Een literaire rivier van 10.000 verlichte boeken

1723 VIEWS
Een literaire rivier van 10.000 verlichte boeken

In Toronto organiseren ze jaarlijks de ‘Nuit Blanche’, een nacht waar kunstenaars de hele transformeren in één grote, bijzondere expositie. Een Spaans kunstenaarscollectief gebruikte deze nacht als gelegenheid om een van de drukste straten van Toronto te overspoelen met meer dan 10.000 boeken. Dit kunstwerk werd eerder neergezet in Madrid, New York en Melbourne en is een stille aanklacht tegen de drukke straten die elke dag van ‘s ochtends tot ‘s avonds laat dichtgeslibt zijn met verkeer.

Stromende woorden op straat

Met deze boeken willen de dat de straat weer ‘stroomt’ met het ritme en de flow van het geschreven woord, als was het maar voor één nacht. Elk boek kreeg daarnaast een klein lichtje, waardoor het effect wordt gecreëerd van twinkelend licht op de oppervlakte van het water. De boeken werden gedoneerd door het Leger des Heils, en meer dan 50 vrijwilligers werkten 12 dagen aan de rivier van woorden.

Stilte, kalmte en saamhorigheid

“Zo wordt een deel van de stand dat normaal gesproken bestemd is voor snelheid, vervuiling en geluid opeens een plek van stilte, kalmte en saamhorigheid”, vertellen de kunstenaars op hun website. “De boeken mogen worden meegenomen en aangevuld, zo recycled de installatie zichzelf  en blijft het zo lang bestaan als de gebruikers het willen. Op een gegeven moment zullen auto’s de straat weer overnemen, maar voor degenen die ‘s nachts op deze plek zijn geweest zullen het zich altijd anders herinneren.

Lees ook:  6 bijzondere boeken over de wadden

Boeken uitzoeken

 

Kijkers werden aangemoedigd om de boeken te bekijken en mee naar huis te nemen: na ongeveer 10 uur was de straat weer leeg. Naast de bezinning waarin je de drukke straat met andere ogen gaat bekijken, laat deze installatie ook zien dat het gedrukte boek nog steeds waarde heeft in dit digitale tijdperk.

nuit-blache nuit-blache2 nuit-blache3 nuit-blache5 nuit-blache6 nuit-blache8 nuit-blache9 nuit-blache10 nuit-blache11 nuit-blache12 nuit-blache13 nuit-blache14

 

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

1200 boeken worden een levensgrote natuurcollage
Boekenchirurgie | Kunst
De allergrootste atlas ter wereld is nu ook digitaal te raadplegen
Oude boeken krijgen een nieuw leven als canvas voor inkttekeningen