Lichter leven | Licht uit het verleden

14 april 2015
138

Vaak zoeken we in het heden naar de dingen die ons 'licht geven', maar soms komt het licht juist uit het verleden! Ik, Fidessa, bracht mijn halve jeugd door bij mijn grootouders die in Oosterbeek woonden. Hun huis was een oude, witte pastorie die direct naast de Oude Kerk lag. Mijn opa en oma hadden mij als jong kind al wel eens verteld dat in dit huis in de Tweede Wereldoorlog Britse soldaten werden verpleegd door de buurvrouw, Kate ter Horst.
[quote text_size="medium"]
Het huis deed zijn best om iedereen te beschermen. Vele kogels weerde het af. En ook de meer dan 100-jarige kastanjeboom diende als extra schild.
[/quote]
Deze kennis sluimerde lange tijd ongestoord in mijn onderbewustzijn. Tot ik laatst op het boek 'Een schuilplaats in de pastorie van Kate ter Horst' stuitte. 'Gaat dit verhaal over het huis van mijn grootouders?', mailde ik naar de uitgeverij. 'Jazeker, Fidessa', kwam het antwoord. 'Direct na afloop van de Slag om Arnhem tekende Kate haar verhaal op.'
Op 17 september 1944 landden de eerste geallieerde parachutisten vlak bij de pastorie waar Kate woonde, en waar later de andere helft werd bewoond door mijn opa en oma, omdat opa dominee was in Oosterbeek. De Britse troepen vragen of ze in het huis een eerstehulppost mogen inrichten, en Kate gaat akkoord. De snel verwachte overwinning blijft echter uit en al gauw liggen de vertrekken vol gewonden. Kate zorgt waar ze kan. Deelt het laatste voedsel uit de voorraadkast. Spreekt de jonge soldaten moed in. En brengt tegelijkertijd ook nog eens vijf kinderen groot. Het huis deed zijn best om iedereen te beschermen. Vele kogels weerde het af. En ook de meer dan 100-jarige kastanjeboom diende als extra schild.
Toen, op een dag, scheen opeens de zon. Er viel chocola uit de lucht.
In de jaren die volgden maakten Kate en oma van de tuin van de pastorie een waar paradijs. Fluitende vogels kwamen en gingen, rozenhagen groeiden, borders bloeiden, gouden regens stonden in volle glorie en blauwe druiven nestelden tegen het huis. Hier was het eerder lente dan de krokus kon verkondigen. De kastanje werd gestekt en vernieuwde zich. Mijn grootouders vierden zelfs hun 50-jarighuwelijksfeest onder de kastanjebladeren.
[quote text_size="medium"]
Maar kijk, hierboven: het huis straalt en de tuin staat fier. Liefde voorbij de tijd.
[/quote]
Een paar jaar later stierf Kate in de tuin, onder dezelfde kastanje. Mijn grootouders zijn inmiddels ook overleden. Maar kijk, hierboven: het huis straalt en de tuin staat fier. Liefde voorbij de tijd. Licht uit het verleden.
[hr]
Fidessa Docters van Leeuwen en Kirstin Hanssen van Lightstyle Creations willen graag in alle aspecten van hun leven 'licht geven': van de liefde tot voeding en van vriendschap tot werk. De co-auteurs schrijven boeken waarin zelfbewustwording en persoonlijke groei de rode draad vormen, en geven daarnaast meditatie & mindfulness sessies. Op Paradijsvogels Magazine voorziet dit duo je op creatieve wijze van inspiratie om vrij en licht te leven.

 

Lees ook:  Generaties wisselen van kleding

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Begonia's snoeien en verzorgen

Onbezorgd leven met een woonverzekering

Hoe verzorg je je lichaam het beste?

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings