Magnolia - Hoe moet je ze het beste snoeien en verzorgen?

3 januari 2020
1557

De Magnolia, ook wel beverboom genoemd, is een populaire struik of meerstammige boom die in heel veel verschillende soorten te vinden is. De Magnolia heeft bloemdekbladeren en spiraalvormige vruchtbeginsels op de kegelvormige bloemas. Dit komt overeen met de oudste bekende fossiele bloemen, waardoor de Magnolia waarschijnlijk een van de eerste bloemplanten is. Naast beverboom wordt de Magnolia ook valse tulpenboom genoemd, omdat sommige soorten bloemen hebben die lijken op tulpen. Dankzij de vroege bloei en de vele soorten zie je de Magnolia’s in veel Nederlandse tuinen terug. De bekendste Magnolia soorten hebben witte, paarse of roze bloemen en geuren krachtig. Ze bloeien in het voorjaar, maar in de herfst krijgen de bladeren een warme herfstkleur.

Verschillende soorten

De Magnolia kent dus erg veel soorten, waarvan de Magnolia soulangeana erg bekend is. Deze struik kan namelijk tot wel vijf meter hoog worden. Als je een wat kleinere tuin hebt dan is de Magnolia susan, een dwergvorm uit Amerika, wellicht iets geschikter. Deze soort wordt 2 meter hoog en heeft kleine, smalle bloemblaadjes. De bloemen zijn roze en van buiten iets donkerder dan van binnen. De Magnolia liliiflora nigra wordt 3 meter hoog en heeft donkerpaarse bloemen. De Magnolia stellata wordt 2 meter hoog en heeft witte, stervormige bloemen. Een minder bekende, maar zeer bijzondere is de yellow river. Deze struik wordt 5 meter hoog en heeft, zoals de naam al doet vermoeden, gele bloemen. Zo zijn er nog veel meer soorten Magnolia’s met verschillende hoogtes, kleur bloemen en bloeiperiodes.

Lees ook:  De tabaksplant snoeien & verzorgen

Tips bij het planten

De Magnolia heeft een plek nodig waar veel zon komt. Het is ook mogelijk om deze te planten op een plek met halfschaduw. Verder houdt deze struik niet van wind. Vermijd een plek in het noordoosten van de tuin om te zorgen dat hij goed bloeit. Daarnaast heeft deze struik grond nodig dat voldoende water door laat. Als de grond hier niet aan voldoet dan kunnen wortels gaan rotten. De grond mag zuur zijn, maar geen kalk bevatten. De Magnolia bloeit heel vroeg in het voorjaar. De bloemen blijven ongeveer tussen de 2 en 4 dagen mooi, maar er zijn ook soorten waarbij de bloemen meerdere weken mooi blijven. De knoppen zijn gevoelig voor nachtvorst, waardoor het noodzakelijk is om de knoppen tijdens dit soort koude nachten te beschermen.

Verzorging Magnolia

De Magnolia heeft, naast bescherming tegen nachtvorst, weinig verzorging nodig. Het is wel goed om jaarlijks wat tuinturf of zelfgemaakte compost rond de struik te strooien. Ook het gebruik van boompalen is aan te raden om de niet zo stevige wortels te beschermen. Van ziektes en parasieten heeft de boom of struik niet echt last, waardoor deze struik ook aan te raden is voor mensen met minder groene vingers. Verder is het snoeien niet noodzakelijk. Ze groeien zelf in een mooie vorm, zodat dit niet nodig is. Mocht je de struik toch willen snoeien dan verschilt het per soort wanneer je dit moet doen. Zo is het bij de Magnolia soulangeana aan te raden om direct na de bloei te snoeien en niet op een ander moment. Zo ontstaan nieuwe scheuten, die je op een later moment weer kan inkorten of verwijderen.

Lees ook:  De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Meer artikels over planten? Bekijk zeker ons artikel over de Rhododendron eens!

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben dol op de natuur. Van dieren tot edelstenen, planten tot geneeskunde. Ook ben ik geïnteresseerd in mythologie en culturen van over de hele wereld. Ik schrijf graag over al mijn bevindingen en deel mijn kennis op deze prachtige website; Paradijsvogelsmagazine.nl. Ben jij net zo nieuwsgierig naar hoe magisch onze planeet is? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Recente berichten

Met de auto naar IJsland: alle nuttige info op 1 plek

Afkicken in het buitenland biedt veel voordelen

Welke vloer past bij jouw interieur: visgraat of Hongaarse punt?

Hoe kun je investeren in de duurzame wereld?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down