Het veelzijdige meesterbrein van Leonardo da Vinci

14 juni 2020
307
Leonardo Da Vinci

Leonardo da Vinci is een van de grootste namen uit de kunstgeschiedenis. Zijn werken waren zo goed en populair, dat er meerdere dingen naar de Italiaanse grootmeester vernoemd zijn, waaronder de razend populaire en verfilmde roman The Da Vinci Code, waarin zijn werk veelvuldig in terugkwam. Maar Da Vinci was meer dan alleen een groot kunstenaar, waardoor hij voor veel verschillende branches gezien kan worden als een waar rolmodel.

Achtergrond

Leonardo da Vinci is geboren in Anchiano, een dorpje in Vinci (toepasselijk) in de regio Toscane in Italië. Hij leefde van 15 april 1452 tot 2 mei 1519. In zijn leven heeft Leonardo da Vinci verre van stilgezeten. De meeste mensen kennen hem natuurlijk als groot schilder, maar kunnen hem waarschijnlijk ook kennen als uitvinder van vooral fantasierijke dan wel futuristische vervoersmiddelen. Ook was Da Vinci een architect, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer en schrijver. Kortom, Leonardo da Vinci heeft zijn voetsporen meer dan achtergelaten. En dat is natuurlijk ook niet zo vreemd, want zelfs nu hij al meer dan 500 jaar gestorven is weet nog steeds zo goed als iedereen wie de beste man was. Er zijn maar weinig namen waarvan hetzelfde gezegd kan worden, waardoor je wel kunt zeggen dat Da Vinci een waardige plek in de geschiedenis heeft gekregen.

https://www.instagram.com/p/CBGtiiPMsFm/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Rolmodel

Misschien wel mede doordat zijn portfolio zo groot en veelzijdig is, wordt Leonardo da Vinci gezien als een groot voorbeeld voor veel verschillende mensen. Dit heeft niet alleen te maken met dat hij veel verschillende beroepen had, maar ook vanwege dat hij de status heeft verkregen van genie. Veel mensen kijken op naar de intelligentie van deze veelzijdige kunstenaar en proberen al te graag zijn gedachten te doorgronden. Bovendien wordt hij gezien als het schoolvoorbeeld van wat in de tijd van de Renaissance werd gezien als de homo universalis, oftewel hoe de ideale man eruit zou moeten zien en hoe zijn persoonlijkheid en intelligentieniveau zouden moeten zijn.

Lees ook:  Het universum van papier

Loopbaan

Leonardo da Vinci begon zijn carrière als leerling schilder bij zijn schilderende landgenoot Andrea del Verrocchio. Niet veel later begon hij voor zichzelf en sindsdien ging het snel. Zo begon hij te schilderen voor de Hertog van Milaan. Dit leverde hem een eigen studio op, waar hij zelfs zijn eigen leerling schilders had. Tijdens de Franse bezetting van Milaan keerde Da Vinci terug naar Florence. Hier maakte hij zijn eerste uitstap naar andere kunstzinnige ambachten. Hij werd toen namelijk militair architect en ingenieur.

In 1506 keerde Leonardo da Vinci terug naar Milaan. Daarna trok hij naar Rome om daar verder te gaan met schilderen. Verder heeft Leonardo da Vinci gewerkt voor de koning van Frankrijk Frans I, in het kasteel van Amboise.

In zijn loopbaan heeft Leonardo da Vinci op veel plaatsen gewerkt en ook samen met andere kunstenaars. Zo werd hem gevraagd of hij samen met Michelangelo een grote muurschildering in het Palazzo Vecchio in Florence wilde maken. Echter hebben beide schilders dit werk nooit afgemaakt. Ook had Da Vinci net als vele andere kunstenaars uit die tijd een aantal leerlingen. Bekende namen daarvan zijn Francesco Melzi, Andrea Solari en Giacomo Salai.

Bekende kunstwerken van Leonardo da Vinci

Iedereen kent wel een kunstwerk dat door de handen van Leonardo da Vinci tot leven is gekomen. De bekendste werken zijn natuurlijk de Mona Lisa en het Laatste Avondmaal, allebei iconische schilderijen die nog steeds jaarlijks miljoenen bezoekers trekken. Maar de schilder heeft meer werken in zijn portfolio staan. Dit waren met name schilderijen met een christelijk thema, zoals St. Gerome in de Wildernis en Aanbidding door de Wijzen. Ook heeft hij een aantal schilderijen gemaakt samen met andere schilders. Denk hierbij aan de Doop van Christus, dat is gemaakt samen met Verrochio.

Lees ook:  Waarom zagen wereldkaarten er vroeger anders uit?

Mona Lisa Leonardo Da Vinci

Leonardo da Vinci zijn uitvindingen

Leonardo was een kenmerkend uitvinder van de meest absurde bouwwerken. Met name op het gebied van vervoersmiddelen was hij ingenieus. De bekendste uitvinding is wel de Ornithopter, een voorloper van het vliegtuig dat de vliegbewegingen van een vogel nabootst. Maar ook was hij zijn tijd al voor met een eerste versie van een parachute. Ook zal hij in zijn notitieboek de eerste ideeën voor een duikboot hebben uitgetekend. Leonardo da Vinci was dus behoorlijk in zijn tijd voor.

Het is eigenlijk te veel om alles wat met da Vinci te maken heeft in één stuk op te noemen. Gelukkig is er een soort biografie van de bekende kunstenaar gemaakt, waarin wel alles (naar alle waarschijnlijkheid) in is opgenomen. Deze biografie is onderdeel van de Vite, geschreven door Giorgio Vasari en wordt ook gebruikt als een van de belangrijkste bronnen van kunstgeschiedenis over de Renaissance.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings