Deze magnifieke strandbeesten wandelen op de wind

5 oktober 2019
1819

De Nederlandse kunstenaar en uitvinder Theo Jansen maakt kunst zoals je nog niet eerder hebt gezien. Van PVC-buizen maakt hij gigantische 'strandbeesten'. Gebaseerd op een algoritme dat hij zelf heeft bedacht bewegen de kunststof skeletten zich moeiteloos en elegant over het strand.

Op het eerste gezicht doen ze een beetje denken aan de romp van een schip, maar het zijn echt op zichzelf staande kunstwerken. Theo houdt zich al sinds 1990 bezig met het ontwerpen en verbeteren van zijn strandbeesten. Hij ziet zijn werk als het creëren van een nieuw soort leven, zonder dat daar pollen of zaden aan te pas komen:

Geen pollen of zaden worden gebruikt, maar gele plastic buizen vormen de basis om een nieuwe levensvorm te ontwikkelen. Ik maak skeletten die kunnen wandelen op de wind. Ze hebben geen voedsel nodig.

Omdat Theo zijn creaties steeds weer verbetert zijn ze steeds beter bestand tegen de natuurlijke elementen, zoals water en storm. Het is zijn wens dat hij zijn strandbeesten op een dag los kan laten op een strand, 'zodat zij hun eigen leven kunnen leiden'.

Onder de foto's vind je nog een mooi filmpje waarin je ziet hoe de strandbeesten zich voortbewegen in de wind.

Zelf een strandbeest maken? In de webshop van de kunstenaar vind je een bouwpakket voor een kleine variant.

strandbeesten 1

strandbeesten 2

strandbeesten 3

strandbeesten 4

strandbeesten 5

strandbeesten 6

strandbeesten 7

strandbeesten 8

strandbeesten 9

strandbeesten 10

Bekijk ook: De uitvindster Yuxi Liu heeft een robot ontworpen die gedichten schrijft in het zand. De robot maakt gebruik van zijn zintuigen en denkt zelf na over de woorden voor een volgend gedicht. 

Lees ook:  Een laatste eerbetoon in 100.000 tekeningen

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down