
Faalangst is helaas iets wat veel mensen in de greep heeft. Faalangst wil logischerwijze zeggen dat je angst hebt om te falen. Dit hoeft niet alleen met bijvoorbeeld het behalen van je motorrijbewijs, of het halen van een tentamen te maken hebben. Het kan ook zijn dat je bang bent dat een relatie faalt, of op andere sociale aspecten. Faalangst kan zich uiten in paniekaanvallen. Vaak wordt kortademigheid, drukkend gevoel op de borst, hartkloppingen, een black-out of hyperventilatie ervaren. Het kan dus voor een heleboel mensen belemmerend werken als het aankomt op presteren onder druk. Het is daarom belangrijk voor mensen om dit onder de knie te krijgen, om het maximale uit zichzelf te kunnen halen.
Het goede nieuws is wel dat je hieraan geholpen kan worden. Er zijn zodanig een paar tips die het leven met faalangst soms een stuk toegankelijker kunnen maken. Wij vinden het natuurlijk belangrijk dat jij op de hoogte bent van deze tips. De onderstaande tips zullen een goede startpositie voor je zijn om je faalangst aan te pakken.
Fouten maken is menselijk
Waarschijnlijk hebben al heel veel mensen dit tegen je gezegd dat het echt niet zo’n ramp is als jij iets niet haalt. Fouten maken is menselijk. Jij, je ouders, je vrienden, je buurman of buurvrouw maken allemaal fouten. Maak jezelf dus niet wijs dat andere het beter doen dan jij. Overigens is het natuurlijk ook zo dat je van fouten leert. Je probeert ze logischerwijze te voorkomen, maar fouten maken is dus niet allen menselijk maar ook nog eens leerzaam
Voorbereiding is belangrijk
Mensen met faalangst zijn vaak bang om iets niet te halen. De ultieme tip hiervoor is dus eigenlijk optimaal voorbereiden. Mensen met faalangst zijn geneigd om uitstelgedrag te vertonen. Dit zal dan waarschijnlijk ook je valkuil worden. Zorg er juist voor dat je voldoende bent voorbereid, dat je de kans op falen dus zo klein mogelijk kan maken.
Onderschat jezelf niet
Een fout die regelmatig gemaakt wordt bij mensen die faalangst hebben, is het onderschatten van hun eigen vaardigheden. Bekijk de situatie dus realistisch. Want in de meeste gevallen benadeel jij jezelf. Probeer de situatie dus vanaf een afstandje te bekijken en vergelijk jouw eigen vaardigheden. Je mag heus wel trotst zijn op de dingen die jij zowel op vakgebied hebt ontwikkeld als op sociaal gebied. Maak jezelf dus niet wijs dat je ergens niet goed genoeg voor bent. Waardeer je eigen krachten en competenties.
Motiveer jezelf
Probeer je dagen en activiteiten zodanig in te vullen dat je bezig bent met dingen die jij leuk vindt en jou ook energie geven. Op deze manier raak je meer gemotiveerd om verschillende taken uit te voeren. Hiermee kan je ook het stukje uitstelgedrag een beetje te vermijden. Geef jezelf dus ook goede doelen om naartoe te werken.
Het is niet het einde van de wereld
Een goede manier om te kalmeren tijdens een hevig gevoel van faalangst, is nagaan wat het ergste is wat je kan gebeuren als iets niet zo loopt als jij dat wil. Zak je voor je motorexamen? Geen probleem dan doe je het examen gewoon nog een keer. De angst om iets niet te halen neemt zoveel vreugde van jou in beslag. Want uiteindelijk als je het ergste scenario in je hoofd realiseert, dan is het op het einde van de dag echt niet het einde van de wereld. Je zult misschien even goed balen of verdrietig zijn, maar het leven gaat daarna gewoon weer door en je komt vanzelf wel op het pad terecht wat voor jou bedoeld is.
Vond je dit nu een leuke en interessante blog? Neem dan ook eens een kijkje naar andere blogs die op Paradijsvogelsmagazine staan, zoals met de auto op vakantie, of alles wat je moet weten over de LGBTQ+ community.