De Spathiphyllum staat in Nederland ook wel bekend als de lepelplant. Je kunt deze prachtige plant makkelijk herkennen aan zijn lepelvormige bladeren en witte open bloemen. Deze plant groeit oorspronkelijk langs de oevers van de Amazone en is een sterke plant. Deze kamerplant maak je het meeste blij met weinig licht en relatief veel water. Ben jij van plan om een lepelplant aan te schaffen? Dan is het belangrijk om te weten hoe jij deze kamerplant het beste kunt onderhouden. De lepelplant verzorgen doe je zo!
De lepelplant verzorgen
Het verzorgen van de lepelplant is, net als het verzorgen van de Philodendrons, vrij eenvoudig. Het is een makkelijke plant, zolang hij niet in direct zonlicht gezet wordt. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd te veel water geven, aangezien de plant gevoelig is voor wortelrot. Het is handig om regelmatig de bladeren af te nemen om stof te verwijderen en de plant te helpen ademen. Daarnaast gedijt de lepelplant goed bij een hogere luchtvochtigheid, dus besproei de bladeren af en toe met water of plaats een luchtbevochtiger in de buurt. Door deze eenvoudige verzorgingstips te volgen, zal je lepelplant gezond en weelderig groeien en af en toe zelfs mooie witte bloemen produceren. Hieronder gaan we er nog wat dieper op in.
De lepelplant water geven
De Spathiphyllum heeft graag water. Je kunt deze plant gerust meerdere malen per week een flinke hoeveelheid water geven. Het is namelijk haast niet mogelijk om de kamerplant uit Zuid-Amerika te verzuipen. Je kunt de plant beter te veel dan te weinig water geven. En geloof mij, de lepelplant laat het je wel weten wanneer hij dorst heeft!
Meer water geven, wanneer:
De manier waaraan je dat kunt zien, is aan de slap hangende bladeren. Zie je de bladeren er wat zielig bij hangen? Geef het dan een goede scheut water. Hoeveel water de Spathiphyllum precies nodig heeft is afhankelijk van de pot die je gebruikt. Hoe groter de pot die je gebruikt, hoe meer water je de plant moet geven.In de wintermaanden kun je de lepelplant gerust iets minder water geven.
Standplaats voor de lepelplant
Anders dan de tabaksplant, heeft de lepelplant weinig zonlicht nodig. Het beste kun je de lepelplant op een plek zetten waar hij maar gedeeltelijk van de dag zonlicht krijgt. In de schaduw staan vind deze plant geen probleem. Het beste kun je dus een raam richting het zuiden vermijden, terwijl dat voor veel planten juist heaven on earth is. Zet je de lepelplant (door gebrek aan ruimte) toch voor het raam aan de zuidkant? Laat hem er dan niet meer dan één uur staan. Probeer het liefst een temperatuur tussen de 18 en de 23 graden aan te houden.
Houd de luchtvochtigheid hoog
De Spathifyllum staat normaalgesproken in het Amazonegebied. Hier zijn de omstandigheden dus erg vochtig. Het is dus aan te raden de kamerplant geregeld te besproeien. Met name in de winter is de luchtvochtigheid erg laag wanneer de verwarming aan staat. Het is daarom belangrijk dat de bladeren van de lepelplant vochtig worden gehouden.
Lepelplant voeding
Naast dat je de lepelplant moet voorzien van voldoende water, is het belangrijk de plant eens in de zoveel tijd te voorzien van voeding. Geef hem eens in de drie maanden plantenvoeding. Kamerplantvoeding van bijvoorbeeld Pokon zou goed genoeg moeten zijn. Hoeveel voeding je de lepelplant moet geven staat aangegeven op de verpakking, zorg dus dat je nooit meer voeding geeft dan de aanbevolen hoeveelheid. Wanneer de Spathifyllum in de bloei is, kun je de plant het beste eens per maand voeding geven.
Het snoeien van de lepelplant
De Spathifyllum hoeft in principe enkel gesnoeid te worden wanneer hij dode bladeren heeft. Wanneer jij denkt dat de lepelplant te vol wordt, kun je de plant natuurlijk altijd terugsnoeien. Zo houdt je de lepelplant mooi in vorm en compact. De lepelplant onderhouden wordt zo wel heel erg makkelijk!
Ziektes lepelplant
Dat een lepelplant ziek wordt komt zelden voor. Mocht jouw lepelplant toch een ziekte op hebben gelopen, dan is dit vaak de spint. Deze ziekte wordt vaak veroorzaakt door een andere kamerplant. Spint zijn kleine beestjes die het sap uit de bladeren halen. Door de Spathifyllum regelmatig te besproeien voorkom je dat je lepelplant ziek wordt door deze beestjes. In de zomer kun je spint voorkomen door de lepelplant buiten neer te zetten. Zet de plant echter niet in de volle zon! De warmte zorgt ervoor dat de spint verdwijnt.
De eigenschappen van de lepelplant
Nu je weet hoe jij voor jouw eigen lepelplant kunt zorgen, wil ik je ook nog vertellen over een aantal leuke en speciale eigenschappen van de Spathifyllum. Hieronder staan ze op een rijtje.
Is de lepelplant giftig?: De Spathifyllum is lichtelijk giftig wanneer de bladeren worden ingenomen. Let dus vooral bij huisdieren op met de lepelplant. Wanneer zij van de plant eten kunnen zij flink ziek worden. Zet de plant daarom buiten bereik van honden, katten en andere huisdieren.
Luchtzuivering door de lepelplant: Een lepelplant is uiterst lucht reinigend. De Spathifyllum staat namelijk in de top 10 meest zuiverende kamerplanten. Deze lucht zuiverende planten zorgen ervoor dat schadelijk stoffen, zoals benzeen, uit de lucht wordt gefilterd. Vervolgens wordt er gezonde zuurstof verspreid door de kamer. Om die reden is de lepelplant erg geliefd in de slaapkamer!
Dit was het einde van deze blog. Hopelijk heb je er wat van opgestoken. Wil jij nu meer over plantenverzorging leren? Lees dan hier alles over de verzorging van de aloë vera plant.