Mathilde | Zuid-Afrikaanse wijsheid en kunst

28 januari 2014
69

Ieder jaar op 18 juli vieren we de internationale Nelson Mandela Memory Day en gedenken we in hem de uitzonderlijk krachtige figuur die hij was uit de geschiedenis van de mensheid. Den Haag heeft gemeend een standbeeld voor Mandela op te moeten richten en in 2012 vond de onthulling van dat beeld plaats.
In diezelfde periode was aan de Lange Voorhout onder de titel 'The Rainbow Nation' (dat een verwijzing was naar de toekomstvisie die Mandela uitsprak bij zijn inauguratie als president), de tentoonstelling 'Den Haag Sculptuur' te zien. Het bleek een indrukwekkende kennismaking met een aantal andere krachtige figuren uit Zuid-Afrika: drie generaties Zuid-Afrikaanse kunstenaars; de eerste generatie die voortkwam uit apartheid, de tweede generatie die in verzet kwam en de derde generatie van na de vrijlating van Nelson Mandela in 1990.
[quote text_size="medium"]
Ik vraag me altijd af wat er in het brein van de kunstenaar afspeelt om zulke prachtige kunstwerken te kunnen maken
[/quote]
De door Zuid-Afrikaanse kunstenaars van kledinghangers, tuingaas en oude autobanden vervaardigde sculpturen hebben diepe indruk op mij gemaakt. Vooral een van autobanden gemaakte levensgrote olifant van Andries Botha (1952) en een van gekleurde plastic kledinghangers op ware grootte gemaakte taxi van Gordon Froud (1963) wil ik graag met u delen.
Ik vraag me altijd af wat er in het brein van de kunstenaar afspeelt om zulke prachtige kunstwerken te kunnen maken. Nelson Mandela raakte vele mensen met zijn krachtige woorden en betekenisvolle daden. Volgens mij moet je ook een prachtig mens zijn om je gevoel zodanig te kunnen overbrengen dat degenen die je kunstwerken bekijken er voor altijd door geraakt worden.
[hr]
Mathilde Boom voelt zich al jaren een echte Paradijsvogel: ze is kleurrijk, excentriek en behoorlijk goed geconserveerd. Geniet met volle teugen in het besef dat het leven kort is. Ze verdiende haar schrijverssporen in eerste instantie als juridisch secretaresse voor een van de bekendste strafpleiters van Nederland. Op Paradijsvogels Magazine geeft ze u stof tot nadenken met prikkelingen en beroeringen uit het dagelijks leven, op smaak gebracht met een gezonde korrel zout. 
 
Mathilde | krachtige zuid-afrikaanse figuren 1
Mathilde | krachtige zuid-afrikaanse figuren 4
Mathilde | krachtige zuid-afrikaanse figuren 3

Lees ook:  Achter de schermen: kunstzinnig zelfportret van een ballerina

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een goed gevoel hebben is het halve werk

Het principe van vrouwen en haarvrij, wat vinden we ervan?

De betekenis van de kleur van je ogen

Creatief met kleding

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings