Magnifieke driedimensionale tekeningen van zand

978 VIEWS
Magnifieke driedimensionale tekeningen van zand

We hebben al eerder zandkunst voorbij zien komen, zoals deze prachtige mandala’s die na een paar uur weer worden weggespoeld door het zeewater. De Nieuw-Zeelandse groep 3DSD brengt de kunst van zandtekenen naar een ander niveau, door mensen onderdeel te laten uitmaken van de kunstwerken.

Een multiculturele samenwerking

3DSD staat voor 3D Sand Drawing en bestaat uit drie mensen met verschillende culturele achtergronden: Constanza Nightingale (Chili), David Rendu (Frankrijk) en Jamie Harkins (Nieuw-Zeeland). Constanza en Jamie zijn beiden schilder en David is beeldhouwer. Allen woonachtig in Nieuw-Zeeland, bundelen zij hun culturele diversiteit en disciplines samen voor hun zandtekeningen.

Een nieuw soort kunst

3DSD doorbreekt de standaard zandkunst, die veelal bestaat uit reusachtige geometrische ontwerpen of met een patroon in terug, zoals bij deze tapijten van zand.

In een interview met The New Zealand Herald vertelt Jamie dat hij geïnspireerd raakte door de 3D-tekeningen van stoepkrijt op straat. Hij wilde dit soort tekeningen op het strand maken en daarbij een nieuw soort zandkunst laten zien. Hij zegt hierover:

We hebben andere mensen tekeningen zien maken op het strand, maar deze creaties waren altijd geometrische, platte vormen, zoals een patroon. Toen bedachten wij om er een driedimensionale draai aan te geven.

De techniek die 3DSD gebruikt heet anamorfose. Dat wil zeggen dat de tekeningen alleen vanuit een bepaalde hoek bezien een driedimensionaal effect hebben. Zie hier een overzicht van de werken van 3DSD. Voor meer van hun werken kun je terecht op hun Facebookpagina.

3dsd 1

3dsd 2

3dsd 3

3dsd 4

3dsd 5

3dsd 6

3dsd 7

3dsd 8

3dsd 9

3dsd 10

3dsd 11

 

Lees ook:  Gedichten op het strand van Vlieland

3dsd 12

3dsd 13

3dsd 14

3dsd 1

3dsd 15

Niet alle zandtekeningen hoeven groots en meeslepend te zijn om de aandacht van het publiek te trekken. Bruce Shapiro vond een machine uit die met behulp van magneten knikkers aanstuurt om de meest prachtige patronen in zand te maken. En het mooie is: dit kan je thuis (laten) doen. 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Deze magnifieke strandbeesten wandelen op de wind
Deze kunstenaar ‘schildert’ prachtige portretten met schroeven
Camouflagekunst van Cecilia Paredes
Scherven brengen geluk