Leven met een verslaving: een moedige strijd

9 augustus 2023
186
verslaving

Het hebben van een verslaving kan een verwoestende impact hebben op het leven van een individu, hun naasten en de samenleving als geheel. Mensen worden verslaafd aan allerlei substanties. Helaas is het gevoel van genot, ontspanning of verdoving tijdelijk.

Voor sommigen is het een uitlaatklep voor hun dagelijkse stressoren. Voor anderen kan het een manier zijn om pijnlijke emoties te verdoven. Uiteindelijk komt de harde realiteit echter altijd bovendrijven. Een verslaving is niet alleen zeer destructief, maar ook enorm uitputtend en intensief om te overwinnen.

Wat is een verslaving?

Een verslaving wordt gedefinieerd als een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door dwangmatig gedrag en verlangen naar een bepaalde stof of activiteit, ondanks de negatieve gevolgen die het kan veroorzaken. Verslavingen kunnen variëren van middelen zoals drugs, alcohol en nicotine tot gedragingen, zoals gokken, gamen of seks. Verslaafd zijn kan invloed hebben op hoe we functioneren op het werk, thuis, in relaties en andere aspecten van het dagelijks leven. Lees hier waar je een verslaving aan kunt herkennen.

Het leven met een verslaving

Het leven met een verslaving vergt een enorme hoeveelheid energie en tijd. Veel van onze gedachten en handelingen zijn gericht op de verwerving en het gebruik van onze verslaving stoffen en gedrag. Veel mensen met een verslaving schamen zich ervoor en voelen zich vaak alleen en geïsoleerd.

Makkelijk om te stoppen is het niet, omdat de verslaving voelt als een veilige haven die hen beschermt tegen de pijn en het ongemak in het dagelijks leven. Toch is het zo dat wanneer de gevolgen steeds erger worden, we ervoor kiezen om de strijd tegen onze verslaving aan te gaan.

Lees ook:  Werk: een groot deel van ons leven

Mentaal sterk in je schoenen staan

Het overwinnen van een verslaving is een moeilijke reis die vaak vol met ups en downs zit. Het vraagt om een enorme toewijding, discipline en steun van geliefden en professionals, zoals CACN Verslavingszorg. Het is een proces van radicale zelfontdekking en acceptatie en het vergt moed om de donkere kanten van jezelf en de verslaving onder ogen te zien.

Vaak is het nodig om nieuwe vriendschappen en, op sommige momenten, afstand te nemen van oude relaties die niet meer in lijn zijn met de gewenste manier van leven. Het kan nodig zijn om een ​​professionele behandeling te ondergaan, zoals een ontwenningsprogramma of psychotherapie. Dit zijn bewezen methoden om de verslaving tegen te gaan. 

Verder met je leven... je moet door!

Nadat iemand zijn verslaving heeft overwonnen en de vele emotionele en fysieke veranderingen heeft doorgemaakt, kan er een heel nieuw leven beginnen. Het kan een leven zijn waarin het individu zijn waarden, doelen en interesses opnieuw ontdekt. Het kan een leven zijn waarin hij of zij nieuwe vriendschappen sluit en opnieuw deelneemt aan het leven van familie en de samenleving. Het kan ook een leven zijn dat in evenwicht is met oprechte, sterke gevoelens van voldoening, geluk en vreugde. Al met al moet je ervoor zorgen dat je mentale gezondheid er weer op vooruit gaat.

Leven met een verslaving kan gevoelens van hopeloosheid en schaamte geven. Zéker als het lijkt alsof er geen uitweg is. De strijd tegen een verslaving vraagt om moed en toewijding. Het kan nodig zijn om het moeilijke proces van afkicken te doorlopen, maar uiteindelijk is het het waard. Grijp je kans om te leven op een manier die trouw is aan jezelf. Verander je leven en ga voor een gezonde levensstijl.

Dealen met een verslaving, je bent niet alleen tijdens deze donkere periode! Wist je dat er in Nederland 2 miljoen mensen verslaafd zijn? Waarvan het grootste deel, meer dan 75%, aan middelen zoals sigaretten, alcohol of marihuana.

Het is belangrijk dat je open bent tegen je familie, vrienden en de mensen die dichtbij je staan. Openheid creëert begrip en dat stelt je open om geholpen te worden.

Lees ook:  Chinees Nieuwjaar 2023: dit brengt het jaar van het konijn

Over de auteur

Mathias Molenberg

Recente berichten

Populariteit plantaardige levensstijl: waar komt het vandaan?

Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Alles wat je moet weten: emigreren naar het buitenland!

Hollandse hoogtepunten: wat Nederland zo mooi maakt

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down