Maak je huis nog gezelliger met inbouwspots: hier moet je op letten

70 VIEWS
Maak je huis nog gezelliger met inbouwspots: hier moet je op letten

Wil jij jouw huis net dat beetje extra geven? Dan is het kopen van inbouwspots een hele goede optie. Inbouwspotjes geven ieder huis een upgrade omdat je jouw kamers mooier kan verlichten en de sfeer kan verhogen. Kies uiteraard wel voor LED-spots van goede kwaliteit die de juiste kleurtoon hebben en passen bij de ruimte die je wilt verlichten.

Kleur van het licht

Zoals genoemd is vooral de kleur van het licht belangrijk. Zo heb je verschillende wit tinten, van warm (geler licht) tot koel. De ‘warme’ spots zijn zeer geschikt voor ruimtes om in te leven terwijl de koelere tinten goed werken in werkruimtes. Ook zijn er LED-spots te koop die je in alle kleuren kan instellen, zo kan je alle kanten op voor feestjes, in je eigen wellness of gewoon omdat je het leuk vindt om te kunnen variëren.

Vermogen en dimmen

Daarnaast is het aan te raden om goed op het aantal lumen te letten. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer licht de spots geven. Pas dit aan de ruimte aan die je wilt verlichten, want niets is vervelender dan dat het te licht of te donker is. Wat hierbij ook een mogelijkheid is, is om dimbare LED’s te kopen. Let er wel op dat er expliciet aangegeven staat dat de spots dimbaar zijn. Heb je al inbouwspots en wil je overstappen op LED-spotjes? Let er dan op dat je de juiste (muur)dimmers hebt.

Lees ook:  Zo maak je met sierkussens je huis in een handomdraai nog gezelliger

Breedte van de lichtbundel

Een ander aandachtspunt is de breedte van de lichtbundel, dit wordt aangegeven in graden, bijvoorbeeld 30° of 120°. Hoe hoger het getal hoe breder de lichtbundel is. Wil je bijvoorbeeld een schilderij uitlichten? Kies dan voor een smallere bundel. Wil je met enkele spots een hele ruimte goed verlichten? Dan is een brede lichtbundel aan te raden.

Home automation

Ga je inbouwspotjes kopen? Denk dan eens na over home automation of home domotica. Hiermee kan je vanaf je telefoon de lichten bedienen of je kan eenvoudig instellen dat ze op een bepaalde tijd aangaan. Hiervoor zijn er speciale dimmers te koop waarop je normale spots kan aansluiten zodat deze via een app te bedienen zijn. Ook kan je kiezen voor een systeem als Philips Hue of IKEA trådfri, deze spots zijn alleen wat duurder en iedere spot moet van dit type zijn om ze aan te kunnen sturen.

IP-waarde in de badkamer of buiten

Kies je voor LED-spotjes in de badkamer of buiten? Let dan op de IP waarde! Deze IP waarde vertelt je hoe goed spots tegen vocht kunnen en dat is wel zo veilig op deze plaatsen ;).

Bron afbeeldingen: Hoog Design, ID-led.nl en Hulpbijverlichting.nl

MEER INSPIRATIE

Villa Ortizet – een parel in de Franse natuur
Met deze tips maak je jouw eetkamer nog gezelliger
Zo word je altijd uitgerust wakker in je slaapkamer
7 simpele Feng Shui tips voor een woonkamer waar je écht blij van wordt