6 basisregels van Marie Kondo

29 juni 2020
355
Marie Kondo

Marie hoe? Marie Kondo! Weet je wie zij is? Als je houdt van opruimen, dan ken je haar vast wel. Marie Kondo is een Japanse schrijfster en een echte opruimguru en een ware opruim heldin. Vandaag gaan we eens wat dieper in op wie Marie Kondo is, hoe ze op het briljante idee kwam om een bedrijf te starten gericht op het opruimen en hoe haar opruimmethode nu eigenlijk werkt.

Wie is die Marie Kondo nu eigenlijk?

Marie Kondo is 36 jaar oud en komt uit Japan. Op dit moment is ze een van de beste japanse opruim consultant ter wereld. Daarnaast is ze ook auteur en heeft ze een eigen tv show! Al sinds haar vroege jeugd was ze al gefascineerd door het opruimen. Dan hebben we het echt over toen ze nog op de basisschool zat. Al op die leeftijd hield Marie Kondo echt van opruimen. Daar waar andere kinderen in haar klas nog met poppen of auto’s speelden, wilde zij liever de boekenkast opruimen. Ze wilde zich bijvoorbeeld niet nomineren voor een rol als klassenvertegenwoordiger. In plaats daarvan wilde ze liever een manager van de boekenkast zijn en zo lekker alle boeken organiseren en opruimen.

 

Op een dag had ze een bijzondere en levensveranderende ervaring tijdens het opruimen en organiseren. Ze had een soort van zenuwinzinking en viel flauw. Ze realiseerde zich bij het opruimen wat ze elke keer verkeerd deed. In plaats van enkel op zoek te gaan naar dingen om weg te gooien, moest ze juist op zoek gaan naar de dingen die ze wilde behouden. Het identificeren van de voorwerpen die je gelukkig maken, daar gaat het juist om bij het opruimen.

Lees ook:  5 redenen om te wonen in het mooie Limburg

Marie Kondo, van dienstmeid bij tot wereldwijde opruimguru

Marie Kondo werkte vijf jaar als miko, een dienaar van de Shinto-religie in een jinja, een Shinto-heiligdom dat ook yashiro wordt genoemd. Als 19-jarige studente startte ze haar eigen organisatie adviesbureau. Marie Kondo studeerde sociologie aan de “Tokyo Women's Christian University.” In haar laatste jaar schreef ze haar afstudeerscriptie die gericht was op schoonmaken vanuit een gender standpunt. Tegenwoordig is haar boek ‘The life-changing magic of tidying up’, in het Nederlands heet het boek ‘Opgeruimd!’ een doorslaand succes. Ze vliegt de hele wereld over om workshops te geven en te spreken over de kunst van opruimen.

Marie Kondo

Leuke weetjes over Marie Kondo:

  • Ze is op 9 oktober 1984 geboren.
  • Marie Kondo wordt vaak op allerlei manieren bejubeld, zoals ‘opruimheldin,’ ‘organisatie koningin’ en ‘Opruimguru’ zijn termen die vaak voor haar gebruikt worden.
  • Haar boek ‘Life-changing Magic of Tidying’ is al in meer dan 30 landen uitgegeven
  • Ze is genomineerd voor een Emmy award.
  • In 2015 stond ze in the Time's "100 meest invloedrijke mensen"
  • Ze heeft eind 2019 een online shop gelanceerd genaamd KonMari.

Hoe werkt Marie Kondo’s opruimmethode?

De methode van Marie Kondo wordt ook wel de ‘KonMari methode‘ genoemd. KonMari is de combinatie van haar achternaam en voornaam. Marie Kondo heeft een bepaalde opruim methode die ze toepast en die ze ons ook graag leert. Vooral als het je verlangen is om altijd een schoon en opgeruimd huis te hebben, dan is deze methode zeker een aanrader. Via de KonMari methode leer je hoe je je spullen opnieuw moet beoordelen om er een toegevoegde waarde aan te kunnen geven. Goed om te weten is dat Marie Kondo vrij drastisch is als het gaat om opruimen. Volgens de Marie Kondo methode moet je dit snel en in een keer doen.

Lees ook:  IKEA Japan lanceert een kleding- en merchandiselijn van 10 stuks

 

De 6 basisregels van de KonMar methode

1. Orde doe je voor de lange termijn

De bedoeling is dat je de KonMar routines voor een lange termijn doet.

Het is zinloos om je huis vandaag op orde te krijgen als het morgen een chaotische puinhoop wordt.

2. Droom van het leven dat je wilt

Het visualiseren van het leven dat je wilt, helpt je om je doelen te bereiken. Voordat je met het organiseren en opruimen van je huis begint, adviseert Marie Kondo ons een paar minuten de tijd te nemen om het leven voor te stellen dat je wilt.

3. Begin dingen weg te gooien

Je moet leren om van alle onnodige dingen die je hebt af te komen. Maak er bijvoorbeeld iemand anders blij mee, verkoop je spullen of breng het naar een kringloopwinkel.

4. Sorteer op categorie, niet op locatie

Dit is een van de belangrijkste regels, juist omdat de meeste mensen zich er niet aan houden. Als het gaat om het organiseren van je huis, doen Japanners dit op type objecten opruimen, niet op locatie.

5. Volgorde voor organisatie

Hanteer een specifieke volgorde: Kleding, boeken, kranten, komono (de term die wordt gebruikt om naar verschillende objecten te verwijzen) en als laatste de sentimentele voorwerpen.

6. Vreugde is de sleutel tot alles

De opruim filosofie die Marie Kondo wil overbrengen, is dat je vrede en blijdschap voelt met jezelf en met de wereld. Daarom laat ze je elke keer de vraag stellen of het voorwerp je vreugde geeft.

Lees ook:  De betekenis van de kleur van je ogen

Waarom is het boek van Marie Kondo zo succesvol?

Het boek “Opgeruimd” is niet alleen in Nederland heel succesvol. Dit boek van Marie Kondo is een wereldwijd succes. Het succes van dit boek begon in Japan en heeft inmiddels ook de hele westerse wereld. Naast het feit dat het boek heel leuk is geschreven, werkt de methode ook echt. Opruimen, organiseren en minimaliseren zijn de onderwerpen die tegenwoordig meer voorkomen. Het gaat niet altijd om meer. “Less is more”. Je kan het boek hier bestellen:

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings