Wat is uw belangrijkste levensles?

30 augustus 2015
337

Beroemd en berucht: de magische 50. Wordt het een goeie ouwe midlife crisis, of zijn de tweede 50 nog beter dan de eerste? In de serie Midlife Twist brengen we een ode aan het tweede levensdeel. De wijsheid, de inspiratie, de hernieuwde vrijheid, en vooral het stukje Paradijsvogel dat iedereen in zich heeft. Bekijk boeiende verhalen over levensgrote thema's, en discussieer vooral mee.
[quote text_size="medium"]
"Enjoy the little things in life, because one day you will look back and realise that they were the big things"
Kurt Vonnegut
[/quote]
Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd, jezelf is het mooiste dat je kunt zijn en volg je hart dan komt het altijd goed. Van jongs af aan krijgen we ze toegestopt, die grote en kleine wijsheden. We leren van anderen, maar ook van ons zelf. Door de goede ervaringen en door de minder goede.
Daarom deze keer de vraag: wat is de belangrijkste les die het leven u heeft geleerd? Bekijk de antwoorden van anderen in onderstaande film.

[mc4wp_form id="21986"]
[hr]
Film: Niki Boomkens

Ontdek jezelf

Een levensles die je steeds vaker hoort: ontdek jezelf. En dit is meteen een hele belangrijke. Veel mensen zijn zoekende in het leven. ‘Past mijn baan wel echt bij wie ik ben?’ is een alsmaar vaker gehoorde vraag. Want hoe leuk je je baan ook vindt, pas hij helemaal bij wie jij bent en waarmee jij je identificeert? Al op hele jonge leeftijd moet je een belangrijke beslissing maken. Een beslissing die de rest van je leven kan beïnvloeden. Op die leeftijd ben je nog volop in ontwikkeling en eigenlijk is dit helemaal niet het moment om zo’n grote keuze te maken. Misschien droomde je er als achttienjarige wel van om stewardess te worden. Heerlijk de hele wereld rondvliegen en de vrijheid tegemoet. De eerste jaren waren wellicht fantastisch, maar naarmate je ouder wordt merken veel mensen dat ze toch niet de juiste keuze hebben gemaakt. Ze leren zichzelf kennen. Ja, reizen is geweldig, maar met een baan als stewardess zie je minder van landen dat je dacht. De onregelmatige tijden gaan je parten spelen en dan hebben we het nog niet eens over de mensen gehad die je moet bedienen. Deze mensen worden alsmaar mondiger en veel respect komt er niet vanaf bij veel passagiers. Als twintiger kon je dit wel hebben, maar nu? Je ziet je gezin minder en soms dagenlang helemaal niet. Een wijze levensles: ontdek wie je bent en waar je goed in bent. Leer jezelf kennen. Bekijk jezelf van een afstand en wees eerlijk tegen jezelf. Wil je écht met mensen werken? Of wordt dit als sociaal iemand alleen van je verwacht? Is reizen voor je werk écht wel zo leuk? Of is het alleen leuk om te reizen als je met je vrienden of geliefden samen bent? Je mag eerlijk zijn tegen jezelf. Pas dan ontdek je wie jij bent en kan je écht gelukkig worden.

Lees ook:  Hoe vrouwen al 100 jaar fit blijven

Ben positief

Het klinkt zo gemakkelijk, maar iedereen weet dat dit niet zo is. We hebben allemaal wel een baaldag, en dan is positief zijn alles behalve makkelijk. Accepteer deze dagen, want écht íedere dag positief zijn gaat vrijwel niemand lukken. Mensen die positief in het leven staan zijn een stuk gelukkiger dan mensen die alles negatief zien. Positieve mensen bereiken hun doelen eerder én gemakkelijker. Hoe kan dat? Een wijze levensles: positief denken beïnvloed eigenlijk alles. Als jij iets wilt veranderen in je leven en je eerste gedachte is dat het toch nooit gaat lukken, dan gaat dit hoogstwaarschijnlijk ook niet lukken. Misschien dat je toch een poging waagt, want misschien heb je wel een keer ‘geluk’. Pas als jij positieve gedachten hebt en jezelf iedere dag overtuigd dat iets wél gaat lukken, pas dan heb je kans van slagen. Geen topsporter loopt het veld op met de gedachte dat hij of zij de wedstrijd gaat verliezen. Dan sta je al direct 1-0 achter. Je gaat het veld op met een positieve gedachte. ‘Ik kan het!’, ‘Ik ben goed voorbereid!’ en ‘Dit keer ga ik winnen!’. Iemand die zo een wedstrijd ingaat heeft een veel grotere kans om te winnen dan iemand die denkt dat de tegenstander toch echt een maatje te groot is en dat het toch niks wordt. Zo gaat het ook in het leven. Dus blijf altijd positief en vertrouw in jezelf. Want als je jezelf al niet kunt vertrouwen, wie dan wel?

Maak je dromen concreet

Belangrijke levenslessen leren we allemaal door gewoonweg te leven. En bij het leven horen dromen. Iedereen heeft een droom. Van rijk worden tot de wereld over reizen. Maar de meeste dromen hebben één ding gemeen: ze zijn niet concreet. Want hoe rijk is rijk? Ben je al blij met 100.000 euro? Of toch liever een paar miljoen? En welke landen wil je zien als je de wereld over reist? Maak je dromen concreet. Een wijze levensles die je vaak te laat pas doorhebt. En bepaal daarnaast hóe je je dromen wilt verwezenlijken. Begin eens niet bij het begin, maar juist bij het einde. Wanneer zou je tevreden zijn? Wanneer je een villa bezit op loopafstand van het strand en met enorm zwembad? Het maakt niet uit wat je droom is, maar heb er een concreet beeld bij. Daarna doe je stappen terug en ga je kijken hoe je de droom kan verwezenlijken. Wat moet je doen om die villa te kunnen bemachtigen? Wellicht een andere baan waar je meer geld mee verdiend? Een eigen bedrijf opzetten zodat alle winst voor jezelf is en niet voor je baas? Of minder uiteten gaan en minder uitgeven aan andere randzaken? Als je dit allemaal concreet hebt, dan kun je je droom gaan verwezenlijken. Of is die villa bij het strand het toch niet allemaal waard om dingen om te gooien? Een wijze levensles die veel mensen leren.

Lees ook:  SWAG | True style never gets old

Er voor elkaar zijn

Vriendschap is het mooiste wat er is. Of het nu met zelfgekozen vrienden is, met je geliefde of met je familie, je hebt elkaar nodig. Ben er dan ook voor elkaar. Zie je dat het met iemand niet helemaal goed gaat? Ben er voor hem of haar. Vraag wat je kunt doen en steun hem/haar. Dit geldt niet alleen voor vrienden en familie, maar voor iedereen om je heen. Heb respect voor elkaars wensen en behoeftes. Druk niet je zin door ten koste van iemand anders. Ben niet alleen met jezelf bezig en je eigen wensen. Je bent niet alleen op de wereld, dus gedraag je ook zo. Je gaat er zo ontzettend veel moois voor terug krijgen als je voor anderen klaar staat. En verwacht niet meteen alles terug. Iedereen moet deze levensles op zijn eigen manier en in zijn eigen tijd leren. Die tijd komt wel vroeg of laat. Laat je daar niet door leiden, maar kies je eigen weg en zorg dat jij wel klaarstaat voor mensen. Laten we samen de wereld mooier maken.

Wist je dat onze gele knuffelbeer Winnie de Pooh ook vol met wijsheden over het leven zit. Lees de 17 inspirerende levenslessen van Winnie de Pooh en kom tot nieuwe inzichten. Of lees de 15 mooiste quotes over het leven.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings