Maak kennis met de Big Five van Nederland -én ontdek waar je ze kunt vinden!

8 juni 2020
376
Big Five van Nederland

Op safari in eigen land? Jazeker! We mogen dan geen leeuwen en olifanten op Nederlandse grond hebben rondlopen; de Grote Vijf hebben we wél. De Big Five van Nederland bestaat uit een edelhert, ree, wild zwijn, bever en zeehond. Hoeveel kan jij er al van je lijstje afstrepen?

Big Five van Nederland

1. Edelhert

Het edelhert is het grootste op land levende zoogdier dat in Nederland te vinden is. Je kunt ze eenvoudig verwarren met andere herten. Het mannetje is met het grote gewei het meest indrukwekkend om te zien. Om het edelhert te spotten kan je het beste afreizen naar de Veluwe of naar de Oostvaardersplassen in Flevoland.

Big Five van Nederland

2. Ree

De ree is van de Big Five van Nederland waarschijnlijk het meest gespot. Nederland is met zo’n 100.000 exemplaren namelijk een echt reeënland. Vergeleken met het edelhert is de ree maar klein van stuk, je zal zeker in de bossen goed moeten kijken om er eentje te spotten.

Big Five van Nederland

3. Wild zwijn

De aanwezigheid van het wilde zwijn in de Nederlandse natuur wordt sterk gereguleerd. Er zijn daarom speciale leefgebieden aangewezen, zoals Nationaal Park De Meinweg in Limburg en de Veluwe.

Big Five van Nederland

4. Bever

De bever, het grootste knaagdier van Europa, werd in 1826 officieel uitgestorven verklaard in Nederland. In 1988 werd begonnen met het terughalen van de bever naar de Nederlandse natuur en dat werd een succes. Inmiddels heeft hij zich weer op verschillende plekken in het land gevestigd. De bever laat zich niet makkelijk spotten, de meest duidelijke aanwijzing van zijn aanwezigheid is een beverburcht. De Biesbosch is een plek waar de bever veel voorkomt, je kunt hier ook officiële beversafari’s ondernemen.

Lees ook:  Buxusmot: hoe kan je ze bestrijden?

Big Five van Nederland

5. Zeehond

Tijdens een bezoek aan de Waddeneilanden heb je er misschien wel eens eentje gespot: de zeehond, de laatste van de Big Five van Nederland. We kennen twee soorten: de gewone zeehond en de grijze zeehond. Je leert alles over deze dieren in het zeehondencentrum in Pieterburen, of bijvoorbeeld bij Ecomare op Texel. Naast het Waddengebied is ook Grevelingen, op de grens van Zuid-Holland en Zeeland, een goed gebied op zeehonden te spotten.

Op zoek naar de Big Five van Nederland?

Door het hele land organiseert Staatsbosbeheer excursies en safari's om jou te helpen de Big Five van Nederland te spotten. Op de kaart hieronder zie je precies waar je welk dier kunt tegenkomen.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings