Marjolein bouwt haar eigen tiny house | deel 2

1556 VIEWS
Marjolein bouwt haar eigen tiny house | deel 2

Vorige maand kon u lezen hoe Marjolein Jonker net begonnen was met de bouw van haar eigen tiny house. In deel 2 spreken we haar over de tussenstand: een zoektocht naar het perfecte bad, een windmolen naast de deur en een extra huisgenoot!

De vier wanden staan

De bouw van het tiny house van Marjolein gaat als een speer. Alle wanden staan en timmerman Dimka is al bezig met het dak. Ook de loft zit er al in. Marjolein: ‘Ik heb er al opgezeten! Het is wel kleiner dan op de foto’s die ik van Amerikaanse tiny houses heb gezien. Ik heb daar dus minder kastruimte dan ik dacht en moet nog maar eens goed door mijn kleding- en vooral schoenenassortiment heen..’.

tiny house marjolein
De loft van het tiny house van Marjolein

“Ik wil in de winter liever niet mijn accu’s gaan bijvullen met een vervuilende dieselgenerator. Dan is het idee van zo duurzaam mogelijk wonen meteen weg.”

De keuken moet ‘knap’ zijn

Marjolein kookt graag en de huidige keuken is al zeventien jaar oud. Haar tiny keuken biedt nu de kans op een nieuw exemplaar en moet absoluut ‘knap’ zijn! Bij Bruynzeel Keukens heeft Marjolein haar perfecte keuken gevonden: ‘Ik heb een prachtige witte keuken uitgezocht met een innovatief Solid10 Green keukenblad. Gaaf hieraan is dat het zelfs lichter is dan multiplex.’ In eerste instantie had ze een massief houten keukenblad gewenst, maar dat bleek veel te zwaar. Bij elk besluit moet ze rekening houden met het maximale gewicht van 3500 kilo voor haar hele huisje, inclusief de trailer. Dit is belangrijk zodat ze straks ook de weg op kan!

Lees ook:  6 redenen om dit jaar je familiebiografie te schrijven

tiny house

Windmolentje voor extra energie

Ook de koelkast is al besteld: ‘Er werd me gezegd dat een koelkast met vrieslades niet zou kunnen op zonne-energie, maar ik heb een heel zuinige gevonden! Wel iets kleiner dan normaal, maar dat is prima.’ Het weer in Nederland is in de winter sowieso niet geschikt om voldoende energie uit zonnepanelen te halen. Maar gelukkig heeft Marjolein een oplossing gevonden: ze gaat een klein windmolentje kopen. ‘Het is een soort bolletje en ziet er heel leuk uit. Ik wil in de winter liever niet mijn accu’s gaan bijvullen met een vervuilende dieselgenerator. Dan is het idee van zo duurzaam mogelijk wonen meteen weg.’


Lees ook: 19 mooie tiny houses om blij van te worden

tiny house nederland


Een klein zitbadje en houtkacheltje

Het vinden van een geschikt zitbadje – Marjoleins grote droom – bleek een aardige zoektocht. In Nederland waren de zitbadjes te groot. Uiteindelijk heeft Marjolein een zitbadje gevonden in de buurt van Antwerpen. Iets kleiner dan gewenst, maar ze is tevreden. Net zoals met haar houtkacheltje.

“En bovendien zie ik mezelf in de winter niet middenin de nacht van mijn loft naar beneden klimmen om nog een houtblok op mijn kachel te gooien.”

Ze heeft besloten om naast het houtkacheltje ook nog een infrarood-warmtepaneel te gebruiken: deze warmt je meubels op, die vervolgens de warmte weer afgeven aan de omgeving. ‘In het voorjaar en najaar is het toch vaak te warm voor een kachel, maar is het wel prettig om wat warmte in je huis te hebben. En bovendien zie ik mezelf in de winter niet middenin de nacht van mijn loft naar beneden klimmen om nog een houtblok op mijn kachel te gooien.’

Lees ook:  Daten na je 65ste | Barcelina

Lees ook: 5 inspirerende boeken over tiny houses

tiny house boek


Beestenbende in huis

kat marjolein

‘Het gaat dus allemaal hartstikke goed, maar ik heb af en toe wel een stressmomentje!’, vertelt Marjolein. ‘Bijna alles wat met de bouw van mijn tiny house te maken heeft, moet ik in de avonden en weekenden doen, want ik werk gewoon vier dagen in de week. Ik moet dus wel opletten dat ik af en toe ook even tijd voor mezelf neem. Gelukkig heb ik weinig slaap nodig en heb ik niemand thuis die aandacht van me wil, behalve mijn katten. Maar het is vooral leuk en ik krijg hier zoveel energie van.’

Het wordt trouwens nog iets drukker in huis, want Marjolein heeft sinds kort een derde kattengezinslid. Ze heeft een kat in huis genomen die in de buurt ronddoolde omdat haar baasje haar had achtergelaten. ‘Het wordt dus een gezellige, drukke boel in huis!’.

Tekst: Kim Nelissen


Meer inspiratie? Meld u aan voor de gratis inspiratiemail en ontvang de beste artikelen in uw mailbox:

Coverfoto: Marjolein Jonker bij een tiny house van timmerman Dimka Wentzel | foto: Phil Nijhuis

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

De bijzondere levensvisie van een man die in een zandkasteel woont
Opgeruimd staat netjes: 8 kleine tips om te ontspullen
Ode aan de lente: 10 citaten over dit heerlijke jaargetijde
Deze asielhonden krijgen speurles als uitlaatklep