Alle informatie voor een bezoek aan Lissabon

21 oktober 2020
610

Lissabon is de hoofdstad van Portugal en behoort tot een van de mooiste en meest bezochte steden van Europa. De grote mate van interesse van reizigers en vakantiegangers heeft de stad grotendeels te danken aan de schitterende ligging, de vele bijzondere bezienswaardigheden en rijke historie.

Lissabon is onlosmakelijk verbonden met de zee en de rivier de Taag die voorbij de stad uitmondt. In de 15e en 16e eeuw zijn hier bovendien een aantal navigators ingescheept om onbekende wateren te bevaren en nieuwe landen in kaart te brengen. De erfenis van deze gouden tijd van ontdekking ligt ten grondslag aan een groot deel van de cultuur en het erfgoed van Lissabon.

Het rijke verleden heeft zonder twijfel bijgedragen aan hoe de stad vandaag de dag is. Vol met historische gebouwen, kleurrijke huizen en bruisende wijken. De vele heuvels bieden bovendien een aantal topattracties in de vorm van kunst en architectuur. Tel daarbij op dat de temperaturen nagenoeg het hele jaar door ideaal zijn en de perfecte stad voor een stedentrip of (korte) vakantie is geboren!

Wij hebben een groot aantal bezienswaardigheden voor je in beeld gebracht en gaan verder in dit artikel nog in op de bereikbaarheid en beste tijd voor een verblijf in de Portugese hoofdstad.

Lissabon

Castelo de São Jorge: een Iconisch bestemming

Deze bezienswaardigheid verdient absoluut een plek bovenaan de lijst. Castelo de São Jorge is een van de belangrijkste en misschien wel de meest iconische bezienswaardigheid van de stad. Het kasteel heeft een geweldige positie bij Alfama en is gelegen op de heuvel met een uitzicht over de ondergelegen stad.

Voor het grootste deel komen bezoekers hier naartoe om het fantastische uitzicht te bewonderen vanaf het observatieterras dat een ononderbroken panorama biedt over de stad, de Taag en de verre Atlantische Oceaan.

Naast het feit dat het een van de meest iconische bezienswaardigheden is, behoort het kasteel ook tot een van de meest bezochte toeristische bestemmingen van de stad. Eenmaal bij aankomst ontdek je direct waarom dit het geval is. De fascinerende vindplaats, de imposante kantelen op het kasteel en het nabijgelegen museum maken het tot een locatie waar je urenlang kunt ronddwalen. Bovendien is het een enorm geschikte locatie voor een dagje uit met het gezin. Kleine kinderen kunnen namelijk over de stevige torens en muren klimmen die overal op het terrein te vinden zijn.

Lissabon

Geschiedenis in Belém

Belém is de thuisbasis van een aantal indrukwekkende hoogtepunten. Als je uit de tram of bus stapt ligt het imposante Hiëronymusklooster al direct op de route. Neem een kijkje in de kerk, die ondanks de grote aardbeving halverwege de 18e eeuw bijna volledig intact is gebleven. Maar ook de binnenplaats is het bezoeken waard. Om de hoek ligt vervolgens de Jardim Botânico d'Ajuda, de oudste botanische tuin van Portugal – een plek waar je wordt getrakteerd op een groot aantal prachtige planten, bomen en andere flora.

Vervolg je reis dit door historische gedeelte van de stad en vergeet jezelf tijdens de wandeling niet te trakteren op een van de kleine taartjes genaamd Pastéis de Nata. De puddingpasteien worden sinds de 18e eeuw in een kleine bakkerij in de buurt van het klooster geproduceerd en zijn tot ver buiten de stadsgrenzen bekend.

Na deze heerlijke maaltijd is een wandeling door het kleine nabijgelegen park een goede manier om even te ontspannen en je reis te vervolgen naar de iconische Torre de Belém – waar we later in het artikel nog verder op in zullen gaan.

Lissabon

Praça de Dom Pedro IV

Een ander goed uitgangspunt voor een stadsverkenning is vanuit het Praça de Dom Pedro IV, dat nog steeds door de inwoners van Lissabon wordt vernoemd naar zijn vroegere naam Rossio. Het Rossio is al sinds de middeleeuwen het centrum van de stad en behoort tot een van de drie belangrijkste pleinen van Lissabon.

Tijdens de grote aardbeving halverwege de 18e eeuw vond er een enorme verwoesting plaats op het plein. Destijds was dit natuurlijk een ramp, maar vandaag de dag zorgt het voor een geweldige samenstelling van verschillende stijlen. Stijlen die het plein een unieke uitstraling meegeven - vooral de twee bronzen fonteinen springen direct in het oog.

Een ander hoogtepunt is de mozaïekvloer die over de hele Rossio loopt. Het golfmozaïek symboliseert de nabijheid van de zee en de gouden eeuw van de Portugese zeevaart. Daarnaast is het plein ook schitterend in het donker. De grond wordt tijdens de avonduren namelijk op een prachtige wijze verlicht en trekt in tijdens deze uren veel bekijks.

Oceanário

Het Oceanarium van Lissabon is een van de mooiste aquaria van Europa en een van de grootste ter wereld. Van alle bezienswaardigheden in deze lijst is het ook direct een van de meest geschikte opties voor gezinnen met (kleine) kinderen.

Het Oceanário de Lisboa promoot actief het behoud van de wereldzeeën en heeft naast zijn geweldige reputatie als een van de populairste toeristische attracties van Portugal, wereldwijd lof geoogst voor zijn bewustmakingscampagnes over het zeemilieu. Maar naast alle goede initiatieven is het ook gewoon een hele leuke bestemming voor een dagje uit.

Lees ook:  Top 10 mooiste plekken op Sardinië

Het oceanarium werd gebouwd voor de Expo 98 World Exposition in een gebied dat nu bekend staat als Parque das Nações. Het oceanarium is de thuisbasis van een enorm fascinerende reeks vissen en zeedieren, waaronder tientallen verschillende soorten vogels.

Daarnaast heeft het complex een bijzonder ontwerp en is het oceanarium opgedeeld in vier verschillende zee- en landschappen. De Pacifische, Indische, Antarctische en Atlantische oceaan zijn er vertegenwoordigd. Binnen de zeelandschappen zijn enorme centrale tanken te vinden die vol zitten met vissen in alle soorten en maten. Bijzondere roggen, zonnevissen en dreigende haaien; ze zijn allemaal te bewonderen!

Lissabon

Catedral Sé Patriarcal

Van de bewonderenswaardige onderwaterwereld gaan we verder naar een van de meest bijzondere kathedralen van de stad. Catedral Sé Patriarcal is met afstand de belangrijkste en oudste kerk van Lissabon en werd al halverwege de 12e eeuw gebouwd op een plek waar vroeger nog een moskee stond. De kerk heeft nog altijd veel kenmerken van tijdens de bouw, maar in de loop van de tijd zijn er verschillende aanpassingen aangebracht.

Vaak waren deze aanpassingen een gevolg van de veranderingen in stijlen en smaak van de koningen, maar ook de aardbevingen hebben ervoor gezorgd dat het kasteel hier en daar moest worden aangepast.

Het exterieur is al vrij bijzonder te noemen, maar dit geldt ook voor het interieur van de kerk. Het plafond van de kerk is in barokke stijl geschilderd. In het Catedral Sé Partriarcal vind je tot slot ook nog een archeologische tentoonstelling en oude overblijfselen van gebouwen die kunnen worden bezichtigd.

Lissabon

Praça do Comércio

Wederom een iconisch locatie: het Praça do Comércio. Het betreft een handelsplein met een schitterende toegangspoort. Je kunt het Praça do Comércio bereiken door langs de Rua Augusta te lopen vanaf het Rossio naar de zee. Aan het einde van de Rua Augusta vormt een triomfboog de toegangspoort tot deze kenmerkende bezienswaardigheid in de stad.

Een van de bijzonderheden van het plein is de ligging direct aan het water. Bovendien wordt het plein omgeven door felgekleurde paleizen, die het plein nog meer charme geven. Naast het bewonderen van het plein is het ook mogelijk om even te genieten in een van de restaurants of cafés. Velen rekenen hoge prijzen, maar je wordt dan wel getrakteerd op een heerlijke maaltijd of koffie aan een van de mooiste pleinen van de stad.

Lissabon

Uitkijkplatform van de Elevador de Santa Justa

Het is letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten van de stad: Elevador de Santa Justa. Dit enorme uitkijkplatform biedt met zijn 45 meter een geweldig uitzicht over de stad en de nabije omgeving. Het uitkijkplatform is gebouwd in een neogotische stijl en is hiermee al een bezienswaardigheid op zichzelf te noemen.

Door de jaren heen heeft het bouwwerk verschillende functies gehad. Zo fungeerde het jarenlang als lift tussen de benedenstad en de bovenstad van Bairro Alto. Vandaag de dag zijn het niet langer meer de inwoners die er gebruik van maken, maar vooral de bezoekers van de stad die maar al te graag een prachtig uitzicht over de stad krijgen.

Overigens is het wel goed om rekening te houden met het feit dat er slechts 25 bezoekers tegelijk in de lift kunnen. Hierdoor kunnen de wachttijden soms flink oplopen. Wie de drukte het liefste vermijdt kan het beste vroeg in de ochtend of laat in de middag een bezoek brengen.

Torre de Belém

De Belém-toren is waarschijnlijk het meest iconische van alle historische monumenten in Lissabon, en staat in het ondiepe bij de monding van de rivier de Taag als symbool voor de bijzondere tijd van ontdekking van Portugal in de 16e eeuw.

De toren werd aan het begin van de 16e eeuw oorspronkelijk gebouwd als een fort in het midden van de rivier. De toren heeft een bijzondere architectuur en beschikt over een sierlijke gevel vol met motieven die van toepassing zijn op het zeeleven. Uiteraard mag een UNESCO-werelderfgoed onderscheiding dan ook niet ontbreken.

Ga de uitdaging aan en maak een klim aan de hand van de steile wenteltrap om vervolgens de bovenste verdieping te bereiken. Eenmaal boven is het uitzicht misschien niet zo indrukwekkend als bij de Elevador de Santa Justa, maar het prachtige aanzicht op de rivier en de omgeving zijn de moeite meer dan waard!

Christo Rei standbeeld

Nu we het toch over uitzichten hebben is een andere topattractie van Lissabon met een adembenemend uitzicht, het Christo Rei standbeeld. Dit standbeeld is gelegen aan de overkant van de rivier vanuit het centrum. Het beeld heeft veel weg van het beroemde Jezusbeeld in Rio de Janeiro en beschikt bovendien over een groot uitkijkplatform.

Maar zelfs al onderaan het monument krijg je een geweldig uitzicht over de brug Ponte 25 de Abril en de stad. Op deze bijzondere brug komen we overigens later nog terug in het artikel.

Op het eerste gezicht lijkt de brug nog het meeste op de Golden Gate Bridge, maar ondanks dat heeft de brug een eigen unieke stijl. Boven op het uitkijkplatform van het Christo Rei standbeeld krijg je een nog beter zicht over de brug, die zich overigens uitstekend leent voor het maken van prachtige foto’s.

Lees ook:  Van Life: Het wonen in een huis op wielen

Monument van ontdekkingen

Portugal, en met name Lissabon, heeft veel te danken aan de ontdekkingen die hebben plaatsgevonden in de vorige eeuwen. De Padrão dos Descobrimentos, het Monument van Ontdekkingen, staat hier symbool voor. Aan de zijkanten van de ruim 50 meter hoge betonnen constructie zijn 32 belangrijke Portugese ontdekkingsreizigers te zien, die zich in de richting van het water bewegen.

Je kunt ook de beroemde Vasco da Gama zien, de ontdekker van de zeeroute naar India. De langste brug van Europa, met 17 kilometer, is vernoemd naar Vasco da Gama in Lissabon. In dit monument van de stad bevindt zich bovendien een museum. Een museum waar je werkelijk alles over het ruige zeeleven kunt ontdekken.

Tot slot is er hier ook direct een prachtig uitzicht op het Mosteiro dos Jerónimos (Jerónimos Klooster).

Mosteiro dos Jerónimus

Het Mosteiro dos Jerónimus is een imposant, laat-gotisch gebouw en werd in de vorige eeuw uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Alleen al vanwege de prachtig versierde voorgevel mag een bezoek aan dit gebouw eigenlijk niet ontbreken.

Hoewel het Hiëronymusklooster van buitenaf al een absoluut hoogtepunt is onder de bezienswaardigheden van Lissabon, is een rondleiding door het schitterende interieur een echte aanrader te noemen. Een aantal beroemde mensen zoals ook Vasco da Gama en verschillende Portugese koningen vonden hun laatste rustplaats en zijn terug te zien in het interieur van het klooster.

Overigens geldt ook voor deze locatie in de stad dat de wachtrijen soms flink kunnen oplopen. Voor iedereen die graag de drukte vermijdt is ook hier de vroege ochtend de beste optie voor een bezoek.

Museu do Fado

De bekende fadomuziek is al enkele honderden jaren een belangrijk onderdeel van de Portugese cultuur. Ook in Lissabon speelt de muziekstroming een grote rol. Met name in de historische wijken van de stad is de fadomuziek nadrukkelijk aanwezig. Voor een kijkje in de achtergrond van deze traditie is een bezoek aan Museu do Fado de beste optie.

Want naast de vele instrumenten, posters en zeldzame foto’s kun je hier ook deelnemen aan workshops en seminars. In sommige gevallen zijn er zelfs concerten die kunnen worden bijgewoond. Een ander hoogtepunt binnen het museum is een geheimzinnige Romeinse fontein, welke je ook direct kunt bekijken tijdens je bezoek.

Dagtocht naar Sintra

De meeste bezienswaardigheden binnen dit artikel zijn te vinden in Lissabon zelf, maar één toplocatie buiten de stadsgrenzen mag eigenlijk niet ontbreken. Sintra is namelijk de ideale locatie voor een dagtocht vanuit Lissabon en is voor iedereen die minimaal een aantal dagen in de stad verblijft een uitstekende optie voor een dagje uit.

Een treinreis van ongeveer 40 minuten brengt ja vanaf het centrum van de stad naar deze magische plek. Sintra is genesteld in de uitlopers van de ruige Serra de Sintra - een prachtig landschap van groene bossen bezaaid met graniet. De plaats staat verder vol met vorstelijke koninklijke paleizen, mysterieuze herenhuizen en een imposant Moors kasteel uit de 8e eeuw.

Tegenover dit aantrekkelijke aanzicht staat de historische oude stad (Sintra-Vila), dat een combinatie is van verschillende cafés, restaurants en traditionele huizen. Een doolhof van smalle straatjes en steegjes brengt je langs al dit moois.

Een tour is ongetwijfeld een van de beste opties voor een onvergetelijke dagtrip naar Sintra. De Sintra en Cascais Small-Group Day Trip vanuit Lissabon omvat een bezoek aan alle hoogtepunten van zowel Sintra. Maar ook een bezoek aan het voormalige vissersdorp Cascais is inbegrepen.

Uiteraard kan je ook altijd zelf de trein of auto pakken voor een bezoek aan deze indrukwekkende locatie.

Lissabon

Eléctrico 28

De gele trams zijn waarschijnlijk een van de eerste dingen waar bezoekers aan denken als ze Lissabon in gedachten hebben. De iconische trams zijn kenmerkend voor de stad en ze zijn zeker niet alleen een bezienswaardigheid te noemen – de trams rijden nog altijd rond en brengen je langs allerlei hoogtepunten in de stad.

Sinds het begin van de 20e eeuw is de tram al in gebruik en sindsdien is het een van de leukste attracties voor toeristen en de lokale bevolking om door de stad heen te reizen. Lijn 28 slingert langs de deels zeer steile en smalle wegen door het stadscentrum van Lissabon. Voor toeristen in Lissabon is de reis met de lijn 28 al lang geleden een absolute must.

De tramlijn verbindt de beroemde wijken Lapa, Alfama en Baixa met de stadswijk Prazeres.

Dit is niet alleen een handige manier om in Lissabon te komen, maar het geeft je ook direct de mogelijkheid om een stadstour te maken. De Elétrico 28 stopt bij of in de buurt van veel van de beroemde bezienswaardigheden van Lissabon. Zoals bijvoorbeeld bij het beroemde het Castelo de São Jorge, het uitzichtpunt Santa Luzia en de kathedraal van de stad.

Lissabon

Museu de Arte, Arquitectura e Tecnologia (MAAT)

Het Museum voor Kunst, Architectuur en Technologie is er een die je eigenlijk niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Lissabon. Het museum is vrij recent opgericht (2016) en springt al direct in het oog dankzij het bijzonder ogende exterieur. Het museum heeft vanaf de buitenkant nog het meeste weg van een ruimteschip en valt ook vanaf het water direct op.

Lees ook:  De mooiste plaatsen in Slovenië

Binnen kom je werken tegen van allerlei hedendaagse kunstenaars, architecten en ontwerpers. De werken zijn opgesteld aan de hand van verschillende nationale en internationale tentoonstellingen en worden aangevuld met fascinerende displays van technologische innovatie.

En een bezienswaardigheid in Lissabon zou natuurlijk geen echte toplocatie zijn als er niet genoten kan worden van een schitterend uitzicht. Ga daarom zeker het dak op om getrakteerd te worden op een geweldig aanzicht van de stad.

Vlooienmarkt Feira da Ladra

Een bezoek aan een rommelmarkt is een must voor elke stedentrip. Want ook al kan je in je koffers waarschijnlijk niet veel meer meenemen, er is vast nog wel een klein beetje ruimte voor de bijzondere souvenirs die je hier tegen zult komen.

De Feira da Ladra is de oudste en tegelijkertijd grootste rommelmarkt van de stad en verdient absoluut een plaats in het lijstje met bezienswaardigheden in Lissabon. De markt vindt iedere dinsdag en zaterdag plaats en trekt zowel reizigers als de lokale bevolking aan.

De aantrekkingskracht zit hem uiteraard vooral in de spulletjes en souvenirs die hier gekocht kunnen worden. Want of het nu gaat om tweedehands kleding, sieraden of boeken; er is altijd wel iets te vinden.

Het is overigens een aanrader om de markt zo vroeg mogelijk op de dag te bezoeken. Later op de dag is de kans namelijk groot dat veel items al zijn verkocht.

Ponte 25 de Abril

Het is zonder twijfel een van de belangrijkste monumenten van Lissabon en overspant de Tejo op 2278 meter. Deze bijzondere brug doet denken aan de Golden Gate Bridge en is de derde langste hangbrug ter wereld, waarop zowel een weg- als een spoorlijn lopen. De brug verbindt de wijk Alcântara met de stad Almada.

Vanuit veel van de uitkijkpunten heb je een goed zicht op de brug. Maak van de gelegenheid gebruik om een auto te huren voor een dag en verken de omgeving en andere bezienswaardigheden die je daar aantreft.

Stranden in en rond Lissabon

Lissabon beschikt over vele bezienswaardigheden en topattracties, maar soms is het ook fijn om eens even heerlijk tot rust te komen. Stranden zijn hier voor natuurlijk de ideale uitkomst en ook tijdens een bezoek aan Lissabon heb je de mogelijkheid om je verblijf te combineren met een aangename stranddag.

In de stad zelf zijn helaas geen stranden te vinden, maar in de nabije omgeving is er een overvloed aan keuze. Met de trein bereik je bijvoorbeeld in slechts 30 minuten het strand van Carcavelos, dat dicht bij de stad ligt en populair is bij surfers.

Het is wel goed om rekening te houden met het feit dat het op dit strand behoorlijk druk kan worden. Met name in de zomermaanden is het strand enorm populair onder toeristen en de lokale bevolking.

In de steden Estoril en Cascais, die ten westen van Lissabon zijn gelegen, zijn er andere mooie stranden om van te genieten.

Bovendien zijn ook deze steden te bereiken met de trein vanaf het station in Lissabon. En zelfs voor degenen die niet van stranden houden is de reis langs de kust de moeite al meer dan waard. Onderweg kom je namelijk langs een schitterende omgeving, waarbij je soms hoopt dat de reis nog wel even wat langer duurt!

Bereikbaarheid van Lissabon

Lissabon is een stad met een goede bereikbaarheid. Voor een stedentrip of korte vakantie behoort vliegen absoluut tot de beste opties. Vanaf Schiphol zijn er diverse aanbieders die vluchten aanbieden naar de stad. De vliegtijd bedraagt ongeveer drie uur.

De luchthaven van Lissabon ligt dicht bij het stadscentrum en is goed aangesloten op het lokale vervoersnetwerk. Bovendien kan je het centrum snel en goedkoop bereiken dankzij de vele metrolijnen. Ook zijn er verschillende taxiaanbieders die je vanaf de luchthaven naar het stadscentrum kunnen brengen.

Een alternatief voor het vliegtuig is een reis met de auto. De reis naar Lissabon vanuit Nederland of België is vrij lang, waardoor dit niet altijd de meest gekozen optie zal zijn. Toch is het een goed alternatief voor iedereen die van plan is om tijdens zijn of haar reis nog meer Portugese, Spaanse of zelfs Franse steden te gaan bezoeken.

Beste reistijd voor een bezoek aan Lissabon

Lissabon beschikt eigenlijk het hele jaar door over vrij aangename temperaturen en weersomstandigheden. Toch is het vrij eenvoudig om de beste reistijd voor een bezoek aan de Portugese hoofdstad te bepalen. De beste tijd om naar Lissabon te reizen is namelijk tussen mei en oktober.

In deze maanden regent het niet zo vaak, de zon schijnt regelmatig en lang, en de temperaturen zijn zeer aangenaam. Het kan in de zomermaanden wel erg warm zijn, maar niet zo heet als in het Portugese binnenland. Daarnaast heeft de wind uit de Atlantische Oceaan een verkoelend effect.

Een ander groot voordeel aan de zomer is dat zwemmen, genieten van het strand en watersporten allemaal goed mogelijk zijn. Vooral in augustus en september is het water een beetje opgewarmd en kan je zonder problemen zwemmen.

Hoewel de beste reistijd tussen mei en oktober ligt, zijn ook de wintermaanden voor sommige reizigers een goed alternatief. De stad wordt in deze maanden als gezellig en romantisch gezien. Bovendien zijn er in deze tijd van het jaar een stuk minder toeristen aanwezig!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Populariteit plantaardige levensstijl: waar komt het vandaan?

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down