De Marker Wadden: het nieuwste stukje Nederland

14 december 2020
356
marker wadden

Eén voor één verrezen ze de afgelopen jaren uit het Markermeer. Eilanden van zand, klei en slib die samen de gloednieuwe Marker Wadden vormen. Als bezoeker kan je op pad in dit unieke natuurgebied.

Natuurherstelproject de Marker Wadden

Hoewel een bezoek aan de Marker Wadden een aanrader is voor elke natuurliefhebber, zijn de eilanden eigenlijk een project voor natuurherstel. Natuurmonumenten nam hiervoor het initiatief om een natuurgebied te creëren waar de vis- en vogelstand wordt hersteld en de dikke deken van slib op de bodem van het Markermeer wordt verkleind. In 2016 werd met de aanleg van het eerste eiland gestart en inmiddels heeft de nieuwe natuur zich er volop kunnen ontwikkelen.

De Marker Wadden bezoeken

Het resultaat is een rijke flora en fauna waar je tijdens je bezoek op een verantwoorde wijze van kunt genieten. De eilanden zijn namelijk in de eerste plaats een beschermd natuurgebied, als bezoeker ben je te gast in deze kwetsbare natuur en mag je slechts een beperkt deel ervan verkennen. Vanaf de haven van Lelystad kan je met de veerboot (check de website voor afvaarttijden) naar het hoofdeiland. Een retourtje kost 17,50 per volwassene. Als je een eigen (zeil)boot hebt kun je ook op eigen gelegenheid naar de haven van de Marker Wadden varen. Vanaf daar starten diverse wandelroutes, waarbij je ook veel over speciale vlonderpaden loop die voorkomen dat de natuur beschadigd raakt. In totaal ligt er zo’n 12 km aan wandelpaden op het eiland.

Vogels spotten

Naast wandelen is de archipel een fantastisch gebied om vogels te kijken. De locatie en de samenstelling van de grond zorgen ervoor dat dit waddengebied bijzonder aantrekkelijk is voor vogelsoorten, waaronder ook beschermde soorten. Neem dus zeker een verrekijker mee als je de Marker Wadden bezoekt! Als je de wandelpaden volgt, kom je onderweg langs drie vogelkijkhutten. Houd je ogen open voor de vele watervogels zoals wilde eenden, berg- en tafeleenden. Ook de fuut, oeverzwaluw, bontbekplevier, kokmeeuw, witte kwikstaart en karekiet zijn volop te zien.

Lees ook:  Alles voor een stedentrip of vakantie naar Sevilla

Tip: De Marker Wadden zijn in principe als dagtrip te bezoeken. Maar als je echt een bijzondere natuurervaring wilt, dan kan je ook één van de vier duurzame eilandhuisjes huren die op het hoofdeiland liggen.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down