Maak kennis met de Nederlandse wijnstreken, van Limburg tot Friesland

29 augustus 2020
215
Nederlandse wijnstreken

Bij wijngaarden zal je wellicht niet direct aan Nederland denken. Maar ook in ons eigen land worden wijnen geproduceerd – en lekkere ook. Van Limburg tot Friesland: een bezoek aan de Nederlandse wijnstreken levert een leuk uitstapje op!

De wijnbouw in Nederland vindt zijn oorsprong in de Romeinse tijd. Grote bekendheid heeft de productie nooit gekregen, maar de Nederlandse wijnen winnen in de laatste jaren wel aan kwaliteit en naamsbekendheid. Momenteel telt ons land zo’n 200 wijngaarden, verspreidt over het hele land.

Nederlandse wijnstreken

Nederlandse wijnstreken: waar moet je zijn?

Verreweg de meeste wijn wordt geproduceerd in het zuiden van Limburg. Met ruim 90 hectare is dit het grootste wijnproductiegebied van Nederland. Ook Gelderland staat bekend om de wijnproductie. Wat weinig mensen weten, is dat ook in de rest van het land wijnen worden gemaakt, van Friese dorpen tot de Flevopolder en de Achterhoek.

Waan je in Frankrijk tijdens een wijnreis

Wijnliefhebbers kunnen dan ook prima in Nederland uit de voeten. Anders dan de bekende rollende heuvels in Frankrijk of Italië is het wel, maar dat maakt het des te verrassender. De Achterhoek is bijvoorbeeld een streek die zich prima leent voor een wijnreis. Het gebied wordt wel eens vergeleken met de Franse Bourgogne, want tussen de wijnstokken waan je je hier werkelijk in het buitenland. Tel daarbij op dat je in deze regio ook kastelen kunt bezoeken en je hoeft de grens echt niet over voor het complete vakantiegevoel.

Leuke wijngaarden om te bezoeken

Voor een rondreisje langs wijngaarden ga je het beste naar de echte Nederlandse wijnstreken. De Achterhoek of Zuid-Limburg zijn dan de regio's met de meeste opties. Zoek je juist een wijnboer op een ongebruikelijke locatie of vier je elders in het land vakantie bent en voeg je graag een wijngaard aan je route toe? Dan is Frysling, de meest noordelijke wijngaard van Nederland, een aanrader. Ook stadswijngaard LCTB (Life Contains Beautiful Things) in Almere zorgt voor een bijzondere bezoek, waarbij je met je voeten in de polderklei wijn kan proeven.

Lees ook:  Stoney Street by 26 Grains in Londen

Benieuwd hoe zo'n Nederlands wijntje wordt geproduceerd? Jantine Boersma van wijngaard De Frysling, legt het uit:

Extra leuk aan de Nederlandse wijnstreken, is dat het allemaal op kleine schaal gebeurt. Een wijnproeverij of bezoek aan een landwinkel is hier altijd persoonlijk en de wijnboeren delen maar wat graag de verhalen over hun product.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings