Magisch Son Kul in Kirgizië

6 juli 2020
148

In het hart van het immense Azië ligt het kleine Kirgizië. Voor veel reizigers is dit nog onbekend terrein, terwijl het zoveel te bieden heeft aan natuur, cultuur en aardige mensen. In Kirgizië kun je eindeloos wandelen door het ruige berglandschap en over de uitgestrekte grasvlaktes. ’s Zomers kun je een verfrissende duik nemen in de diepblauwe meren, terwijl de avonturiers onder ons de immens hoge, besneeuwde bergtoppen bedwingen. De kans is groot dat je onderweg in een authentiek dorp op de levendige bazaar beland, waar je terecht kunt voor een picknick met versgebakken brood en vers fruit. Aan het eind van een indrukwekkende dag keer je terug naar de homestay en word je vriendelijk ontvangen met een warme maaltijd. Kortom: de ideale bestemming voor een veelzijdige vakantie.

 

YourWay2GO heeft Kirgizië sinds kort toegevoegd aan hun aanbod en kunnen op maat jouw ideale reis naar dit bijzondere land in Centraal-Azië samenstellen. In dit artikel nemen wij jou in een vogelvlucht mee op reis naar dit verrassende en veelzijdige land.

 

Maak kennis met de Kirgiezen

Diepe dalen en kleine slingerweggetjes brengen je naar Son Kul (3016m). Dit plateau en de passen ernaartoe gaan ’s winters schuil onder een dikke laag sneeuw. Tot de lente aanbreekt.

 

Dan komt het prachtige groene landschap weer tevoorschijn en komen de Kirgiezen weer hiernaartoe. Met hun yurt, de karakteristieke vilten tent, huisraad en vee trekken ze het mooie landschap weer in. De Kirgiezen zijn erg gastvrij en je bent er altijd welkom! Mocht je een bezoek brengen aan de Kirgiezen, proef dan zeker van de nationale drank ‘kümüz’. Dit is gefermenteerde paardenmelk en is op zichzelf al een avontuurlijke trip voor de smaakpapillen.

Lees ook:  Heb jij je altijd al eens een jonkvrouw of ridder willen voelen? Overnacht in een van deze bijzondere kastelen

 

Arjo, reisspecialist bij YourWay2GO, is pasgeleden naar Kirgizië afgereisd. Om het indrukwekkende landschap optimaal te ervaren besloot hij het laatste stuk naar het yurtkamp te voet af te leggen. Hij volgde in stilte de droge rivierbedding en beklom een heuvel. Het was nog best een pittige klim, maar vanaf de heuvel zag hij in de verte de yurts waarin hij die nacht zou slapen staan. Door de zaagstructuur van de bergen erachter te bekijken en te onthouden – onder die ene, diepe V, rechts van de kleine W - wist hij ook op de lager gelegen vlakte in welke richting hij moest wandelen om bij het kamp aan te komen.

 

TIP: Het best reis je in de zomer naar Kirgizië – ‘s winters gaat een groot deel van het land schuil onder een dikke laag sneeuw. Nadat die sneeuw in het voorjaar is gesmolten komt het sprookjesachtige Son Kul opnieuw tot leven.

Analoog navigeren

Het diepblauwe water, de besneeuwde toppen op de achtergrond, de wuivende grasvlakte die slechts wordt doorsneden door kronkelende beekjes: vanaf de heuvel was Son Kul te mooi om waar te wezen. Op dat moment is de wereld van alledag heel ver weg.

Het landschap is zo adembenemend mooi dat je er bijna niks nodig hebt. Behalve een dikke trui en muts dan. Arjo bezocht Kirgizië laat in mei waardoor de pas nog deels bedekt was met sneeuw en na zonsondergang zou het nog sterker afkoelen. Hij had de gids vertelt rond vijven bij het yurtkamp te zijn. Vanaf de heuvel had hij dus nog ongeveer één uur om daar op tijd aan te komen.

Lees ook:  Een trip naar Ljubljana - ontdek de Sloveense hoofdstad

Eenmaal terug op de vlakte was er van de yurts niets meer te zien, dus bleef hij wandelen in de richting van de V-vorm in de bergketen aan de horizon die hij eerder had gezien. Het was nog een heel stuk, en de vlakte bleek helaas niet helemaal vlak te zijn. Op een gegeven moment verschenen in de verte yurts en precies op tijd kwam hij aan bij het kamp.

 

Slapen in de yurts

De Kirgiezen leven nog in traditionele yurts en het is zeker de moeite waard om een nacht in een yurt te ervaren. De yurts staan in twee haaks op elkaar staande rijen en binnenin vind je gewone bedden en veldbedden met lakens en wollen dekens. Van buiten oogt een yurt klein, maar het is ruimer dan je denkt. In de yurt vind je een kachel, die vaak na het avondeten wordt aangestoken, om het ’s avonds en ’s nachts aangenaam warm te houden. Leuk weetje: voordat je een yurt betreed moet je je schoenen uittrekken en buiten laten staan.

Niet alle yurts op het kamp worden gebruikt om te slapen. Een van de yurts dient als ‘kantine’, waar het diner en ontbijt worden geserveerd. Deels gebeurt dit in de vorm van een buffet en deels worden de gerechten op borden voor je op tafel gezet. Zo’n gezamenlijk diner met de andere gasten is het uitgelezen moment om elkaars ervaringen met elkaar te delen.

Jouw verblijf in een yurt geeft je het gevoel écht op reis te zijn. Op het kamp is geen douche of badkamer aanwezig. Wel staan er net buiten het kamp charmante wasbakken om je op te frissen en je tanden te poetsen. Iets verderop staan de toiletten. Dit zijn kleine huisjes met hurktoiletten. Soms is er provisorisch een houten pot in elkaar geknutseld. Oja, vergeet niet een wc-rol en zaklamp mee te nemen!

Lees ook:  Een onvergetelijk bezoek aan het Comomeer

 

Te voet en te paard

Het is zeker een aanrader om de omgeving van Son Kul te voet te ontdekken. Wandel eind van de middag bijvoorbeeld nog even op je gemak naar de oever van het meer en zie hoe de kleur van het water verandert naarmate de zon daalt. Dit is echt prachtig om te zien!

Ook is het een absolute aanrader om te paard over de uitgestrekte vlakte te trekken. Paarden zijn een belangrijk onderdeel van de Kirgizische cultuur – een ritje kan tijdens je reis niet ontbreken.

 

Over YourWay2GO

YourWay2GO is dé specialist in individuele reizen naar meer dan dertig landen. Wij hebben als reisfilosofie dat we jou de mogelijkheid willen bieden om zelf die reis samen te stellen die bij jou past. Volop individuele vrijheid, met de medereizigers die je zelf uitkiest en waarbij je persoonlijke wensen centraal staan. Het gaat tenslotte om jouw reis, jouw beleving. Als we eerlijk zijn hebben we weinig kennis van luxe vijfsterrenhotels op de Seychellen en kunnen we geen luxe cruise in de Caraïben voor je regelen. We zijn daar oprecht in, dat is niet onze manier van reizen. Wij zijn voor je op zoek naar en verblijven zelf in die leuke drie- en viersterrenhotels die minder massaal zijn. Of we maken je deelgenoot van onze ontdekkingsreizen in die uithoeken van deze wereld waar zelfs geen driesterrenhotels zijn. Hier ben je nog een reiziger en geen nummer!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings