Let op deze voedingsstoffen bij het ouder worden

62 VIEWS
Let op deze voedingsstoffen bij het ouder worden

Tijdens het ouder worden veranderd er veel in je lichaam, zo heb je bijvoorbeeld meer behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Doordat je stofwisseling trager wordt verbrand je minder energie en kan je gewicht toenemen. Om dit tegen te gaan is het vooral van belang dat je goed blijft bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen of te fietsen (lees hier over 3 prachtige wandelroutes door de bollenstreek en 3 lange fietstochten in Nederland waar we eerder over schreven). Door te bewegen blijft je spiermassa op niveau, wat er voor zorgt dat je meer energie verbruikt. Naast voldoende beweging zijn onderstaande stoffen van belang om op te letten.

Vitamine D

Voor sterke botten en tanden heeft je lichaam onder andere vitamine D nodig. Je lichaam maakt deze vitamine zelf aan via zonlicht op de huid. Maar naarmate je ouder wordt, wordt je huid dunner en wordt er minder vitamine D aangemaakt. Hierdoor wordt ook de aanmaak van calcium minder. Daarom is het van belang om iets langer buiten te zijn of voeding te eten waar veel vitamine D in zit, zoals vette vis.

Omega-3

Dagelijks minimaal 250 mg van de omega-3 vetzuren APA en DHA is goed voor je hart: de grootste spier van het menselijk lichaam. Deze vetzuren leveren een positieve bijdrage aan de normale werking van het hart. Daarnaast draagt dagelijks minimaal 250 mg DHA ook bij aan de hersenfunctie, is het goed voor
je gezichtsvermogen én ondersteunt het de conditie van je ogen. Omega-3 zit veel in vette vis zoals paling, haring en zalm. Het is aan te raden om dit soort vis dus minimaal één keer per week te eten. Lukt je dit niet, of hou je niet van vis, dan kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld omega 3 visolie van Flinndal te nemen. 

Glucosamine

Lees ook:  4x waarom je van een halfuurtje dansen gezonder en gelukkiger wordt

Je gewrichten kunnen vanaf je 40ste iets minder soepel gaan aanvoelen, waardoor je een stram gevoel krijgt. Dit wordt veroorzaakt doordat jouw lichaam minder glucosamine aanmaakt. Helaas komt het nauwelijks voor in voeding, maar je kan wel voedingssupplementen nemen die glucosamine bevatten. Het is ook belangrijk om voldoende te bewegen waardoor je stevige botten en sterke spieren behoudt.

Cholesterol

Ondanks de slechte reputatie heeft je lichaam toch (HDL-)cholesterol nodig. Let hierbij wel op dat er verschillende soorten zijn: het goede HDL-cholesterol en het slechte LDL-cholesterol. Dit laatste type kan zich bij het vervoeren van de cellen naar de spieren, nestelen in de vaatwanden van de bloedvaten. Dit kan je aders verstoppen, met alle gevolgen van dien. Probeer dus zo min mogelijk LDL-cholesterol binnen te krijgen door weinig verzadigd vet te eten (dit zit bijvoorbeeld in roomboter, melkproducten, chips en snacks). Om het slechte cholesterol tegen te gaan, kunnen plantensterolen helpen, dit zit in onder andere noten en granen.

MEER INSPIRATIE

Wil jij ook op hogere leeftijd fit blijven? Hier 4 tips om een elektrische fiets uit te zoeken
Voorkom legionella, ook in jouw eigen huis!
Geniet van het prachtige weer met deze 3 lange fietstochten in Nederland
Dit ziekenhuis zegt de gaarkeuken vaarwel en zorgt dat je lekker (en gezond!) kunt eten