te bereiken dienen alle chakra’s open te staan en goed te zijn ontwikkeld. De energie moet kunnen doorstromen en er dient harmonie te zijn in je lichaam. Alleen dan zul je je energiek en goed voelen. Doordat chakra’s positieve en negatieve energie opnemen uit je omgeving, kunnen ze makkelijk dicht gaan zitten. Dit kan zowel mentaal als fysiek effect hebben op je lichaam. Dit is natuurlijk niet vreemd, aangezien er in het dagelijkse leven veel gebeurt wat je kan beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld eens aan werkstress, ziekte of opgelopen trauma.

Hoe werkt meditatie voor chakra balans?

Meditatie voor chakra balans is gericht op mindfulness en meditatie, waarbij je kunt kiezen of je je richt op één individuele chakra, een chakrakleuren meditatie of een meditatie op energie. Voordat je start met een meditatie voor chakra balans kun je een speciaal ontwikkelde chakratest doen. Zo kom je erachter welke chakra’s er eventueel uit balans zijn en waar je je het beste op kunt focussen bij het mediteren. Met een chakratest stel je jezelf een aantal vragen die gericht zijn op het vinden van de geblokkeerde chakra’s. Denk hierbij aan vragen als ‘ben je geneigd je gevoelens te verbergen?’ of ‘raak je makkelijk nerveus?’

Lees ook:  Yoga Nidra helpt je volledig tot rust komen

Uit de chakratest komt naar voren of je chakra’s open, onderactief of overactief zijn. Wanneer een chakra open is, betekent het dat deze in balans is. Is een chakra onderactief of overactief, dan is er werk aan de winkel. Is bijvoorbeeld je hartchakra onderactief, dan zien mensen je vaak als een koel en afstandelijk persoon. Is je hartchakra juist overactief, dan kan het zijn dat mensen vinden dat je ze met hun liefde verstikt en je liefde wellicht zelfzuchtige redenen heeft. In beide gevallen is het goed om te werken aan harmonieuze relaties die in balans zijn. Hier kun je in je meditatie dan op focussen. Mediteren wordt niet alleen gedaan voor chakra balans. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor een Ayahuasca ceremonie.

Chakra balans

Elke chakra heeft eigen focuspunten waar je je in de meditatie op kan richten, als uit de chakratest blijkt dat er een disbalans is. Lees je in over de specifieke chakra’s, zodat je weet wat er per chakra belangrijk is. Dan kun je tijdens de meditatie voor chakra balans gaan zoeken naar manieren om de balans bij deze chakra’s weer terug te krijgen. Klaar met mediteren? Kies dan eens als aanvulling voor ontspanning met een chakra massage.

Over de auteur

Mathias Molenberg
Ik ben Mathias Molenberg, en ik schrijf met veel plezier voor Paradijsvogels Magazine. Mijn passie is het ontdekken van de schoonheid van de wereld, zowel in verre reizen als in alledaagse momenten. Ik deel graag mijn ervaringen en inzichten over geluk, mindfulness en hoe we het leven optimaal kunnen benutten. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om mijn laatste artikelen te lezen en laten we samen de wereld verkennen en genieten van de kleine dingen in het leven.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down