Levend kunstwerk van 1.000 handgemaakte vogels

18 augustus 2017
292

Ter ere van het 200-jarig bestaan van de Christ Church Cathedral in Cincinnati (Ohio) heeft Anne Patterson een bijzondere installatie ontworpen, genaamd Murmuration. Een zwerm van 1.000 met de hand geregen vogels vliegt om het kruis van Jezus heen. Het lichte materiaal wappert zachtjes mee met de luchtstroom, waardoor er een 'murmuration', oftewel 'ruis' ontstaat. 

Wie goed doet...

De kerk heeft een zogeheten outreach program, waarmee zij zich al 200 jaar inzet voor de gemeenschap van Cincinnati. Zo is er onder anderen een daklozenopvang en een naschoolse opvang opgezet. Anne heeft deze boodschap meegenomen tijdens het ontwerpen van Murmuration.

Samen sta je sterker

Anne raakte geïnspireerd door een zwerm spreeuwen die, terwijl ze samenkomen, synchroon vliegen met elkaar de mooiste vormen in de lucht creëren. Anne vergelijkt de bezoekers van de kerk met deze spreeuwen op een bijzondere manier:

Individueel dwarrelen de mensen rond de stad Cincinnati, maar er is een soort samenspel met deze kathedraal die altijd voor hen klaarstaat. Als deze mensen een bezoek brengen aan de kerk, dan nemen zij niet alleen hun leven mee naar binnen, maar ook hun genade. Er vindt een uitwisseling van energie plaats die ervoor zorgt dat er iets moois wordt gecreëerd zodra al deze individuen bij elkaar komen.

Tijdens de voorbereidingen van de installatie heeft Anne samengewerkt met twee assistenten. Zij hebben de Kathedraal zeer gedetailleerd en op schaal nagetekend. Elke vogel werd in de tekeningen verwerkt, zodat ze een goed beeld hadden van het eindresultaat.

Bij de kerk hoort een grote gymzaal die Anne en haar team konden gebruiken als atelier. In het licht van de samenwerkingsboodschap van de kerk heeft Anne tevens de hulp ingeroepen van een aantal kerkleden, die vrijwillig hebben meegeholpen aan de opbouw van Murmuration.

Lees ook:  Een bijzondere vlieger

Een transformatie met een krachtige boodschap

In de kerk zijn alle vogels individueel opgehangen. Je ziet de dieren allemaal dezelfde kant opvliegen: richting het kruis. Zij maken daar een bocht omheen en vanaf dat punt veranderen de roestvrijstalen vogels in vogels van messing en koper. Ze veranderen van kleur, maar laten in feite een algehele transformatie zien.

De transformatie heeft allereerst een religieuze betekenis, maar staat ook voor het feit dat je samen iets kunt creëren dat mooier en groter is dan jijzelf als individu. Anne heeft dit op een mooie manier visueel weten weer te geven, met een installatie die bij elkaar 2,8 km (!) beslaat.

In dit filmpje zie je hoe Anne op het idee is gekomen en hoe de opbouw van de installatie in zijn werk is gegaan. Onderaan dit artikel zie je hoe de bezoekers reageren op dit mooie schouwspel.

https://youtu.be/vqs8XzPOS-g

murmuration 1

Murmuration 2

murmuration 3

murmuration 4

murmuration 5

murmuration 6

murmuration 7

murmuration 8

Anne weet de bezoekers van de kerk te raken met haar inspirerende en krachtige kunstwerk.

https://youtu.be/zuyE4zmInyc

Een ander inspirerend kunstwerk is deze rivier van 10.000 boeken in de drukste straten van Toronto.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down