Marjo's keuken | Some like it hot

9 oktober 2014
96

U kunt mij elke dag wakker maken voor een goede phat pai of noedelsoep. En ondanks dat Azië voor het overgrote deel voorzien is van tropische temperaturen past voor mij een goed gevulde groentencurry toch het beste bij de herfst. En dan vooral zo één waar je na een paar happen lekker van gaat zweten. Heerlijk! Rode peper is niet alleen een van mijn favoriete smaakmakers, maar ik verwerk het ook in veel gerechten omdat het goed is voor de gezondheid.
In rode pepers zit de stof Capsaicin. Dit stofje helpt de suikerwaarde in het bloed weer op een normaal peil te brengen. Pittig eten is daarmee ook gezond voor mensen met diabetes. Maar Capsaicin doet nog meer: het maakt het bloed dunner. Dit is weer goed voor onze hart en bloedvaten. Verder bevat een rode peper veel vitamine C en diverse antioxidanten. Vaak worden in Aziatische landen Capsaicin ook gebruikt als pijnstiller. Verder zit het in allerlei zalfjes die gebruikt worden voor de spieren, artrose en reuma. Maar ook bij een verstopte neus zal het eten van rode pepers helpen. Het opent de luchtwegen en bacillen en virussen slaan op de vlucht voor zoveel pittig geweld.
[quote text_size="medium"]
"En dan voor de echte liefhebber...huisgemaakte Thaise rode currypasta"
[/quote]
U zou er bijna gewoon een bordje van willen eten, zo gezond als het is. Dat na twee happen de stoom uit uw oren komt maakt het helaas wat minder ideaal.... Daarom krijgt u vandaag van mij het recept voor een overheerlijke Thaise groentencurry. De Thai leeft bij de filosofie dat je het beste 10x per dag kleine porties kunt eten, maar zet een pan hiervan op tafel en hij gaat gegarandeerd helemaal leeg.
Thaise groenten curry
Ingrediënten:

 • 1 kleine bloemkool
 • 4 sjalotjes
 • 1 flinke aubergine
 • 1 courgette
 • 2 serehstengels
 • 2 eetlepels Thaise currypasta
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 1 rode peper
 • 6 citroenbladeren
 • 2 eetlepels vissaus
 • 80 gram santen (kokosmelk)
 • 4 dl warm water of bouillon
 • 2 eetlepels limoensap
 • 2 eetlepels korianderblaadjes
 • 2 eetlepels olie
Lees ook:  Slapen naast het Pieterpad met wijds uitzicht over de groene Achterhoek

De currypasta is een pittig kruidenmengsel van o.a. rode pepers, hieronder vindt u daar het recept van. Maar er is ook een kant-en-klaar kruidenmengsel te koop bij de Toko of de supermarkt.
Maak de groenten schoon en verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Snij de sjalotjes in dunne ringen en halveer de aubergine en courgetten en snij ze in plakjes van maximaal 1 cm dik. Kneus de serehstengels. Dit gaat het makkelijkst door er met de zijkant van een groot mes op te drukken. De rode peper wassen en de zaadjes eruit halen, snij ze vervolgens in schuine ringen. De korianderblaadjes grof snijden.
Verhit de olie in een wok, roerbak de currypasta met de bruine suiker (hiermee zwakt u de pittigheid iets af en geeft u het gerecht tegelijkertijd een extra smaakdimensie) gedurende enkele minuten. Voeg er vervolgens de gekneusde serehstengel, de bloemkoolroosjes, de sjalotjes, aubergine en courgette toe. Los de santen in het hete water of bouillon op en voeg dit toe bij de groenten. Laat de groenten in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar worden. Regelmatig omscheppen. Als laatste voegt u limoensap en de korianderblaadjes toe. Verwijder de serehstengels en serveer dit met rode rijst of een andere lekkere rijst zoals de Thaise pandanrijst.
Wilt u niet vegetarisch eten dan kunt u stukjes gebakken kipfilet, stevige vis of garnalen ingesmeerd met de curry bakken en dit als laatste bij de groenten curry voegen.
Toch iets te pittig? Drink er een glas volle melk bij. De peperolie bindt aan de kaasstof in de melk en verlost u van de brand! Het helpt ook om een stukje brood te eten.
Dit gerecht is de start van mijn ‘rondreis door Azië’. Ik neem u de komende tijd graag mee op mijn ontdekkingstocht!
En dan voor de echte liefhebber...huisgemaakte Thaise rode currypasta:
Ingrediënten:

Lees ook:  10 jaar zoeken leverde een bijzondere verzameling op

Een currypasta is het lekkerste wanneer u het in een vijzel bereidt. Heeft u die niet dan is het ook mogelijk met een staafmixer of blender. Voor de vijzel moeten de ingrediënten heel klein gesneden worden en in de blender mogen ze wat grover. Belangrijk: was uw handen  an het snijden van de pepers met koud water (van heet water gaan de poriën openstaan waardoor de scherpe stof lang in uw handen blijft zitten.). En kom niet inde verleiding aan uw gezicht te zitten – ik heb nog dagen met een brandende neus rondgelopen...
Ok. We gaan verder: voeg zo nodig wat water en/of olie toe om de pasta smeuïg te maken. Vijzel of blender de curry net zolang tot er een mooie fijne pasta ontstaat. Deze pasta is een week maximaal 2 weken houdbaar in de koelkast. Het handigste is om er porties van te maken en die in plasticfolie of in de vorm voor  ijsblokjes in te vriezen.
[hr]
De jongeren die zij lesgeeft zijn voor Marjo van Leeuwen een grote inspiratiebron. Hun open blik naar de toekomst zette haar aan om zich verder te verdiepen in de voedingsleer met als doel: een eigen praktijk. Op Paradijsvogels Magazine mengt ze haar passie voor gezond genieten met een tomeloze interesse voor de wereld tot een overheerlijke mix van recepten die bijdragen aan een lang en leuk leven.
[hr]
Meer inspiratie? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail en ontvang de beste artikelen in uw mailbox:
[mc4wp_form id="15395"]

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een werkomgeving creëren vol met positieve energiestromen

Verrassende eigenschappen van een Steenbok

Ontdek de schoonheid van Nederlandse wandelgebieden

Ingrid Bergman | Dualiteit

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings