Maak kennis met de Nationale Parken in Noord-Brabant

205 VIEWS

Een dagje écht de natuur in, daarvoor zit je goed in de 21 Nationale Parken die Nederland rijk is. Met uitgestrekte, afwisselende landschappen en volop wandel- en fietspaden om uit te kiezen. In de provincie Noord-Brabant heb je voor zo’n dosis natuur de keuze uit vier Nationale Parken. Van varen door de Biesbosch tot struinen door de Loonse en Drunense duinen: de Nationale Parken in Noord-Brabant weten je in elk seizoen te verrassen. 

1. Nationaal Park de Biesbosch

Het park dat de meeste mensen zullen kennen van een boottochtje is Nationaal Park de Biesbosch. Dit doolhof van rivieren en kreken is zelfs het grootste zoetwatergetijdengebied van heel Europa. Behalve varen en kajakken kan je in dit park ook prachtige wandelingen maken over onverharde paden, langs uitkijktorens en Biesbosch MuseumEiland. Voor de liefhebbers zijn er ook kortere wandelroutes uitgestippeld, zoals over de Jantjes- en Deeneplaat. Je wandelt dan over zandplaten, onderling verbonden door kleine bruggetjes en vol bijzondere flora en fauna.

Nationale Parken in Noord-Brabant
Biesbosch © ReneH12 /Pixabay

2. Nationaal Park de Groote Peel

Een minder bekende onder de Nationale Parken in Noord-Brabant is de Groote Peel, gelegen vlakbij Helmond. Dit Natura 2000-gebied bestaat uit heide, vennen, zandvlaktes en veenmoerassen. Een afwisselend landschap dus! Voor vogelliefhebbers is dit Nationale Park een echte aanrader: het is namelijk een van de best ontwikkelde vogelgebieden van heel West-Europa.

Lees ook:  Waarom de Alpen het ultieme gevoel van vrijheid geven..

In vogelvlucht over Nationaal Park de Groote Peel:

3. Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Het staat bekend als de Brabantse Sahara en dat heeft alles te maken met de grote stuifzandgebieden. Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen is dé plek om met de voeten in het zand rond te struinen. Hier behalen de Nationale Parken in Noord-Brabant wederom een Europese titel: het is namelijk een van de grootste stuifzandgebieden van ons continent. Een bezoek kan overigens ook zonder zand in je schoenen, want ook bossen en heidevlaktes zijn hier volop te vinden. Het gebied is dan ook ruim 3400 hectare groot. Naast een heel netwerk aan wandelroutes, kan je hier ook uitstekend fietstochten maken.

Drunense Duinen
© Frank Geraerdts / Flickr

4. Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide

Het wordt officieel geen Nationaal Park genoemd en dat komt omdat de Zoom-Kalmthoutse Heide niet in zijn geheel in Nederland ligt. Dit bijzondere natuurgebied is te vinden op de grens met België, in het uiterste zuidwesten van Noord-Brabant. Ook hier kan je rekenen op een veelzijdig dagje natuur, met naast heide en stuifzand ook veel parkbossen en naaldbossen. Aanrader is de Top Natuurroute die gemarkeerd staat met rode bordjes met daarop een mier, deze start vlakbij pannenkoekenrestaurant De Heusche Bollaert. Een overzicht met alle Nationale Parken in Nederland is te vinden op de website Nationaalpark.nl.

Lees ook:  Kleurrijke bergen in China

Een impressie van de Kalmthoutse Heide:

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Storm op zee: deze foto’s documenteren de woeste Engelse kustlijn
World Tree: Een vertakkende rivier in de grond geëtst door Krisztián Balogh
Nationaal Park Hoge Kempen: het enige nationale park van België (en een bezoek waard!)
5 tips voor originele, leerzame en duurzame activiteiten in de natuur