Welke theaters vind je in het London theater district?

16 juni 2023
1292
London theater district

Wanneer je op vakantie naar Londen gaat, kom je er bewust of onbewust zeker langs: the London theater district. Deze wijk is ook beter bekend als West End, waar mensen verwelkomd worden door schreeuwerige neon reclameborden en een bruisende sfeer. In het theatergebied liggen tientallen theaters op een rij. Het is niet voor niets dat Londen de theaterstad van Europa wordt genoemd. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de vraag welke theaters er in West End te vinden zijn en welke voorstellingen je er kunt meepikken.

Wat is het London theater district?

Het London theater district, ook wel bekend als West End, is een beroemd en prestigieus theatergebied in het hart van Londen. Het gebied wordt begrensd door Piccadilly Circus in het westen, Trafalgar Square in het zuiden, Tottenham Coart Road in het noorden en Covent Garden in het oosten. Het staat wereldwijd bekend om zijn uitzonderlijke theaterproducties en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. De bekendste straat in het district is zonder meer Shaftesbury Avenue. Hier bevinden zich zes gerenommeerde theaters.

London theater district

Shaftesbury avenue: het hart van het theater district in London

Shaftesbury Avenue is een bekende straat in het London theater district. Het is een belangrijke verkeersader die van Piccadilly Circus naar New Oxford Street loopt. In deze straat vind je het leeuwendeel van de Londense theaters.

Het Lyric theater

Het Lyric theater opende zijn deuren in 1888 en werd oorspronkelijk gebruikt als een muziek- en variététheater. In de loop der jaren heeft het theater een transformatie ondergaan en heeft het een breed scala aan voorstellingen gepresenteerd.

Het Apollo theater

Het Apollo Theatre werd geopend in 1901 en is bekend om zijn prachtige Victoriaanse architectuur en gedetailleerde interieur. Het heeft een elegante uitstraling die bijdraagt aan de charme en de ervaring van het bijwonen van een voorstelling in dit theater.

Lees ook:  Zorgpremie berekenen: hoe werkt dat precies?
London theater district

Queen’s theater

Het Queen's Theatre heet nu het Sondheim Theater. Dit theater opende zijn deuren in 1907. Man zag de Queen's theater als het evenbeeld van het Hicks theater (nu bekend als Gielgud theater). In 2019 kreeg het Queen’s theater de andere naam, vernoemd naar Stephen Sondheim, een prominent figuur binnen het Amerikaanse theater. 

Palace theater

Het Palace Theatre werd geopend in 1891 en is bekend om zijn prachtige gevel en unieke architectuur, die invloeden heeft van de Italiaanse renaissancestijl. Het interieur van het theater is even indrukwekkend, met een opvallend auditorium en gedetailleerde decoraties. Voor de echte Potterheads, Harry Potter fans, is dit nu een must see, want hier draait de theatervoorstelling Harry Potter and the Cursed Child. Lees in dit artikel meer over Harry Potter locaties in Londen.

London theater district

Shaftesbury theater

Het Shaftesbury Theatre opende zijn deuren in 1911 en is sindsdien een belangrijke locatie voor theaterproducties en musicals. Wat betreft de architectuur is het Shaftesbury Theatre opmerkelijk vanwege zijn prachtige gevel en gedetailleerd interieurontwerp. Het combineert elementen van de Edwardiaanse en Victoriaanse stijl en is een voorbeeld van de theaterarchitectuur uit die tijd.

Gielgud theater

In 1906 opende dit theater zijn deuren als het Hicks theater. Hierna kwam het theater al snel the Globe theatre te heten en die naam behield het voor 85 jaar. In 1994 werd de Globe omgedoopt tot het Gielgud theater ter ere van John Gielgud, een beroemde Britse theateracteur van de 20e eeuw.

Er bestaat echter wel nog steeds een Globe theater in Londen. Lees in deze blog meer over de Shakespeare Globe. Wil je nog meer bekende theaters in Londen ontdekken? Lees dan ook deze blog over de 14 bekendste theaters in de stad.

Lees ook:  Leukste bezienswaardigheden in Londen van Harry Potter

Welke bekende voorstellingen zijn er in London theater district?

Het London theater district is de thuisbasis van enkele van 's werelds populairste en langlopende theaterproducties. Iconische shows zoals The Phantom of the Opera, Les Misérables, Harry Potter and the Cursed Child en Wicked hebben langdurige opvoeringen in dit district gehad. Deze voorstellingen hebben theaterliefhebbers van over de hele wereld aangetrokken vanwege hun indrukwekkende cast, verbluffende decors en meeslepende verhaallijnen. Of je nu van musicals, toneelstukken, opera's of ballet houdt, er is voor elk wat wils in het London theater district.

London theater district

Hoe kaartjes kopen voor voorstelling in West-End?

Het kopen van kaartjes voor een voorstelling in het London theater district kun je onlin doen e of bij de theaters zelf. Er zijn verschillende officiële websites en erkende ticketverkopers die kaartjes aanbieden voor West End-shows. Het is raadzaam om kaartjes ruim van tevoren te reserveren, vooral voor populaire voorstellingen, omdat ze snel uitverkocht kunnen raken. Het is ook mogelijk om last-minute tickets te kopen via de “half-price ticket boots”. Deze vind je overal door West End heen. Een zeer bekende is aan de zuidkant van Leicester Square. Deze shop is van de Society of London Theater en er worden tickets verkocht voor shows op dezelfde dag.

Hoe kom je in West-End?

Het London theater district is goed bereikbaar via het openbaar vervoer. De dichtstbijzijnde metrostations zijn Leicester Square, Covent Garden, Piccadilly Circus en Charing Cross. Deze stations liggen op loopafstand van de theaters in West End. Daarnaast zijn er verschillende buslijnen die het gebied bedienen. Het is ook mogelijk om met de taxi of een ridesharing-service naar het theaterdistrict te reizen.

Lees ook:  De ABC-eilanden: Van A tot Z
London theater district

Wat nog meer te zien?

Je hoeft in de London theater district niet alleen theaters te bezoeken. Er zijn nog meer dingen te doen en zien om je reis naar Londen onvergetelijk te maken, zoals winkelen in Regent en Oxford Street. Hier vind je bekende winkelnamen, zoals Hamley’s, Primark, ZARA en H&M. Maar er zijn nog meer dingen te doen.

China town

Chinatown Londen biedt een unieke culturele ervaring met een mix van Chinese tradities, keuken, architectuur en festiviteiten. De wijk staat bekend om zijn kleurrijke straten, versierd met traditionele lampionnen en decoratieve bogen, waardoor bezoekers zich direct in een andere wereld wanen.

London theater district

Trafalgar square

Trafalgar Square is een beroemd plein in Londen, vernoemd naar de zeeslag bij Trafalgar. Een van de meest prominente kenmerken van Trafalgar Square is de imposante Nelson’s Column en de National Gallery, een wereldberoemd kunstmuseum dat een uitgebreide collectie schilderijen herbergt. Wil je een museumtour doen door Londen, haal dan uit deze blog je inspiratie.

SOHO

De wijk Soho staat ook bekend om zijn kosmopolitische karakter en diversiteit. Het is een smeltkroes van culturen, met een levendige LGBTQ+-gemeenschap, internationale restaurants, modewinkels en creatieve bedrijven. Soho is populair bij zowel de lokale bevolking als toeristen vanwege de eclectische mix van winkels, cafés, bars en nachtclubs.

London theater district

Covent Garden

Covent Garden is vooral bekend om zijn grote markt met een verscheidenheid aan winkels, eetgelegenheden, handgemaakte producten en antieke waren. Bovendien staat het bekend om zijn vele straatartiesten en straatoptredens.

Over de auteur

Natasja Bartholomé
Hallo allemaal, mijn naam is Natasja Bartholomé en ik ben content marketeer bij marketingbureau Web Wings. Het is hier dat ik mijn passie voor schrijven mocht gaan inzetten voor Paradijsvogels Magazine, aangezien ik graag mijn ervaringen van mijn vakanties deel in stimulerende reisblogs. Naast schrijven en reizen, ben ik ook groot fan van dansen, boeken en films/series. Paradijsvogels biedt me de mogelijkheid creatief om te gaan met taal en me te verdiepen in deze prachtige onderwerpen en meer. En dat blijf ik heel graag doen.

Recente berichten

Populariteit plantaardige levensstijl: waar komt het vandaan?

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down