Wat is een mala ketting, en waar gebruik je hem voor?

30 maart 2023
554
mala ketting

De mala ketting wordt traditioneel gebruikt in het hindoeïsme en boeddhisme om mantra’s te mediteren. Door het dagelijks dragen van een mala ketting word je herinnerd aan het spirituele pad, en ondersteunt het bij het bereiken van doelen. Maar hoe gebruik je de mala ketting precies? Dat, en meer ga je lezen in deze blog.

Wat is een mala ketting?

Een traditionele mala is een geknoopt koord met 108 kralen, en een grotere kraal die de Guru kraal wordt genoemd. Deze kraal is het beginpunt, eindpunt en keerpunt van de ketting. Onder de Guru kraal hangt een kwastje, wat de tassel wordt genoemd. Er wordt gezegd dat door de bewegingen van het kwastje de positieve intenties die je uitspreekt worden verspreid.

Aan de ketting zitten 108 kralen, omdat 108 een heilig getal is. Als je 1 + 0 + 8 doet, kom je uit op 9. Het getal 9 staat symbool voor voltooiing, en daar werk je naartoe tijdens het mediteren. Wil je meer weten over de spirituele betekenis van de 108 kralen, en de betekenis van de mala ketting? Lees dan deze blog.

mala ketting

Het gebruik van de mala door de jaren

Mala is Sanskriet voor ketting. De mala wordt vooral in het boeddhisme gebruikt om teksten, mantra’s of beschermende verzen te reciteren. Maar naast het boeddhisme hebben andere religies vergelijkbare kettingen. Zoals bijvoorbeeld de rozenkrans en de misbaha. Het gebruik van de mala ketting is waarschijnlijk begonnen in 3000-1500 v.Chr. binnen de Indusbeschaving. Het gebruik van de ketting verspreidde zich van India naar Tibet en andere delen van Azië. Vroeger werden mala’s gemaakt van beenderen van heilige, zodat men de energie van de heiligen bij zich kon houden. Tegenwoordig worden mala’s gemaakt van diverse houtsoorten, edelstenen en zaden. De mala ketting wordt beschouwd als een krachtig hulpmiddel voor meditatie en spirituele oefeningen. Ook is het populair vanwege de mooie en symbolische betekenis.

Lees ook:  De spirituele betekenis van een haas

Gebruik van de mala ketting

Hoe gebruik je mala ketting nou tijdens het mediteren? De ketting is een hulpmiddel bij het tellen van je mantra’s of gebeden. Heb je nog geen mantra, bedenk die dan voordat je gaat mediteren. Dit kan van alles zijn, zoals ‘ik ben goed zoals ik ben’. De volgende stappen zijn als volgt:

  • Zoek een plek op waar je rustige kunt gaan zitten, en neem de goede houding aan. Om een fijne sfeer te creëren kun je wat speciale meditatie muziek opzetten.
  • Sluit vervolgens je ogen, en begin met het concentreren op je ademhaling.
  • Dan neem je je mantra in gedachten, en pak je de eerste kraal tussen je vingers.
  • Tijdens het opnemen van je mantra adem je in, en weer uit. Iedere keer dat je je mantra opnoemt schuift je vinger door naar de volgende kraal, totdat je aankomt bij de Guru kraal.
  • Als je bij de Guru kraal bent aangekomen kun je ervoor kiezen om te stoppen met de meditatie. Als je toch nog door wilt gaan moet je de ketting een halve slag draaien, zodat je weer terug gaat tellen. Je mag namelijk niet over de Guru kraal heen gaan.

Benieuwd naar de voordelen van mediteren? Lees dan deze blog over de 5 redenen om te mediteren.

mala ketting

Mala ketting maken

Het zelf maken van een mala kan een leuke bezigheid zijn. Het is een spirituele ervaring die de verbinding met het sieraad kan verhogen. Je zult je meer verbonden voelen tot een mala die je zelf maakt, dan een die je hebt gekocht. Om te beginnen heb je een draad, 108 kralen, een grote kraal en een tassel nodig. Er zijn verschillende soorten kralen die je kunt gebruiken in een mala, afhankelijk van welke betekenis je aan de ketting wilt geven. Vervolgens ga je de kralen aan de draad rijgen, en leg je een knoop tussen elke kraal. Zo zorg je ervoor dat alle kralen op hun plaats blijven. Met 108 kralen zal het even duren, maar dan heb je wel wat. Om de verbinding met de ketting te stimuleren kun je nadenken over de betekenis van elke kraal en hoe deze jouw pad kan ondersteunen.

Lees ook:  De spirituele betekenis van de reiger

Wil je liever op een andere manier creatief bezig zijn? Lees dan dit artikel over knutselen voor volwassene. Bekijk verder onze blog over de Opaal: Krachten en betekenis als je geïnteresseerd bent in edelstenen.

Over de auteur

Mathias Molenberg
Ik ben Mathias Molenberg, en ik schrijf met veel plezier voor Paradijsvogels Magazine. Mijn passie is het ontdekken van de schoonheid van de wereld, zowel in verre reizen als in alledaagse momenten. Ik deel graag mijn ervaringen en inzichten over geluk, mindfulness en hoe we het leven optimaal kunnen benutten. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om mijn laatste artikelen te lezen en laten we samen de wereld verkennen en genieten van de kleine dingen in het leven.

Recente berichten

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down