Lita Cabellut: Van straatkind tot wereldbekende kunstenares

31 augustus 2017
780

Kunst is voor veel makers een serieuze noodzaak. Zij voelen urgentie om een bepaalde boodschap over te brengen of om hun levenservaringen te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan Frida Kahlo. Ook de Spaanse Lita Cabellut weet met haar werken veel mensen te raken. Met onbevangenheid weet zij de rauwe werkelijkheid vast te leggen en dat is een bijzondere gave.

Met dank voor de tip van een van onze lezers introduceren wij Lita en haar bijzondere achtergrondverhaal. Wat is haar drijfveer? Wat maakt haar werken zo intens? Bekijk ook een paar van haar kunstwerken onder de tekst. Onderaan het artikel hebben wij een filmpje van Lita waarin zij zelf aan het woord is en haar verhaal doet.

Op een dag namen haar ouders haar mee naar het Prado Museum, waar Lita werd betoverd door het schilderij De drie gratiën van Rubens. Op dat moment besloot Lita dat zij ook schilder wilde worden.

Opgroeien op straat

Lita werd geboren in Barcelona en groeide op in El Raval, de rosse buurt van die stad. Haar vader heeft zij nooit gekend en haar moeder was een prostituee die niet naar Lita omkeek. Haar grootmoeder heeft haar opgevoed tot zij stierf toen Lita 8 jaar oud was. Toen belandde ze op straat.

Het leven als straatkind is hard. Je hebt geen bescherming, geen huis om naar terug te keren en geen veilige omgeving van ouders en familie. Toch ziet Lita er ook de positieve kanten ervan in:

Ik kon alles doen wat ik wilde; stelen, kattenkwaad uithalen en ik hoefde niet naar school. Daarnaast helpen straatkinderen elkaar. Zij hebben een eigen kleine gemeenschap.

Adoptie en de ontdekking van kunst

Uiteindelijk kwam Lita terecht in een kinderthehuis. Zij was 10 jaar oud en viel op door haar nieuwsgierigheid en intelligentie. Toen Lita 12 jaar oud was werd zij geadopteerd door een zeer vermogende, maar ook zeer conservatieve familie.

Lees ook:  Simpele goudvissen, tot in perfectie uitgevoerd

Lita kreeg een strenge opvoeding bij haar nieuwe familie en had moeite om zich aan te passen. Op een dag namen haar ouders haar mee naar het Prado Museum, waar Lita werd betoverd door het schilderij De drie gratiën van Rubens. Op dat moment besloot Lita dat zij ook schilder wilde worden.

Haar moeder zorgde er meteen voor dat Lita les kreeg en vier jaar lang werd zij geschoold in de klassieke kunst. Op 17-jarige leeftijd had zij haar eerste expositie in het stadhuis van Masnou, Barcelona.

De drie gratiën van Peter Paul Rubens

'De drie gratiën' van Peter Paul Rubens

Het bijzondere licht in Nederland voor Lita Cabellut

Twee jaar later vertrok zij naar Nederland om te studeren aan de Rietveld Academie. Een belangrijke reden voor Lita om naar Nederland te komen was het bijzondere licht. Lita Cabellut woont en werkt hier nog steeds. Inmiddels is ze 55 jaar.

Aangrijpende werken

Hoewel Lita Cabellut in Nederland nog vrij onbekend is, wist zij de rest van de wereld al wel te veroveren. De werken van Lita zijn van enorm formaat. Zij werkt 18 uur per dag en maakt geen concessies. Terwijl ze schildert maakt ze grote bewegingen, ze danst, ze zingt. Kunst is vrijheid, passie en overgave.

De schilderijen van Lita bestaan voornamelijk uit portretten. Zo heeft zij een serie gemaakt over Frida Kahlo en Coco Chanel, maar ze maakt ook portretten over haar tijd op straat en wat ze daar zoal heeft gezien: zwervers, hoeren en psychiatrische patiënten. Sommige werken kunnen ook best heftig binnenkomen bij je als kijker.

Lees ook:  Bijzondere vrouwen geportretteerd in mozaïek

Weerspiegeling van de rauwe werkelijkheid

Lita schuwt de rauwe werkelijkheid niet. Zij laat zich inspireren door haar jeugd en door mensen met een sterke persoonlijkheid. Mensen die, net als zijzelf, een zwaar bestaan hebben gekend en dat hebben weten om te zetten naar iets positiefs.

Bij het maken van de portretreeks over Coco Chanel werd Lita aangetrokken door de tragiek die Coco in haar jonge leven heeft gekend en de elegantie waarmee zij haar latere leven haar kleding heeft vormgegeven.

Het artikel gaat onder de foto's verder.

Lita Cabellut

Bron: Pinterest

Bron: Pinterest

Bron: Pinterest

Schilderijen van Lita Cabellut: in de huid van het subject

In al haar portretten verwerkt Lita Cabellut haar eigen ervaringen. Dit gaat soms zelfs zover dat er een soort identiteitscrisis ontstaat. Zij haalt hierbij het credo aan van Freud: "Elk portret dat een kunstenaar maakt is een zelfportret." In een interview met Pauw & Witteman in 2011 vertelde zij over haar schilderijen van Frida Kahlo:

Het was een psychologisch spel. Ik wist op een gegeven moment niet meer of het over mij ging of over Frida. Ik voelde mij heel sterk met haar verbonden.

Het artikel gaat onder de foto's verder.

Lita Cabellut

Lita Cabellut

Lita Cabellut

Bron: Pinterest

Naast schilderijen maakt Lita Cabellut ook installaties met bloemen en doet zij aan fotografie. In dit filmpje introduceert Lita zichzelf en vertelt zij hoe haar jeugd haar werken beïnvloed en krijgen we een inkijkje in haar manier van werken.

https://www.youtube.com/watch?v=pFOaSkJD1HM

Gefascineerd geraakt door de werken van deze intrigerende vrouw en wil je meer van haar zien? Kijk dan naar deze Close Up over Lita Cabellut van de NPO. Een boeiende film van iets meer dan 50 minuten over haar leven en haar werk.

Lees ook:  Picasso tekent met licht

Wie tevens aan een bijzondere vorm van portretschilderen doet is basisschoolleraar Russell Powell. Hij maakt intrigerende portretten met de palm van zijn hand. 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De mythe van Prometheus, god en Titaan

De 9 allermooiste gedichten bij overlijden moeder

De strijd tussen Hera, godin van de goden en Heracles

Kleurpsychologie: Hoe kleuren je ruimte beïnvloeden

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings