Mathilde | De lengte van een hanenschreeuw

23 juli 2014
40

Als je dit leest hebben we de langste dag en kortste nacht die het begin van de zomer inluiden alweer achter ons gelaten, net als de lente met al haar pracht en praal van de ontluikende natuur. De zon kruipt langzaam naar het hoogste punt en de dagen worden korter. Mijn grootmoeder zei altijd dat het korter dan wel langer worden van de dagen de lengte van tijd van een hanenschreeuw heeft. Ik kon en kan met deze gedachtegang nog steeds goed overweg. Het heeft iets meetbaars.
Meer moeite heb ik met de gevoelsmatige snelheid van het ouder worden naarmate de jaren vorderen, waarbij het schijnt dat onze herinneringen de lengte van tijd bepalen. Terugkijkend op een tijdspanne van een jaar wordt het beeld van die periode bepaald door de herinneringen die het sterkst zijn. Het aantal herinneringen dat we aan een jaar hebben, bepaalt gevoelsmatig de lengte van dat jaar. Dus als je nog jong bent, doe je heel veel nieuwe indrukken op; leren fietsen, autorijden, examens, verliefd worden et cetera. Je ervaart die periode als lang, omdat er zoveel is gebeurd. Als je ouder wordt, maak je veelal bekende dingen mee. Je bent veel meer bezig met routinehandelingen, waardoor je gevoelsmatig minder meemaakt in een jaar en de tijd sneller lijkt te gaan naarmate de leeftijd vordert.
De laatste tijd heb ik eens nagedacht over hoe mijn grootmoeder de gevoelsmatige snelheid van het ouder worden naar lengte van tijd zou vertalen. De tijd kan ik niet langzamer laten verstrijken net zo min als een haan dat kan, maar het aantal avonturen dat ik beleef kan ik wel beïnvloeden. Dus ik heb de oplossing gevonden: ik denk dat ik maar eens een haan ga aanschaffen. En iedere keer als hij kraait... ga ik iets leuks doen!
Beeld: Etsy
[hr]
Mathilde Boom voelt zich al jaren een echte Paradijsvogel: ze is kleurrijk, excentriek en behoorlijk goed geconserveerd. Geniet met volle teugen in het besef dat het leven kort is. Ze verdiende haar schrijverssporen in eerste instantie als juridisch secretaresse voor een van de bekendste strafpleiters van Nederland. Op Paradijsvogels Magazine geeft ze u stof tot nadenken met prikkelingen en beroeringen uit het dagelijks leven, op smaak gebracht met een gezonde korrel zout. 
 
 

Lees ook:  'Guerilla gardening': tuinieren in de kieren van het asfalt

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Leren om te gaan met je faalangst

Met de auto op vakantie, zo doe je dat!

Wat je moet weten over de LGBTQ+ community

5 redenen om te wonen in het mooie Limburg

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings