Alles voor een verblijf in de Spaanse hoofdstad Madrid

27 november 2020
253

De Spaanse hoofdstad Madrid staat vol met historische gebouwen, prachtige straten, bruisende markten en een aantal indrukwekkende pleinen. Bovendien is het een stad vol met diversiteit. In het Museo del Prado en het Palacio Real vinden cultuurliefhebbers bijvoorbeeld precies wat ze zoeken, terwijl degenen die op zoek zijn naar ontspanning een van de vele parken in de stad kunnen verkennen - er is voor iedereen wel iets te vinden.

Het leven en de sfeer in Madrid is bovendien zeer levendig te noemen. Er is een indrukwekkend cultureel aanbod, een bruisend nachtleven en een fantastische architectuur om van te genieten. Het is hierdoor ook geen verrassing te noemen dat er jaarlijks miljoenen toeristen, reizigers en vakantiegangers naar de Spaanse hoofdstad komen om al dit moois met eigen ogen te ontdekken.

Mede hierdoor hebben wij besloten om een aantal van de meest bijzondere bezienswaardigheden, de beste reistijd en de bereikbaarheid van Madrid voor je op een rij te zetten!

madrid

Plaza Mayor

Het Plaza Mayor is een centraal gelegen plein in de stad, welke beschikt over een rijke geschiedenis. Het plein is een van de meest kenmerkende en iconische pleinen van Madrid. Bovendien ligt het op slechts een paar honderd meter van de Puerta del Sol, waar we verderop in dit artikel nog extra aandacht aan zullen geven.

De Plaza Mayor is waarschijnlijk de beroemdste bezienswaardigheid van de stad en verdient een plekje bovenaan de lijst met belangrijkste bezienswaardigheden van Madrid. Je zult waarschijnlijk geen betere locatie vinden om je trip door de stad mee te beginnen.

De geschiedenis van de Plaza Mayor begint al in de 15e eeuw. In die tijd was het de belangrijkste markt van de stad. Nadat het koninklijk hof halverwege de 16e eeuw naar Madrid was verhuisd, begon koning Philipp II in 1580 met de wederopbouw van het hoofdplein. Het plein werd echter pas voltooid toen Philipp III, wiens ruiterstandbeeld vandaag de dag nog steeds het centrum van de Plaza Mayor siert, de bouw tot afronding bracht.

Door de eeuwen heen is het plein het toneel geweest van onder andere stierengevechten, markten, voorstellingen en zelfs voetbalwedstrijden. Maar het plein kent ook een donkere kant. Het was namelijk ook de locatie waar vele ketters vroeger publiekelijk aan hun einde zijn gekomen. Vandaag de dag heeft het plein gelukkig een vrolijkere functie. Er zijn veel bars en restaurants. Ook maken de vele huizen het plein helemaal af.

madrid

Parque del Retiro

Het Parque del Retiro is een park gelegen in de stad. De naam van het park staat letterlijk voor ‘aangename afzondering’ en dat is ook precies waar het park om bekend staat. Het park heeft een oppervlakte van ruim 1,4 vierkante kilometer en is gelegen in de buurt van het centrum van Madrid.

De betekenis van de naam Parque del Retiro doet al vermoeden dat het een oase van rust is in het hart van Madrid. Weg van de drukke straten biedt dit weelderige park een ontsnapping aan de drukte van de stad. Het historische park werd gebouwd in de 17e eeuw voor de hertog van Olivares en heeft een aangename sfeer, een prachtige omgeving en schitterende wandelpaden te bieden.

Vanaf het water leiden paden naar de rozentuin en de Franse tuin van Don Cecilio.

Ook zijn er interessante fonteinen en is het Palacio de Cristal (Kristallen Paleis) de moeite waard. Deze prachtige plek beschikt over een sierlijke fontein en een zwembad, en is de plek waar vaak kunsttentoonstellingen worden gehouden. Voor de liefhebbers van astronomie heeft het park een observatorium om te bewonderen.

Maar naast al het moois dat in het park te zien is, is het ook gewoon een plek waar je heerlijk de ontspanning kunt opzoeken na een drukke dag bezichtigen in de stad.

Palacio Real

Palacio Real is het koninklijk paleis van Madrid en tegelijkertijd ook het werkpaleis van de koning van Spanje. Het paleis is het grootste Koninklijke paleis ter wereld en beschikt maar liefst over ruim 3.400 kamers!

Prachtig, indrukwekkend en vooral enorm - er is geen betere manier om het Palacio Real de Madrid te beschrijven. Voordat het Palacio Real werd gebouwd op de Plaza de Oriente aan het einde van de 18e eeuw, stond er een Spaans Moors kasteel op het terrein dat aan het einde van deze zelfde eeuw is afgebrand. Na een aantal oorlogen werd besloten om met de bouw van een nieuw kasteel te beginnen. En hier hebben de Spanjaarden weinig steken in laten vallen.

Vooral de architectonische stijl van het paleis is bijzonder te noemen. Het is een mengeling van klassieke en barokke architectuur. In het indrukwekkende labyrint zijn talrijke kamers, een kasteelkapel en een spiegelzaal om te bewonderen. Schilderijen versieren de schitterende plafonds in elke kamer en er zijn enorme kroonluchters. Alles straalt klasse, historie en rijkdom uit.

Kortom, een bezoek aan dit indrukwekkende paleis mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je verblijf in Madrid.

Puerta del Sol

We hadden het net al even over het beroemde Puerta del Sol, en dat is zeker niet voor niets. Dit plein is namelijk het meest centrale plein van Madrid en is tegelijkertijd ook een van de mooiste locaties die je in de stad zult tegenkomen. Heel verrassend is het ook niet om te bedenken dat dit een ware toeristische trekpleister is geworden.

Als je door de straten van Madrid loopt, leiden de paden je eigenlijk al automatisch naar de beroemde Puerta del Sol. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Madrid is de plaats waar het leven van de stad zich afspeelt. Het plein wordt omringd door talrijke cafés, restaurants en historische gebouwen. Bovendien straalt het nog altijd traditie en authenticiteit uit – iets wat lang niet alle topbezienswaardigheden in andere Europese steden is gegeven.

Lees ook:  Alles voor een onvergetelijk bezoek aan Ibiza

Het plein is werkelijk op elk moment van de dag of de nacht druk bezocht. Op het plein zelf vind je een klokkentoren, waar de oudejaarsavond wordt ingeleid door twaalf klokken. Deze traditie gaat al jaren terug en is erg bijzonder om mee te maken. Naast deze bijzondere klokkentoren vind je er ook een aantal prachtige fonteinen en standbeelden.

Thyssen-Bornemisza Museum

Niet ver van het Prado ligt het Thyssen-Bornemisza Museum, een ander indrukwekkende locatie. Het museum is opgebouwd vanuit de privékunstcollectie van Heinrich Thyssen-Bornemisza. De collectie is vervolgens verder uitgebouwd door de zoon van de kunstverzamelaar. Het is met recht een van de meest bijzondere musea in Madrid te noemen.

Het Palacio de Villahermosa toont een aantal unieke schilderijen van de Thyssense verzameling. De kunstwerken uit particuliere handen van kunstverzamelaars werden vervolgens door de Spaanse staat aangekocht. Tijdens een bezoek doorloop je eigenlijk een soort reis door de tijd en kom je kunstwerken tegen vanuit verschillende kunstperiodes. Vele meesterwerken uit de kunstgeschiedenis zijn te zien in een van de mooiste monumenten van Madrid.

Naast de tentoonstelling zelf zal een breed scala aan speciale tentoonstellingen, workshops, concerten en theatervoorstellingen je waarschijnlijk zeker kunnen interesseren!

Plaza de Cibeles

Madrid staat bekende om haar enorme aantal bijzondere pleinen, en het Plaza de Cibeles hoort hier zeker bij. Dit plein heeft zijn goede status vooral te danken aan de prachtige beelden die hier staan. Maar het is tegelijkertijd ook de locatie waar het gemeentehuis van Madrid te vinden is.

Het Plaza de Cibeles is gelegen aan een van de belangrijkste verkeersaders van Madrid en behoort tot een van de bekendste symbolen van de stad. Vooral de prachtige gebouwen, waar het gemeentehuis dus onderdeel van is, zijn bewonderenswaardig. Het Palacio de Cibeles is een van de beroemdste gebouwen van de stad en de zetel van de regering van de stad. Bovendien is er met het Palacio de Buenavista aan de overkant van de straat nog een bijzondere locatie uit het verleden.

Het plein is ook de locatie waar de wereldberoemde Fuente de Cibeles (Fontein van Cybele) zijn thuisbasis heeft. Het is een van de meest iconische monumenten van Madrid. De indrukwekkende verkeersfontein toont de Romeinse godin Cybele op een leeuwenkarretje. Direct achter de fontein bevindt zich het Palacio de Cibeles Cultureel Centrum, waar tentoonstellingen en kunstworkshops, conferenties en concerten worden gehouden. Beiden geven het plein een unieke uitstraling en zorgen voor de grote aantrekkingskracht die het Plaza de Cibeles na vele honderden jaren nog altijd heeft kunnen behouden.

Maar het is vooral 's nachts dat er een unieke uitstraling ontstaat die je absoluut niet mag missen. En het plein is hierbij ook perfect geschikt voor het maken van een wandeling over de prachtige promenade van Madrid, de Paseo del Prado.

Omringd door een ongelooflijke verscheidenheid aan planten heb je hier de mogelijkheid om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven in de stad of om een van de vele musea te bezoeken.

Las Ventas

Voor een van de meest iconische bouwwerken in de stad moeten we naar de wijk Guindalera, waar de stierenvechtarena Las Ventas is gelegen. Dit bijzondere gebouw werd in 1931 geopend en heeft de beschikking over ongeveer 25.000 zitplaatsen.

Las Ventas is hiermee een van de grootste stierenvechtarena's ter wereld en gelegen in het centrum van Madrid. Hier vinden de stierengevechten plaats, die wellicht niet voor iedereen bestemd zijn. Maar Las Ventas dient ook als locatie voor concerten en andere sportevenementen.

Als er geen evenement in de arena is zijn er rondleidingen in de arena, waar de stierenvechttraditie in anderhalf uur wordt uitgelegd en voorzien van commentaar. Een ander groot voordeel: het station Ventas is goed te bereiken met de metrolijnen 2 en 5. Ook zijn er diverse buslijnen die naar de arena leiden. Ideale omstandigheden voor een bezoek aan een van de meest speciale bouwwerken in Madrid.

Estadio Santiago Bernabéu

Van Las Ventas gaan we direct door naar een andere iconische arena: het Estadio Santiago Bernabéu – het stadion van de wereldberoemde voetbalclub Real Madrid. Het enorme stadion biedt plaats aan ruim 81.000 toeschouwers en is de locatie waar alle wereldsterren al weleens zijn geweest om hun kunsten te vertonen.

Iedereen die geïnteresseerd is in voetbal zal zijn weg vinden naar het beroemde stadion. Het stadion van de club barst van de historie en succesverhalen. Er is al meerdere malen geschiedenis geschreven en er zijn vele belangrijke overwinningen behaald. Europese Cups, Champions League-overwinningen en zelfs het Europees Kampioenschap – de verhalen zijn eindeloos te noemen.

Het is dan ook niet vreemd dat het stadion, dat in 1947 zijn deuren opende, nu door de UEFA wordt beschouwd als een van de beste stadions ter wereld. Natuurlijk, voor echte voetbalfans zou het geweldig zijn een wedstrijd van Real Madrid live te zien in het stadion. Maar helaas zal dit niet voor iedereen mogelijk zijn.

Gelukkig is hier een passende oplossing voor. Want je kunt ook op nagenoeg iedere dag een bezoek brengen aan de Real Madrid Stadium Tour. Tijdens deze tour kom je langs allerlei belangrijke delen van het stadion, zoals de kleedkamers, spelerstunnel, langs het veld en de perszalen. Een geweldige ervaring om mee te maken.

Lees ook:  Je niet laten oplichten op vakantie

Casa de Campo

Ten westen van het stadscentrum ligt het grootste park van Madrid. De Casa de Campo werd oorspronkelijk door de Spaanse koninklijke familie gebruikt als jachtgebied voordat het park werd geopend als recreatiegebied voor de bewoners. Het enorme gebied bestaat onder andere uit een dierentuin, een attractiepark en een schitterend meer.

Er zijn veel mogelijkheden om een onvergetelijke dag door te brengen en tegelijkertijd te ontsnappen aan de drukte van de grote stad. De liefhebbers van spanning kunnen een aantal uren doorbrengen in het pretpark van Madrid. Maar wie het liever rustiger aan doet kan van  dichtbij de wilde dieren in de Madrileense dierentuin bewonderen. Tot slot kunnen sportliefhebbers zich laten verleiden door de vele faciliteiten van het park.

Een groot voordeel van het park is dat het Casa de Campo goed te bereiken is. Er zijn onder andere mogelijkheden om de metro of de populaire kabelbaan te gebruiken. Met name de kabelbaan zorgt voor een bijzondere reis!

San Miguel Markt

Madrid staat naast de vele bezienswaardigheden ook vol met restaurants, cafés en andere heerlijke eetgelegenheden. Hoewel dit vaak uitstekende locaties zijn, is er nog een ander culinair hoogtepunt in de Spaanse hoofdstad: de San Miguel markt.

De gehele markt is eigenlijk een groot culinair hoogtepunt en een reis door de Spaanse te noemen. Het is de ideale markt om verse groenten en fruit, traditionele ham en andere specialiteiten te kopen. Maar alleen al rondkijken is de moeite meer dan waard. Laat je blik dwalen over de vele kleurrijke kraampjes op de markt en proef de authentieke Spaanse keuken.

Of het nu gaat om pittige worst chorizo, tapas of tortilla, je kunt het hier allemaal verwachten.

Museo Reina Sofia

Het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía is een museum met collecties die zijn gericht op de moderne en hedendaagse kunst afkomstig uit Madrid. Het museum, welke overigens beschikt over een geweldig exterieur, is vernoemd naar de Spaanse koningin Sofia. Het Nationaal Kunstmuseum Museo Reina Sofía werd aan het einde van de vorige eeuw ingehuldigd door koningin Sofia, die het dus haar naam gaf.

Met bijna drie miljoen bezoekers per jaar behoort het tot een van de meest bezochte kunstmusea ter wereld. Het beroemdste schilderij in de tentoonstelling, de Guernica van de Spaanse schilder Pablo Picasso, speelt hier een grote rol in.

Het museum herbergt daarnaast nog vele andere kunstwerken van Spaanse en internationale kunstenaars. Naast de fotogalerijcollectie is er een bibliotheek met tientallen duizenden voorwerpen die voornamelijk gewijd zijn aan 20e eeuwse kunst. Beroemde werken van de Spaanse kunstenaars Miró, Picasso, Dalí en Gris zijn in het museum te bewonderen.

Nationaal Archeologisch Museum

Van het Museo Reina Sofia gaan we door naar een ander museum die je eigenlijk niet mag missen. Het Nationaal Archeologisch Museum werd namelijk halverwege de 19e eeuw opgericht en beschikt over een rijke collectie van artefacten uit de prehistorie tot aan de 19e eeuw. Het museum is gelegen naast de Plaza de Colón en is in hetzelfde gebouw gevestigd als de nationale bibliotheek van het land.

Het museum bevat archeologische vondsten, decoratieve kunst uit de oudheid en een collectie oude munten. De hoogtepunten van de permanente collectie zijn zonder enige twijfel de islamitische archeologische vondsten en de Egyptische mummies.

El Rastro Vlooienmarkt

De vele musea in Madrid zijn absoluut het bezoeken waard, maar soms is het ook even fijn om eenvoudig te gaan shoppen en de gezelligheid op te zoeken. Voor beiden kan je uitstekend terecht op de vlooienmarkt van El Rastro. El Rastro is een grote openlucht vlooienmarkt in de stad. De markt vindt iedere zondagochtend plaats in de wijken La Latina en Lavapiés.

Als je de cultuur van het land wilt leren kennen tijdens een reis naar Madrid, kun je de levendige onderhandelingstactiek en de vreugdevolle uitwisseling van de Madrileense bevolking ervaren tijdens een bezoek aan deze toch wel uniek te noemen rommelmarkt.

Het aanbod hier is enorm gevarieerd: tweedehands kleding en antiek, boeken, elektrische apparaten en vele souvenirs. Calle de la Ribera de Curtidores, waar de rommelmarkt wordt gehouden, biedt bovendien op warme dagen schaduw en met een lengte van ongeveer een halve kilometer en kraampjes in de aangrenzende straten zijn er volop mogelijkheden om te winkelen.

Als je de voorkeur geeft aan een rustig begin van de dag, wees dan niet te laat voor je bezoek, want de markt is aanzienlijk drukker en levendiger rond het middaguur. En hoewel er vroeg in de ochtend nog minder kraampjes aanwezig zijn, zijn de beste producten en souvenirs wel te vinden in de vroege uren van de dag.

Winkelstraat Gran Vía

Van de ene uitstekende locatie om te shoppen gaan we door naar de andere. De beroemde winkelstraat Gran Vía is onderdeel van een verkeersader van Madrid en behoort tot een van de meest bezochte winkelgebieden van de stad. De straat loopt van loopt van Plaza de Cibeles tot aan de Plaza de España en is hierbij gevuld met winkels, hotels en bioscopen.

Hier komen traditie en moderniteit op een bijzondere manier samen. Talrijke gebouwen, winkels, restaurants en cafés van grote architecturale pracht en praal geven de straat zijn buitengewone charme en maken het een van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen in de stad.

Hier heb je niet alleen de mogelijkheid om op zoek te gaan naar de nieuwste modetrends – het is ook een ideale locatie om te genieten van het bruisende nachtleven.

Templo of Debod

De Templo of Debod was oorspronkelijk gevestigd in het oude Egypte en diende gedeeltelijk als heiligdom. Deze bijzondere locatie is gelegen in het Parque del Oeste en is een geweldige historische locatie.

Lees ook:  Vier de lente op kunstzinnig Walcheren

Pas in het midden van de 20e eeuw kreeg de tempel een nieuw onderkomen. De Templo of Debod werd daarom in verschillende onderdelen ontmanteld en pas aan het einde van de vorige eeuw per schip naar Spanje getransporteerd. Het werd vervolgens in het park Cuartel de la Montaña herbouwd. Iets dat het verhaal alleen nog maar specialer maakt.

De tempel is nog steeds te bewonderen en zelfs te betreden voor het publiek. Om de bescherming van het monument te waarborgen, mogen echter slechts 30 mensen tegelijkertijd in de tempel verblijven. Het maximale verblijf is beperkt tot een half uur. Toch is het de inspanning en het wachten volledig waard.

Een ander groot voordeel: tijdens het wachten op een bezoek aan de tempel kan je genieten van een werkelijk prachtig uitzicht over de stad!

Puerta de Alcalá

De Puerta de Alcalá is een prachtig poortgebouw in het centrum van de stad. Deze grote triomfboog werd in opdracht van koning Karel III gebouwd om de komst van de monarchen in de Spaanse hoofdstad te vieren.

Het monument is ontworpen door Francesco Sabatini en is inmiddels een paar honderd jaar oud. De poort is bijna 30 meter hoog en beschikt over een granieten toegangsdeur, welke grote indruk maakt. Als je in het Parque del Retiro bent is het een aanrader om dit imposante monument even te bewonderen, aangezien het op een kleine loopafstand staat.

Uitgaan in Madrid

Madrid staat vooral bekend om de vele bezienswaardigheden, historische gebouwen en schitterende pleinen. Toch is Madrid ook een stad met een bruisend nachtleven. De feestgangers onder ons kunnen in diverse wijken en delen van de stad terecht voor feesten die tot in de late uren doorgaan.

Het nachtleven in Madrid speelt zich voornamelijk af in de wijken Chueca en Malasaña. Vooral Malasaña staat vol bars en restaurants die zijn gelegen liggen in de vele straten van de wijk. Zodra de zon ondergaat, vullen de straten van de wijk zich en kun je je onderdompelen in het authentieke nachtleven van Madrid. Mijn Madrid-tips voor deze buurt.

De wijk Chueca is pas sinds een aantal jaren populair. De wijk stond vroeger namelijk bekend als een wijk waar veel criminaliteit en problemen waren. Vandaag de dag is dit niet meer het geval. De buurt is de afgelopen jaren echt tot bloei gekomen en trekt een groot aantal bezoekers aan die komen genieten van de levendige sfeer. Als je de hele nacht wilt feesten en dansen, dan is dit de plek waar je moet zijn. Meestal wordt hier traditionele flamenco gedanst, maar ook moderne elektronische muziek wordt in de clubs van Chueca gedraaid.

Bereikbaarheid Madrid

Madrid is een enorm populaire locatie als het aankomt op stedentrips of korte vakanties. Jaarlijks trekt de stad miljoenen reizigers, vakantiegangers en toeristen aan die een glimp van de stad komen opvangen. Het grote voordeel is dat Madrid hier over het algemeen goed op is ingericht. Het openbaar vervoer en de taxi’s bieden je eenvoudige mogelijkheden om Madrid te ontdekken. Daarnaast zijn een aantal bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar gelegen, waardoor ook een wandeling of een fietstocht tot de mogelijkheden behoort.

Naast de bereikbaarheid en vervoer binnen de stad, is ook het vervoer naar de stad goed geregeld. Madrid leent zich ideaal voor een vliegreis – dagelijks vertrekken er vele vluchten vanaf onder andere Schiphol naar de Spaanse hoofdstad. Madrid is over het algemeen minder geschikt voor een autoreis, zeker aangezien de stad op ongeveer 1.700 kilometer afstand vanaf Nederland ligt. Toch kan ook een autoreis een goede optie zijn als je bijvoorbeeld van plan bent om meerdere delen van Spanje of zelfs Frankrijk te bezoeken. In de stad zelf zal de auto waarschijnlijk minder van pas komen en is het een aanrader om te voet, per fiets of met het openbaar te reizen.

De beste reistijd voor een bezoek aan Madrid

Madrid is een ideale locatie voor een stedentrip of vakantie. En dit geldt eigenlijk voor nagenoeg het hele jaar. De stad geniet van vele zonnige dagen en hoge temperaturen. In feite heeft Madrid meer zonnige dagen dan bijna elke andere stad in Europa.

De ideale tijd voor een bezoek zijn de maanden mei, juni, september en oktober. Als je geen fan bent van extreme hitte, is het beter om de maanden die hier tussen vallen te vermijden. In juli en augustus kan de temperatuur in de Spaanse hoofdstad namelijk gemakkelijk oplopen tot 35 à 40 graden Celsius. Dit is niet ideaal voor urenlange wandelingen in de stad en het bezichtigen van de vele bezienswaardigheden en toplocaties. Bovendien is de zomervakantie in volle gang, waardoor er sprake is van een grote drukte. Tot slot zijn ook de prijzen in de zomermaanden aanzienlijk hoger.

De wintermaanden vormen ook een vrij goed alternatief voor een bezoek. In deze periode van het jaar is het rustiger, liggen de prijzen lager en is er geen sprake van hoge temperaturen. De temperaturen liggen zelfs relatief erg laag in vergelijking met andere delen van Spanje. Dit komt vanwege het feit dat Madrid een van de hoogste steden van Europa is. Hoewel er geen sneeuw is om van te genieten, zijn er in de wintermaanden verder wel ideale omstandigheden voor een onvergetelijke stedentrip!

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings