Levenslessen uit de keuken van Sardinië

3129 VIEWS
Levenslessen uit de keuken van Sardinië

Wanneer je op een vitale manier 100 wil worden, dan is het het overwegen waard om herder te worden. Niet zozeer vanwege de schapen, maar des te meer vanwege de dagelijkse wandelingen die helpen om langer en gezonder te leven. Dit is de basis voor de levenslessen van de bewoners van Sardinië, één van de zgn. blauwe zones: plekken op aarde waar bovengemiddeld veel mensen ouder dan 100 worden.

Slechts 20 procent van onze levensduur wordt bepaald door onze genen, leefstijl bepaalt de rest.

Dan Buettner doet al meer dan 10 jaar onderzoek naar deze blauwe zones: Okinawa in Japan, Ikaria in Griekenland, Nicoya in Costa Rica en Loma Linda in Californië. “Slechts 20 procent van onze levensduur wordt bepaald door onze genen. Leefstijl bepaalt de rest. We ontdekten bijvoorbeeld dat mensen op Sardinië elke 20 minuten een keer bewegen: ze lopen naar het huis van een familielid of bekende. Ze halen wat uit de tuin. Ze kneden brood met hun handen. Het zijn natuurlijke momenten waar ze niet over na hoeven te denken en die geen discipline vergen.” Op Sardinië zijn er 6 mensen die 100 jaar of ouder zijn voor elke 3000 inwoners. Ter vergelijking: in Amerika is dat er 1 op elke 5000 inwoners.

8 ingrediënten als levenslessen in de keuken

“Daarnaast is het dieet een zeer bepalende factor in de levensverwachting van de vitale Sardiniërs.” Buettner geeft hieronder 8 ingrediënten als interessante inspiratie voor in je eigen keuken, waarbij het wellicht niet eens zozeer het doel is om ouder dan 100 te worden, maar wel om lang gezond te blijven!

Lees ook:  Powervrouwen voor de camera

1. Geiten- en schapenmelk

Levenslessen uit de keuken van Sardinië | Paradijsvogels Magazine

Beiden hebben een hogere voedingswaarde en zijn makkelijker te verteren dan koemelk. Een recent onderzoek in de European Journal of Clinical Nutrition laat daarnaast zien dat zowel geiten- als schapenmelk cholesterol verlagen, en een beschermende werking kunnen hebben tegen hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. In geitenmelk zit ook veel zink en selenium, deze stoffen zijn essentieel voor een goed immuunsysteem.

2. Brood van durumtarwe

Het meest geconsumeerde brood op Sardinië is een droog, plat brood, gemaakt van Triticum durumtarwe. Hier zitten veel proteïnen, vezels en complexe koolhydraten in die zorgen voor een langzame afgifte van suikers.

3. Zuurdesem brood

Levenslessen uit de keuken van Sardinië | Paradijsvogels Magazine

Zuurdesem broden zijn gemaakt van volkoren meel en levende cultuur (i.p.v. droge gist) om het deeg te laten rijzen. Dit proces zet suikers en gluten om in melkuur, wat de glycemische index (het suikergehalte) van het brood verlaagt. Uit onderzoek blijkt dat na het eten van dergelijk brood de insulinewaarden met 25% kunnen dalen. Dit beschermt o.a. je alvleesklier.

4. Venkel

Levenslessen uit de keuken van Sardinië | Paradijsvogels Magazine

De anijsachtige smaak van venkel wordt veel gebruikt in de keukens van Sardinië. Het wordt zowel gebruikte als groente (de bol) als ook als een kruid (de zachte bladeren) en een specerij (de zaden). Het is rijk aan vezels en vitamine A, B en C, en helpt om de bloeddruk laag te houden.

Lees ook:  Hoe ouder, hoe wijzer | 15x wijze raad van vrouwen met levenservaring

5. Tuinbonen en kikkererwten

In soepen en stoofschotels spelen deze bonen vaak de hoofdrol. Rijk aan proteïnen en vezels, worden deze ingrediënten het sterkst in verband gebracht met een langere en gezonde levensduur.

6. Tomaten

sardinie6

Tomatensaus is de basis voor veel brood-, pizza-, en pastagerechten. In tomaten zit veel vitamine C en kalium. Wanneer je tomaten kookt en/ of ze combineert met olijfolie, is het makkelijker voor je lichaam om de voedingsstoffen en ook antioxidanten zoals lycopeen op te nemen.

7. Amandelen

Deze noten zijn een vast onderdeel in het dieet van Sardiniërs. Rauw, in stukjes als onderdeel van een saus, of gemalen als basis voor toetjes. Uit onderzoek blijkt dat amandelen in een laag calorisch dieet helpt om meer gewicht en buikvet te verliezen, terwijl tegelijkertijd de systolische (het onderste nummer) bloeddruk afneemt.

8. Cannonau wijn

Levenslessen uit de keuken van Sardinië | Paradijsvogels Magazine

Deze typische streekwijn is gemaakt van de zongerijpte Grenachedruif. Onmisbaar in een vitaal dieet! Gelukkig maar…

 

Via: Today.com, foto’s: Jake Whitman

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Uit onderzoek blijkt: poëzie brengt rust en prikkelt onze zelfreflectie
In deze biologische supermarkt shop je volledig plasticvrij
Bijen spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van het internet
Doris Jones (91) helpt samen met haar 2 katten bij het ontdekken van archeologische sites