Lichter leven | Licht uit het verleden

1106 VIEWS
Lichter leven | Licht uit het verleden

Vaak zoeken we in het heden naar de dingen die ons ‘licht geven’, maar soms komt het licht juist uit het verleden! Ik, Fidessa, bracht mijn halve jeugd door bij mijn grootouders die in Oosterbeek woonden. Hun huis was een oude, witte pastorie die direct naast de Oude Kerk lag. Mijn opa en oma hadden mij als jong kind al wel eens verteld dat in dit huis in de Tweede Wereldoorlog Britse soldaten werden verpleegd door de buurvrouw, Kate ter Horst.

Het huis deed zijn best om iedereen te beschermen. Vele kogels weerde het af. En ook de meer dan 100-jarige kastanjeboom diende als extra schild.

Deze kennis sluimerde lange tijd ongestoord in mijn onderbewustzijn. Tot ik laatst op het boek ‘Een schuilplaats in de pastorie van Kate ter Horst’ stuitte. ‘Gaat dit verhaal over het huis van mijn grootouders?’, mailde ik naar de uitgeverij. ‘Jazeker, Fidessa’, kwam het antwoord. ‘Direct na afloop van de Slag om Arnhem tekende Kate haar verhaal op.’

Op 17 september 1944 landden de eerste geallieerde parachutisten vlak bij de pastorie waar Kate woonde, en waar later de andere helft werd bewoond door mijn opa en oma, omdat opa dominee was in Oosterbeek. De Britse troepen vragen of ze in het huis een eerstehulppost mogen inrichten, en Kate gaat akkoord. De snel verwachte overwinning blijft echter uit en al gauw liggen de vertrekken vol gewonden. Kate zorgt waar ze kan. Deelt het laatste voedsel uit de voorraadkast. Spreekt de jonge soldaten moed in. En brengt tegelijkertijd ook nog eens vijf kinderen groot. Het huis deed zijn best om iedereen te beschermen. Vele kogels weerde het af. En ook de meer dan 100-jarige kastanjeboom diende als extra schild.

Lees ook:  Ontrafelde bomen

Toen, op een dag, scheen opeens de zon. Er viel chocola uit de lucht.

In de jaren die volgden maakten Kate en oma van de tuin van de pastorie een waar paradijs. Fluitende vogels kwamen en gingen, rozenhagen groeiden, borders bloeiden, gouden regens stonden in volle glorie en blauwe druiven nestelden tegen het huis. Hier was het eerder lente dan de krokus kon verkondigen. De kastanje werd gestekt en vernieuwde zich. Mijn grootouders vierden zelfs hun 50-jarighuwelijksfeest onder de kastanjebladeren.

Maar kijk, hierboven: het huis straalt en de tuin staat fier. Liefde voorbij de tijd.

Een paar jaar later stierf Kate in de tuin, onder dezelfde kastanje. Mijn grootouders zijn inmiddels ook overleden. Maar kijk, hierboven: het huis straalt en de tuin staat fier. Liefde voorbij de tijd. Licht uit het verleden.


Fidessa Docters van Leeuwen en Kirstin Hanssen van Lightstyle Creations willen graag in alle aspecten van hun leven ‘licht geven’: van de liefde tot voeding en van vriendschap tot werk. De co-auteurs schrijven boeken waarin zelfbewustwording en persoonlijke groei de rode draad vormen, en geven daarnaast meditatie & mindfulness sessies. Op Paradijsvogels Magazine voorziet dit duo je op creatieve wijze van inspiratie om vrij en licht te leven.

 

MEER INSPIRATIE

Dit Japanse hotel wordt al 46 generaties door dezelfde familie gerund
Generaties wisselen van kleding
Ode aan alle moeders
Prachtig initiatief tegen eenzaamheid: studenten gaan op kamers in een verzorgingshuis