Speciale bezienswaardigheden om te ontdekken in het historische Lille

2 VIEWS
Speciale bezienswaardigheden om te ontdekken in het historische Lille

Lille is gelegen in het noorden van Frankrijk en staat bekend als een typische industriestad met tegelijkertijd een schitterend historisch centrum. Tot halverwege de 17e eeuw was Lille een Vlaamse stad en dit is nog altijd duidelijk terug te zien in de gebouwen en architectuur van de stad.

Het oude Lille heeft een overvloed aan historische gebouwen, vaak voorzien van aparte daken. Maar ook de huizen en boeiende straten zijn inmiddels van 2 eeuwen geleden. Voor iedereen die op zoek is naar cultuur is er het beroemde Palais Beaux-Arts. Een museum dat jaarlijkse vele bezoekers trekt. Daarnaast is ook het oude gedeelte van de stad Lille er een die eigenlijk niet mag ontbreken tijdens je bezoek. Hetzelfde geldt voor de dierentuin en beroemde vlooienmarkt.

Er zijn echter nog veel meer bijzondere en mooie locaties om te ontdekken in deze Noord-Franse industriestad. Wij hebben een aantal hiervan voor je in kaart gebracht!

Lille

Palais Beaux-Art – Museum voor Schone Kunsten

Een van de essentiële dingen om te doen in Lille is een bezoek aan het Palais Beaux-Arts, beschouwd als het tweede belangrijkste museum in Frankrijk na het Louvre. Het museum herbergt een enorme kunstcollectie en staat bekend om haar omvang en kwaliteit. Toch zijn is niet alleen de kunstcollectie zelf het enige om van te genieten. Het museum is namelijk gevestigd in een indrukwekkend gebouw met een ruim en licht atrium.

De collectie omvat meesterwerken van de Europese schilderkunst van Van Dyck, Rubens, en Delacroix. Er zijn ook prachtige voorbeelden van 19de-eeuwse Franse schilderkunst en impressionistische kunst. Andere hoogtepunten zijn de oudheidscollectie en een beeldengalerij met stukken van Rodin en andere kunstenaars.

Tot slot kunnen ook de liefhebbers van de militaire historie hier terecht voor de 18de-eeuwse reliëfkaarten van vestingsteden in België en het noorden van Frankrijk.

Lille

Het oude Lille

Hoewel Lille verschillende wijken heeft die het bezoeken waard zijn, is de historische wijk van Lille een lust voor het oog te noemen. Met name de gerestaureerde burgerlijke huizen en de pittoreske straatjes trekken veel reizigers naar dit gedeelte van de stad toe.

Lees ook:  5 mooiste wijnhuizen in Frankrijk

De Vlaamse invloed van de stad komt tot uiting in de barokke architectuur uit de 17e en 18e eeuw. De Rue de la Monnaie is een van de beste plaatsen om een wandeling te beginnen, en je zult het grootste deel van de wandeling doorbrengen met het kijken naar de decoratieve gevels en traditionele huizen.

Maar vergis je niet, het oude gedeelte van Lille is er niet alleen voor de liefhebbers van historie en architectuur. Er zijn hier namelijk ook meer dan genoeg bars en gezellige uitgaansgelegenheden om van te genieten.

Lille

De Grote Markt

Het bruisende hoofdplein van Lille, de Place du Général de Gaulle, wordt omgeven door renaissance- en typisch Vlaamse gebouwen met klassieke gevels. Het plein, dat ook wel bekend staat als de Grote Markt, is een favoriete ontmoetingsplaats voor de inwoners van Lille. Dit centrum van sociale activiteit is gevuld met cafés en brasserieën.

In het midden van het plein is het zogenaamde Godinnenmonument te vinden. Dit monument staat symbool voor het verzet van de inwoners van Lille tegen het Oostenrijkse beleg aan het einde van de 18e eeuw. Hierbij houdt de bronzen Godin in haar rechterhand een lontstok die werd gebruikt om de lonten van de kanonnen aan te steken.

De Godin werd in 1845 gebeeldhouwd door Théophile Bra, die ook heeft gewerkt aan de wereldberoemde Arc de Triomphe in Parijs. Kortom, neem hier zeker even (kort) een kijkje!

Aan de zuidkant van het plein staat daarentegen een van de mooiste gebouwen van Lille, de Vieille Bourse, die halverwege de 17e eeuw werd opgericht. De Vieille Bourse bestaat uit ruim 20 huizen die een boogvormige binnenplaats omringen. De binnenplaats, die ook weer een sierlijke Vlaamse stijl uitstraalt, heeft een monument voor Napoleon I in het centrum. Bovendien is het een centrum waar de plaatselijke bevolking maar al te graag komt en regelmatig een boekenmarkt wordt gehouden. Als je zin hebt in de zomer kun je in deze prachtige ruimte ook nog eens naar een van de vele dansdemonstraties kijken.

In alle opzichten lijkt het in dit gedeelte van de stad alsof je een aantal honderd jaar terug bent gegaan in de tijd.

Lees ook:  7 Mooiste stranden in Frankrijk

Lille

De dierentuin

De dierentuin van Lille, gelegen in de chique wijk Esquermes, behoort tot de meest bezochte zoölogische attracties van heel Frankrijk. Ze beschikt over ruim 450 dieren verdeeld over tientallen soorten en is hiermee een vrij compacte dierentuin.

De dieren leven echter in grote verblijfsplaatsen die op een natuurlijke wijze zijn ingericht. Elk gebied is gebaseerd op een continent – iets wat we vaker zijn bij andere dierentuinen. Je komt er bijvoorbeeld een Afrikaanse gedeelte tegen vol zebra’s en neushoorns, maar ook de Amerikaanse tapirs zijn te bewonderen.

Een perfecte locatie voor een dagje uit!

Vlooienmarkt van Lille

De grootste vlooienmarkt van Europa – ook wel de Grande Braderie de Lille – wordt elk jaar in het eerste weekend van september gehouden. De braderie begint op zaterdag om 14.00 uur en trekt vele toeristen, vakantiegangers en inwoners van de stad aan.

Vreemd is al deze aandacht zeker niet wanneer je je bedenkt dat er meer dan 10.000 exposanten hun producten en waren hier verkopen. En dat allemaal in de openlucht verdeeld over de stad.

Dankzij dit grote aantal aanbieders zijn er allerlei soorten producten om te ontdekken. De artikelen die te koop zijn, zijn onder andere porselein, boeken, oude platen, antiek zilverwerk, juwelen, kunstwerken en natuurlijk kleding.

Dit levendige evenement voelt meer als een festival dan als een rommelmarkt; het trekt een grote menigte en bovendien is er op veel plaatsen heerlijk eten en drinken te verkrijgen. Hierdoor kan er worden genoten van het lokale ‘street food’, waaronder mosselen, gegrilde vis, traditionele frieten en andere typische gerechten vanuit de regio.

Ben je van plan om je reis naar Lille in of rondom september te boeken? Dan is het absoluut een aanrader om rekening te houden met dit onvergetelijke evenement!

 

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Fietsvakantie Frankrijk? Lees onze 6 favoriete tips!
7 Mooiste stranden in Frankrijk
5 mooiste wijnhuizen in Frankrijk
De 7 beste bezienswaardigheden in Parijs