Er bestaat een uitdrukking dat wanneer je iets in het heden zo graag wilt hebben, dat komt omdat je het in de toekomst bezit! Ofwel, ik blijf maar denken aan die ene smartphone die ik zo graag wil hebben, dan komt dat omdat ik deze in de toekomst al heb gekocht! In eerste instantie klinkt het als een smoesjes zodat je alles kunt krijgen wat je maar wil. Maar is dat zo? Dit is nu manifesteren! Maar wat is manifesteren precies?
Wat is manifesteren
Manifesteren betekent dat je met je gedachten, of door iets te denken, iets voor elkaar kan krijgen. Het is een vorm van positieve psychologie die veel wordt toegepast in een mindfulness levensstijl. Manifesteren creëert namelijk meer zelfvertrouwen en laat je in jezelf en je gewenste doelen geloven.
Hoe gebruik je manifesteren
Manifesteren is niet zoals een traditioneel stappenplan. In plaats van te werken naar een einddoel, neem je je gewenste eindpunt juist als startpositie. Je begint met je einddoel, verplaatst je hierin en onderneemt vervolgens actie. Zie je einddoel als een bloem. En blaadje voor blaadje pel je de laagjes eraf totdat je bij de kern bent aangekomen. Ofwel, de directe stappen die je kunt ondernemen om jouw gewenste bloem te laten ontpoppen!
De volgorde is dus andersom. Bijvoorbeeld: jij wilt ontzettend graag trouwen en een prachtig bruiloft feest op een unieke trouwlocatie. Je ‘manifesteert’ dan dat je gáát trouwen. Vervolgens bekijk je welke stappen daaraan vooraf dienen te gaan. Deze stappen worden opgedeeld in affirmaties, verplaatsen in gevoel en het ondernemen van actie.
1. (positieve) affirmaties
Beschrijf je einddoel in de vorm van een affirmatie. Het woord affirmatie stamt af uit het Latijnse woord ‘affirmare’. Dit betekent versterken of bekrachtigen. Affirmaties zijn positieve zinnen die je telkens voor jezelf dient te herhalen. Hierdoor kun je bepaalde overtuigingen versterken waardoor je ze uiteindelijk gaat geloven. Hierdoor vergroot je zelfvertrouwen.
Affirmaties formuleer je in de vorm van een stelling, alsof ze al werkelijkheid zijn. Dit betreft dus hetgeen wat je wilt gaan manifesteren, ofwel: je einddoel. Affirmaties kunnen zowel gericht zijn op objectieve als subjectieve doelen. Voorbeelden van affirmaties zijn:
Objectief | Subjectief |
Ik heb dat ene leuke zomerjurkje | Ik ben gelukkig |
Ik heb een kat | Ik ben goed zoals ik ben |
Ik heb een eigen appartement | Ik ben mooi |
2. Verplaats je in het gevoel
Nadat je jouw affirmaties heb bepaald en opgeschreven, ga je je verplaatsen in de situatie. Sluit je ogen en verbeeld jezelf in de situatie die je graag wilt bereiken. Laten we de objectieve affirmatie ‘ik heb een eigen appartement’ als voorbeeld nemen.
Jouw droomscenario
Beeld je de gehele situatie in. Je gaat naar een bezichtiging van een appartement in de stad waar je graag zou willen wonen. Je bekijkt elke kamer grondig. Eerst opent de verhuurder de voordeur en laat je naar binnen. In de gang maken jullie voor het eerst kennis met elkaar en jij met je nieuwe appartement. De verhuurder opent de volgende deur en jullie komen in de woonkamer terecht. Het is niet heel groot, maar groot genoeg voor jou alleen. Aansluitend aan de woonkamer bevindt zich ook het keukenblok inclusief koelkast, gasfornuis en combimagnetron. Naast het aanrecht van de keuken is een andere deur. De verhuurder neemt je mee en jullie komen wederom in een klein gangetje terecht. Aan weerzijde én aan het einde van de gang bevinden zich deuren. Links is een lege slaapkamer die de voorgaande huurder had ingericht als slaapkamer. Rechts is een kleine badkamer met een douche, wastafel en toilet. Tevens staat hier een wasmachine die bij de inboedel van het appartement hoort. De laatste deur, aan het einde van de gang, leidt naar het balkon. Een klein balkonnetje is het, met een mooi uitzicht over de binnenstad.
“Het is niet groot”, zegt de verhuurder, “maar voor een starter is dit meer dan genoeg!”. Jij lacht en stemt toe. De huur van het appartement, inclusief overige servicekosten, valt zelfs nog ónder jouw vastgestelde budget. Je bent bijna gek als je het niet doet.
Gek genoeg waren er maar weinig andere bezichtigingen. Jij krijgt de woning! Dan gaat alles in een sneltrein. Je ondertekent het huurcontract en krijgt de sleutel overhandigd. Samen met je ouders verhuis je spullen naar je nieuw, ietwat kleine, huis. Jullie gaan samen naar de kringloop en de IKEA het overige meubilair voor een niet dure prijs aan te schaffen. En voor je het weet, zit jij op je balkonnetje te genieten van het prachtige uitzicht in jouw favoriete stad en bovenal: je eigen appartement!
Het gevoel dat je voelt
Vooral het fijne gevoel dat je ervaart wanneer je je inbeeldt dat je woont in je nieuwe appartement, is belangrijk. Dit positieve gevoel is de leidende draad bij het manifesteren van jouw doelen. Wanneer dingen tegenzitten, of anders lopen dan je vooraf had gehoopt, kun je dit gevoel weer opnieuw oproepen. Dit geeft je opnieuw de energie om af te maken waaraan je bent begonnen.
3. Onderneem actie
Je hebt je helemaal ingeleefd in jouw einddoel. Zoals hierboven heb je het scenario van begin tot eind doorlopen en gevoeld wat je erbij zou voelen. Nu is het tijd voor actie. Welke stappen kun je nu al nemen je uiteindelijk doel te behalen? Zoals het scenario van het appartement: je begint met het oriënteren. Plan een bezichtiging in, check te actuele huizenmarkt of schrijf je in voor community's waar informatie wordt verstrekt over veranderingen in de markt!
Je kunt werkelijk alles waar je van droomt manifesteren. Het uiteindelijk doel hiervan is namelijk het zelfvertrouwen dat je creëert. En door dit zelfvertrouwen ga je meer in jezelf geloven dat je dingen kunt. Dus misschien zit manifesteren tussen de oren. Maar je kunt het zeker proberen!
Vond je dit een interessant artikel? Wil je meer weten over mindfulness en zelfverzekerder door het leven gaan? Dan kun je naast manifesteren ook leren mediteren om je rust weer terug te vinden!