Marjo's keuken | Méditerranée, zo blauw zo blauw

6 september 2014
34

Toon Hermans was een echte Bourgondiër, hij hield van lekker eten en van een glaasje wijn. Samen met zijn Rietje heeft hij heel wat vakanties doorgebracht op strandbedjes en terrassen rondom de Middellandse zee. Het inspireerde hem tot dit heerlijke lied:

Méditerranée, zo blauw, zo blauw,
Méditerranée, zo blauw, zo blauw
Met je mademoiselles
Belles, belles, belles
Méditerranée’ .

Hermans verwoordt het treffend. De zee lijkt er blauwer, de zon op je huid warmer, de wind zwoeler, en het eten lekkerder. Tout est belle!
Gezond onthaasten
Maar de keuken is er niet alleen belle, ook uniek. Verschillende studies tonen aan dat de mensen hier ouder worden en een stuk gezonder zijn. Wij Noorderlingen - zegge: alles zo boven Mérignac -  leven gehaast en als je kijkt wat de gemiddelde supermarkt verkoopt dan is eten vaak vooral een functionele aangelegenheid. Het lijkt ook wel naarmate we ouder worden dat we het steeds drukker krijgen.
'Ik lig in mijn niksie te brunen'
Maar niet rondom de Middellandse zee. De tijd staat stil, alles is relaxter. Ze hebben minder kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, kanker, beroerte, dementie, diabetes. Ze nemen dan ook alle tijd om ontspannen te leven, komt het vandaag niet dan morgen maar. Om nog even met de woorden van Hermans te spreken: ‘Ik lig in mijn niksie te brunen | Daar in dat aards paradijs’.
De vis komt rechtstreeks uit de haven, verser kan het niet! Groente en fruit hangt veel langer aan de bomen, ze hebben zich lang kunnen laven aan de zon en dat proef je. Vaak kweken mensen hun eigen groenten en kruiden of halen het in de omgeving bij een boer. Uiteraard is ook hier in grote steden de ‘modernisering’ in de vorm van MC Donalds en KFC opgedoken, maar in de kleine dorpen voelt het nog steeds zoals vroeger.
Familiegebeurtenis
De maaltijd is hier ook een familiegebeurtenis, het middel waarin het leven wordt uitgedrukt in al haar schoonheid. Vaak zitten ze uren aan tafel en eten kleine hoeveelheden van allerlei overheerlijke gerechten; genieten, proeven, contact... Kortom, het eten rondom de Middellandse zee is een reflectie van het leven!
Daarom: nodig vandaag nog je hele familie uit, struin de markt af voor heerlijke verse ingrediënten en kruiden en zet dit verrukkelijke groentestoofpotje uit Marokko op tafel.
Marokkaanse Groentestoofpot (4 personen, vermenigvuldig al naar gelang je tafel zich vult)
Ingrediënten:

 • 3 eetlepels olijfolie
 • 2 uien, in stukjes (niet te klein)
 • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
 • 1 rode peper, fijngehakt
 • 500 g pompoen of courgette, in stukken
 • 200 g winterwortel of bospeen (mijn voorkeur), in stukken (eventueel eerst beetgaar koken)
 • 1 rode paprika, in stukken
 • 1 aubergine, in stukken
 • 4 tomaten, in stukken
 • 100 ml kruidenbouillon
 • 100 gram rozijnen
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel zout
 • kikkererwten (400 g), uitlekken
 • 1 wokpan of Tajine
Lees ook:  Kookatelier | Hiermee krijgt u zelfs de echte bietenhaters terug aan tafel

Bereiding:

 1. Verhit de olijfolie in een wokpan en fruit de ui, knoflook en rode peper heel zachtjes aan.
 2. Schep de overige groenten erdoor en laat dit even goed meewokken.
 3. Voeg na 3 minuten er de kruidenbouillon, rozijnen, kaneelpoeder, gemberpoeder, zout en veel versgemalen zwarte peper toe en roer dit goed door elkaar.
 4. Stoof de groenten afgedekt in ca. 25 minuten zachtjes gaar.
 5. Voeg de kikkererwten er na 20 minuten bij en roer het goed door elkaar.

Heerlijk te combineren met vis of bijvoorbeeld Marokkaanse gehaktballetjes. Serveer dit gerecht met rijst, couscous of een pasta.
[hr]
De jongeren die zij lesgeeft zijn voor Marjo van Leeuwen een grote inspiratiebron. Hun open blik naar de toekomst zette haar aan om zich verder te verdiepen in de voedingsleer met als doel: een eigen praktijk. Op Paradijsvogels Magazine mengt ze haar passie voor gezond genieten met een tomeloze interesse voor de wereld tot een overheerlijke mix van recepten die bijdragen aan een lang en leuk leven.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een goed gevoel hebben is het halve werk

Het principe van vrouwen en haarvrij, wat vinden we ervan?

De betekenis van de kleur van je ogen

Creatief met kleding

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings