Lijsterbessen voor een zoete stem | Mevrouw Onkruid

5 oktober 2015
596
mevrouw onkruid

Zodra de zon haar kracht verliest en de bomen kleuren, houd ik mijn weerstand op peil met thee van vlierbloesem, brandnetel, salie en echinacea. Vaak slaat een verkoudheid op mijn stem en word ik hees. Zonder stem kan ik niet lesgeven, dus heb ik ook een aantal trucs in de kast die helpen tegen heesheid. Van mijn zus, die professioneel zangeres is, leerde ik dat gestoofde prei keelpijn verlicht en de stem kracht geeft. Ook maakt zij van gember met citroen, kaneel en honing een heerlijke en keelvriendelijke thee. Na jaren thuisdokteren ben ik erachter dat ik daarnaast veel baat heb bij lijsterbessen als het op keelverlichting aankomt. De truc is om gedurende de dag op een aantal bessen te kauwen. Gorgelen met sap van de gedroogde variant gaat ook heel goed, men zegt dat het optreden van menig beroemde zanger hier mee gered is..

Een lijsterbes Voor elke zanglijster

[quote text_size="medium"]
"De nog geen centimeter grote bes is te plukken van augustus tot december, maar wacht niet te lang, want anders zijn de vogels u voor!"
[/quote]
De Latijnse naam luidt Sorbus aucuparia; Sorbus komt van sobere (opslurpen), aucuparia is afgeleid van het woord aucupium (vogelvangst). De boom waar de lijsterbes aangroeit trekt namelijk vogels aan, en gezien de keelverzachtende kwaliteiten  zal het u niet verbazen dat o.a. de zanglijster vaste klant is. Vogelvangers gebruikten de bessen vroeger dan ook als lokaas bij de vangst van deze en andere lijsterachtigen. Alsof het met glanzende robijnen bezet is, licht het landschap in de herfst op dankzij de felle kleur van de bes. Je ziet vaak al van ver de grote trossen met oranje bessen hangen, tussen het gevederd blad. De nog geen centimeter grote bes is te plukken van augustus tot december, maar wacht niet te lang, want anders zijn de vogels u voor! Zij wachten namelijk niet tot de besjes rustig gerijpt zijn..
De smaak van lijsterbes is vrij bitter. Na de vorst smaakt de bes iets zoeter, maar dan zijn de bessen dus vaak al verorberd door de vogels. Om dit dilemma te omzeilen plukt u de bessen het beste al in oktober en legt u ze een nacht in het vriesvak - dat werkt net zo goed als een dagje stevige vorst. U kunt de zachte, rijpe bessen rauw eten, maar sla de pit over, deze bevat namelijk een beetje blauwzuur (dat verdwijnt bij verhitting of drogen). Om de hele winter te kunnen genieten van de lijsterbessen maakt u er jam van - ook heerlijk bij winterse vleesgerechten. Of u droogt de bes op een luchtige, warme plaats in het donker.

Lees ook:  Thee van dennennaalden: gezond en heerlijk winters

Maak zelf schnaps van lijsterbessen

Eén van de meest smakelijke manieren om de lijsterbes te consumeren is in de vorm van een glaasje Tiroler schnaps - ook daarmee zullen uw zangkwaliteiten als vanzelf tot grote hoogten stijgen..! Neem een halve liter jenever, een pond lijsterbessen, drie kruidnagelen, een pijpje kaneel, een centimeter gember en drie jeneverbessen. Kook de lijsterbessen vijf minuten, doe ze -afgekoeld- in een leuke fles met alle overige ingredienten. Laat op smaak komen gedurende 3 maanden en schud regelmatig.
Proost, op uw gezondheid!
[hr]
Benieuwd naar de ontdekkingen van Mevrouw Onkruid? Vul uw gegevens in en ontvang maandelijks bericht wanneer haar volgende artikel verschijnt:
[hr]
Maaike Pfann stopte als kind al madeliefjes in haar mond, zoog de honing uit dovenetelbloemen en knabbelde op zuring-stokken. Het stadse leven en een loopbaan als grafisch ontwerper en fotograaf zorgden tijdelijk voor een andere focus. Sinds ze in Waterland woont in een huis met een tuin begon haar groene bloed weer te stromen, een opleiding kruidengeneeskunde en biologische landbouw wakkerden het vuur verder aan. Opmerkelijk vond ze het dat nu juist de onkruiden die ze in de groentetuin wegschoffelde, in de kruidengeneeskunde gebruikt worden als medicijn. Daarom organiseert ze nu wildplukwandelingen en inspireert ze mensen om te koken met wilde groenten. Onkruid is gezond!
lijsterbes mevrouw onkruid

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Wie of wat bepaalt de prijs van kunst?

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down