Logeren bij de boswachter: dit moet je weten

95 VIEWS
Logeren bij de boswachter: dit moet je weten

Kamperen in Nederland? Dat kan op heel veel campings of bij de boer. Voor sommige kampeerders zijn dit soort plekken nog net iets te luxe. Kamperen hoort toch midden in de natuur? Met niets anders dan dieren, bomen en spannende geluiden om je heen? No worries: ook dat kan gewoon in Nederland. Kom lekker logeren bij de boswachter! Ervaar hoe het is om diep in het bos wakker te worden en volledig tot rust te komen. Hieronder lees je alles over logeren bij de boswachter.

Wat is logeren bij de boswachter?

De naam zegt het eigenlijk al wel: wanneer je gaat logeren bij de boswachter ga je met je tentje, camper op caravan op avontuur in het bos. Staatsbosbeheer heeft in Nederland meerdere plekken in het bos beschikbaar gesteld voor een onvergetelijke kampeervakantie in het groen. Hier draait het om de natuur, de stilte en op avontuur gaan. Geen glamping, geen extreem luxe sanitairgebouwen, maar gewoon: de basics. Hoe lekker is het om soms even back to basic te gaan? Zoveel heb je immers ook niet nodig om gelukkig te zijn toch?

Bij ieder kampeerterrein is een boswachter aanwezig: hij of zij woont meestal aan de rand van het terrein of in ieder geval in de buurt. Je hoeft je meestal niet te melden bij de boswachter of bij een receptie. Er staat een aanmeldpaal of er liggen papieren waar je je gegevens in kunt vullen. Vervolgens kies je je eigen plekje op het terrein uit en komt de boswachter vaak wel even langs waaien om een praatje te maken. Op sommige terreinen zie je de boswachter een paar keer per dag, op anderen zie je hem of haar amper. Die vrijheid is iets waar veel kampeerders gek op zijn.

Lees ook:  B&B Warreweide: slapen in een pipowagen met hottub naast de deur

Genoeg keuze voor slapen in het bos in Nederland

Staatsbosbeheer beschikt over 22 natuurkampeerterreinen en 5 groepsterreinen waar je kunt overnachten in het bos. Ieder terrein is verschillend, maar ze hebben één ding gemeen: hier kom je voor ontspanning en ontdekking. Dat betekent geen feestjes of lawaai tot laat, maar wel kampvuurtjes voor de tent, wandelingen in het bos en sterren kijken vanuit je comfortabele kampeerstoel. Eigenlijk precies zoals kamperen ooit is begonnen en volgens velen eigenlijk ook zo hoort te zijn.

In vrijwel iedere provincie in Nederland vind je wel een locatie om te kamperen bij de boswachter. Hierbij heb je de keuze uit verschillende thema’s. Zo zijn er verschillende groene camperplaatsen voor camperaars beschikbaar, zijn er speciale kampeerterreinen waar honden welkom zijn en kun je kiezen op locatie: kamperen op de Wadden, aan het water of echt in het hart van de natuur.

Wat kost logeren bij de boswachter?

Over het algemeen is logeren bij de boswachter niet duur. Dit omdat er vaak ook niet veel faciliteiten zijn. Overal is een sanitairgebouw aanwezig en meestal is er ook een stormhut of vuurplaats te vinden, waar je kunt schuilen wanneer het slecht weer wordt. Op basis daarvan betaal je een bepaald bedrag. In het hoogseizoen zijn sommige plekken iets duurder; ook wordt je boeking duurder wanneer je vooraf reserveert met een voorkeursplek. Doe je dit alles niet dan kun je heel voordelig kamperen; en dat ook nog eens op een prachtige plek in de natuur.

Lees ook:  Verwelkom nieuwe gasten in je bijenhotel

Wat je wel moet weten, is dat je over Het Groene Boekje moet beschikken om te mogen kamperen bij de boswachter. Dat is een soort abonnement dat per jaar € 14,95 kost. In het boekje vind je talloze tips voor fijne plekjes in het groen. Bij het boekje vind je een natuurkampeerkaart met een persoonlijk nummer. Bij je boekingen moet je dit nummer meestal opgeven. Met dat symbolische bedrag van € 14,95 help je de terreinen en Staatsbosbeheer om dergelijke plekken mogelijk te maken.

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Bosrijk slapen bij de Sallandse Heuvelrug
4x slapen in de buurt van de Kinderdijk
5x yurts in Nederland voor bijzonder slapen
7x bijzonder overnachten in Amsterdam