De Marker Wadden: het nieuwste stukje Nederland

741 VIEWS
De Marker Wadden: het nieuwste stukje Nederland

Eén voor één verrezen ze de afgelopen jaren uit het Markermeer. Eilanden van zand, klei en slib die samen de gloednieuwe Marker Wadden vormen. Als bezoeker kan je op pad in dit unieke natuurgebied.

Natuurherstelproject de Marker Wadden

Hoewel een bezoek aan de Marker Wadden een aanrader is voor elke natuurliefhebber, zijn de eilanden eigenlijk een project voor natuurherstel. Natuurmonumenten nam hiervoor het initiatief om een natuurgebied te creëren waar de vis- en vogelstand wordt hersteld en de dikke deken van slib op de bodem van het Markermeer wordt verkleind. In 2016 werd met de aanleg van het eerste eiland gestart en inmiddels heeft de nieuwe natuur zich er volop kunnen ontwikkelen.

Marker Wadden
© John Gundlach – Flying Holland

De Marker Wadden bezoeken

Het resultaat is een rijke flora en fauna waar je tijdens je bezoek op een verantwoorde wijze van kunt genieten. De eilanden zijn namelijk in de eerste plaats een beschermd natuurgebied, als bezoeker ben je te gast in deze kwetsbare natuur en mag je slechts een beperkt deel ervan verkennen. Vanaf de haven van Lelystad kan je met de veerboot (check de website voor afvaarttijden) naar het hoofdeiland. Een retourtje kost 17,50 per volwassene. Als je een eigen (zeil)boot hebt kun je ook op eigen gelegenheid naar de haven van de Marker Wadden varen. Vanaf daar starten diverse wandelroutes, waarbij je ook veel over speciale vlonderpaden loop die voorkomen dat de natuur beschadigd raakt. In totaal ligt er zo’n 12 km aan wandelpaden op het eiland.

Lees ook:  De wonderen van het Great Barrier Reef

Vogels spotten

Naast wandelen is de archipel een fantastisch gebied om vogels te kijken. De locatie en de samenstelling van de grond zorgen ervoor dat dit waddengebied bijzonder aantrekkelijk is voor vogelsoorten, waaronder ook beschermde soorten. Neem dus zeker een verrekijker mee als je de Marker Wadden bezoekt! Als je de wandelpaden volgt, kom je onderweg langs drie vogelkijkhutten. Houd je ogen open voor de vele watervogels zoals wilde eenden, berg- en tafeleenden. Ook de fuut, oeverzwaluw, bontbekplevier, kokmeeuw, witte kwikstaart en karekiet zijn volop te zien.

Tip: De Marker Wadden zijn in principe als dagtrip te bezoeken. Maar als je echt een bijzondere natuurervaring wilt, dan kan je ook één van de vier duurzame eilandhuisjes huren die op het hoofdeiland liggen.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Tips voor een dagje Schiermonnikoog: het natuurparadijs van de Wadden
Mooie routes voor een herfstwandeling in de bossen
Bosrijk slapen bij de Sallandse Heuvelrug
4x slapen in de buurt van de Kinderdijk