6 basisregels van Marie Kondo

1 VIEW
6 basisregels van Marie Kondo

Marie hoe? Marie Kondo! Weet je wie zij is? Als je houdt van opruimen, dan ken je haar vast wel. Marie Kondo is een Japanse schrijfster en een echte opruimguru en een ware opruim heldin. Vandaag gaan we eens wat dieper in op wie Marie Kondo is, hoe ze op het briljante idee kwam om een bedrijf te starten gericht op het opruimen en hoe haar opruimmethode nu eigenlijk werkt.

Wie is die Marie Kondo nu eigenlijk?

Marie Kondo is 35 jaar oud en komt uit Japan. Op dit moment is ze een van de beste japanse opruim consultant ter wereld. Daarnaast is ze ook auteur en heeft ze een eigen tv show! Al sinds haar vroege jeugd was ze al gefascineerd door het opruimen. Dan hebben we het echt over toen ze nog op de basisschool zat. Al op die leeftijd hield Marie Kondo echt van opruimen. Daar waar andere kinderen in haar klas nog met poppen of auto’s speelden, wilde zij liever de boekenkast opruimen. Ze wilde zich bijvoorbeeld niet nomineren voor een rol als klassenvertegenwoordiger. In plaats daarvan wilde ze liever een manager van de boekenkast zijn en zo lekker alle boeken organiseren en opruimen.

 

Op een dag had ze een bijzondere en levensveranderende ervaring tijdens het opruimen en organiseren. Ze had een soort van zenuwinzinking en viel flauw. Ze realiseerde zich bij het opruimen wat ze elke keer verkeerd deed. In plaats van enkel op zoek te gaan naar dingen om weg te gooien, moest ze juist op zoek gaan naar de dingen die ze wilde behouden. Het identificeren van de voorwerpen die je gelukkig maken, daar gaat het juist om bij het opruimen.

Marie Kondo, van dienstmeid bij tot wereldwijde opruimguru

Marie Kondo werkte vijf jaar als miko, een dienaar van de Shinto-religie in een jinja, een Shinto-heiligdom dat ook yashiro wordt genoemd. Als 19-jarige studente startte ze haar eigen organisatie adviesbureau. Marie Kondo studeerde sociologie aan de “Tokyo Women’s Christian University.” In haar laatste jaar schreef ze haar afstudeerscriptie die gericht was op schoonmaken vanuit een gender standpunt. Tegenwoordig is haar boek ‘The life-changing magic of tidying up’, in het Nederlands heet het boek ‘Opgeruimd!’ een doorslaand succes. Ze vliegt de hele wereld over om workshops te geven en te spreken over de kunst van opruimen.

Lees ook:  Met deze hippe schoenen kom jij de zomer door

Marie Kondo

Leuke weetjes over Marie Kondo:

  • Ze is op 9 oktober 1984 geboren.
  • Marie Kondo wordt vaak op allerlei manieren bejubeld, zoals ‘opruimheldin,’ ‘organisatie koningin’ en ‘Opruimguru’ zijn termen die vaak voor haar gebruikt worden.
  • Haar boek ‘Life-changing Magic of Tidying’ is al in meer dan 30 landen uitgegeven
  • Ze is genomineerd voor een Emmy award.
  • In 2015 stond ze in the Time’s “100 meest invloedrijke mensen”
  • Ze heeft eind 2019 een online shop gelanceerd genaamd KonMari.

Hoe werkt Marie Kondo’s opruimmethode?

De methode van Marie Kondo wordt ook wel de ‘KonMari methode‘ genoemd. KonMari is de combinatie van haar achternaam en voornaam. Marie Kondo heeft een bepaalde opruim methode die ze toepast en die ze ons ook graag leert. Vooral als het je verlangen is om altijd een schoon en opgeruimd huis te hebben, dan is deze methode zeker een aanrader. Via de KonMari methode leer je hoe je je spullen opnieuw moet beoordelen om er een toegevoegde waarde aan te kunnen geven. Goed om te weten is dat Marie Kondo vrij drastisch is als het gaat om opruimen. Volgens de Marie Kondo methode moet je dit snel en in een keer doen.

 

De 6 basisregels van de KonMar methode

1. Orde doe je voor de lange termijn

De bedoeling is dat je de KonMar routines voor een lange termijn doet.

Het is zinloos om je huis vandaag op orde te krijgen als het morgen een chaotische puinhoop wordt.

2. Droom van het leven dat je wilt

Het visualiseren van het leven dat je wilt, helpt je om je doelen te bereiken. Voordat je met het organiseren en opruimen van je huis begint, adviseert Marie Kondo ons een paar minuten de tijd te nemen om het leven voor te stellen dat je wilt.

Lees ook:  Met deze hippe schoenen kom jij de zomer door

3. Begin dingen weg te gooien

Je moet leren om van alle onnodige dingen die je hebt af te komen. Maak er bijvoorbeeld iemand anders blij mee, verkoop je spullen of breng het naar een kringloopwinkel.

4. Sorteer op categorie, niet op locatie

Dit is een van de belangrijkste regels, juist omdat de meeste mensen zich er niet aan houden. Als het gaat om het organiseren van je huis, doen Japanners dit op type objecten opruimen, niet op locatie.

5. Volgorde voor organisatie

Hanteer een specifieke volgorde: Kleding, boeken, kranten, komono (de term die wordt gebruikt om naar verschillende objecten te verwijzen) en als laatste de sentimentele voorwerpen.

6. Vreugde is de sleutel tot alles

De opruim filosofie die Marie Kondo wil overbrengen, is dat je vrede en blijdschap voelt met jezelf en met de wereld. Daarom laat ze je elke keer de vraag stellen of het voorwerp je vreugde geeft.

Waarom is het boek van Marie Kondo zo succesvol?

Het boek “Opgeruimd” is niet alleen in Nederland heel succesvol. Dit boek van Marie Kondo is een wereldwijd succes. Het succes van dit boek begon in Japan en heeft inmiddels ook de hele westerse wereld. Naast het feit dat het boek heel leuk is geschreven, werkt de methode ook echt. Opruimen, organiseren en minimaliseren zijn de onderwerpen die tegenwoordig meer voorkomen. Het gaat niet altijd om meer. “Less is more”. Je kan het boek hier bestellen:

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Met deze hippe schoenen kom jij de zomer door