
Zodra de zon haar kracht verliest en de bomen kleuren, houd ik mijn weerstand op peil met thee van vlierbloesem, brandnetel, salie en echinacea. Vaak slaat een verkoudheid op mijn stem en word ik hees. Zonder stem kan ik niet lesgeven, dus heb ik ook een aantal trucs in de kast die helpen tegen heesheid. Van mijn zus, die professioneel zangeres is, leerde ik dat gestoofde prei keelpijn verlicht en de stem kracht geeft. Ook maakt zij van gember met citroen, kaneel en honing een heerlijke en keelvriendelijke thee. Na jaren thuisdokteren ben ik erachter dat ik daarnaast veel baat heb bij lijsterbessen als het op keelverlichting aankomt. De truc is om gedurende de dag op een aantal bessen te kauwen. Gorgelen met sap van de gedroogde variant gaat ook heel goed, men zegt dat het optreden van menig beroemde zanger hier mee gered is..
Een lijsterbes Voor elke zanglijster
[quote text_size="medium"]
"De nog geen centimeter grote bes is te plukken van augustus tot december, maar wacht niet te lang, want anders zijn de vogels u voor!"
[/quote]
De Latijnse naam luidt Sorbus aucuparia; Sorbus komt van sobere (opslurpen), aucuparia is afgeleid van het woord aucupium (vogelvangst). De boom waar de lijsterbes aangroeit trekt namelijk vogels aan, en gezien de keelverzachtende kwaliteiten zal het u niet verbazen dat o.a. de zanglijster vaste klant is. Vogelvangers gebruikten de bessen vroeger dan ook als lokaas bij de vangst van deze en andere lijsterachtigen. Alsof het met glanzende robijnen bezet is, licht het landschap in de herfst op dankzij de felle kleur van de bes. Je ziet vaak al van ver de grote trossen met oranje bessen hangen, tussen het gevederd blad. De nog geen centimeter grote bes is te plukken van augustus tot december, maar wacht niet te lang, want anders zijn de vogels u voor! Zij wachten namelijk niet tot de besjes rustig gerijpt zijn..
De smaak van lijsterbes is vrij bitter. Na de vorst smaakt de bes iets zoeter, maar dan zijn de bessen dus vaak al verorberd door de vogels. Om dit dilemma te omzeilen plukt u de bessen het beste al in oktober en legt u ze een nacht in het vriesvak - dat werkt net zo goed als een dagje stevige vorst. U kunt de zachte, rijpe bessen rauw eten, maar sla de pit over, deze bevat namelijk een beetje blauwzuur (dat verdwijnt bij verhitting of drogen). Om de hele winter te kunnen genieten van de lijsterbessen maakt u er jam van - ook heerlijk bij winterse vleesgerechten. Of u droogt de bes op een luchtige, warme plaats in het donker.
Maak zelf schnaps van lijsterbessen
Eén van de meest smakelijke manieren om de lijsterbes te consumeren is in de vorm van een glaasje Tiroler schnaps - ook daarmee zullen uw zangkwaliteiten als vanzelf tot grote hoogten stijgen..! Neem een halve liter jenever, een pond lijsterbessen, drie kruidnagelen, een pijpje kaneel, een centimeter gember en drie jeneverbessen. Kook de lijsterbessen vijf minuten, doe ze -afgekoeld- in een leuke fles met alle overige ingredienten. Laat op smaak komen gedurende 3 maanden en schud regelmatig.
Proost, op uw gezondheid!
[hr]
Benieuwd naar de ontdekkingen van Mevrouw Onkruid? Vul uw gegevens in en ontvang maandelijks bericht wanneer haar volgende artikel verschijnt:
[hr]
Maaike Pfann stopte als kind al madeliefjes in haar mond, zoog de honing uit dovenetelbloemen en knabbelde op zuring-stokken. Het stadse leven en een loopbaan als grafisch ontwerper en fotograaf zorgden tijdelijk voor een andere focus. Sinds ze in Waterland woont in een huis met een tuin begon haar groene bloed weer te stromen, een opleiding kruidengeneeskunde en biologische landbouw wakkerden het vuur verder aan. Opmerkelijk vond ze het dat nu juist de onkruiden die ze in de groentetuin wegschoffelde, in de kruidengeneeskunde gebruikt worden als medicijn. Daarom organiseert ze nu wildplukwandelingen en inspireert ze mensen om te koken met wilde groenten. Onkruid is gezond!