Mathilde | De lengte van een hanenschreeuw

768 VIEWS
Mathilde | De lengte van een hanenschreeuw

Als je dit leest hebben we de langste dag en kortste nacht die het begin van de zomer inluiden alweer achter ons gelaten, net als de lente met al haar pracht en praal van de ontluikende natuur. De zon kruipt langzaam naar het hoogste punt en de dagen worden korter. Mijn grootmoeder zei altijd dat het korter dan wel langer worden van de dagen de lengte van tijd van een hanenschreeuw heeft. Ik kon en kan met deze gedachtegang nog steeds goed overweg. Het heeft iets meetbaars.

Meer moeite heb ik met de gevoelsmatige snelheid van het ouder worden naarmate de jaren vorderen, waarbij het schijnt dat onze herinneringen de lengte van tijd bepalen. Terugkijkend op een tijdspanne van een jaar wordt het beeld van die periode bepaald door de herinneringen die het sterkst zijn. Het aantal herinneringen dat we aan een jaar hebben, bepaalt gevoelsmatig de lengte van dat jaar. Dus als je nog jong bent, doe je heel veel nieuwe indrukken op; leren fietsen, autorijden, examens, verliefd worden et cetera. Je ervaart die periode als lang, omdat er zoveel is gebeurd. Als je ouder wordt, maak je veelal bekende dingen mee. Je bent veel meer bezig met routinehandelingen, waardoor je gevoelsmatig minder meemaakt in een jaar en de tijd sneller lijkt te gaan naarmate de leeftijd vordert.

Lees ook:  Het duurt lang om jong te worden

De laatste tijd heb ik eens nagedacht over hoe mijn grootmoeder de gevoelsmatige snelheid van het ouder worden naar lengte van tijd zou vertalen. De tijd kan ik niet langzamer laten verstrijken net zo min als een haan dat kan, maar het aantal avonturen dat ik beleef kan ik wel beïnvloeden. Dus ik heb de oplossing gevonden: ik denk dat ik maar eens een haan ga aanschaffen. En iedere keer als hij kraait… ga ik iets leuks doen!

Beeld: Etsy


Mathilde Boom voelt zich al jaren een echte Paradijsvogel: ze is kleurrijk, excentriek en behoorlijk goed geconserveerd. Geniet met volle teugen in het besef dat het leven kort is. Ze verdiende haar schrijverssporen in eerste instantie als juridisch secretaresse voor een van de bekendste strafpleiters van Nederland. Op Paradijsvogels Magazine geeft ze u stof tot nadenken met prikkelingen en beroeringen uit het dagelijks leven, op smaak gebracht met een gezonde korrel zout. 

 

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

7 mooie citaten uit Paulo Coelho’s De Alchemist over het volgen van je dromen
In deze Zweedse gevangenis krijgen mensen yoga en meditatielessen
Tien prachtige gevoelens die onvertaalbaar zijn
7 kleine tips om een start te maken met een afvalvrij leven