Maak kennis met de Nationale Parken in Noord-Brabant

10 december 2020
369
Brabantse parken

Een dagje écht de natuur in, daarvoor zit je goed in de 21 Nationale Parken die Nederland rijk is. Met uitgestrekte, afwisselende landschappen en volop wandel- en fietspaden om uit te kiezen. In de provincie Noord-Brabant heb je voor zo’n dosis natuur de keuze uit vier Nationale Parken. Van varen door de Biesbosch tot struinen door de Loonse en Drunense duinen: de Nationale Parken in Noord-Brabant weten je in elk seizoen te verrassen. 

1. Nationaal Park de Biesbosch

Het park dat de meeste mensen zullen kennen van een boottochtje is Nationaal Park de Biesbosch. Dit doolhof van rivieren en kreken is zelfs het grootste zoetwatergetijdengebied van heel Europa. Behalve varen en kajakken kan je in dit park ook prachtige wandelingen maken over onverharde paden, langs uitkijktorens en Biesbosch MuseumEiland. Voor de liefhebbers zijn er ook kortere wandelroutes uitgestippeld, zoals over de Jantjes- en Deeneplaat. Je wandelt dan over zandplaten, onderling verbonden door kleine bruggetjes en vol bijzondere flora en fauna.

Nationale Parken in Noord-Brabant

Biesbosch © ReneH12 /Pixabay

2. Nationaal Park de Groote Peel

Een minder bekende onder de Nationale Parken in Noord-Brabant is de Groote Peel, gelegen vlakbij Helmond. Dit Natura 2000-gebied bestaat uit heide, vennen, zandvlaktes en veenmoerassen. Een afwisselend landschap dus! Voor vogelliefhebbers is dit Nationale Park een echte aanrader: het is namelijk een van de best ontwikkelde vogelgebieden van heel West-Europa.

In vogelvlucht over Nationaal Park de Groote Peel:

3. Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Het staat bekend als de Brabantse Sahara en dat heeft alles te maken met de grote stuifzandgebieden. Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen is dé plek om met de voeten in het zand rond te struinen. Hier behalen de Nationale Parken in Noord-Brabant wederom een Europese titel: het is namelijk een van de grootste stuifzandgebieden van ons continent. Een bezoek kan overigens ook zonder zand in je schoenen, want ook bossen en heidevlaktes zijn hier volop te vinden. Het gebied is dan ook ruim 3400 hectare groot. Naast een heel netwerk aan wandelroutes, kan je hier ook uitstekend fietstochten maken.

Lees ook:  Wat is de processierups en hoe bestrijd je het?

Drunense Duinen

© Frank Geraerdts / Flickr

4. Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide

Het wordt officieel geen Nationaal Park genoemd en dat komt omdat de Zoom-Kalmthoutse Heide niet in zijn geheel in Nederland ligt. Dit bijzondere natuurgebied is te vinden op de grens met België, in het uiterste zuidwesten van Noord-Brabant. Ook hier kan je rekenen op een veelzijdig dagje natuur, met naast heide en stuifzand ook veel parkbossen en naaldbossen. Aanrader is de Top Natuurroute die gemarkeerd staat met rode bordjes met daarop een mier, deze start vlakbij pannenkoekenrestaurant De Heusche Bollaert. Een overzicht met alle Nationale Parken in Nederland is te vinden op de website Nationaalpark.nl.

Een impressie van de Kalmthoutse Heide:

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down