Wat te doen in Leoben, Oostenrijk?

28 juli 2020
706
Schwammerlturm Leoben

Leoben is een prachtige ouderwetse stad in Oostenrijk aan de rivier de Mur. Leoben is nauw verbonden met Graz en Wiener Neustadt en ligt op een bijzondere locatie in het prachtige landschap van Stiermarken.

Met ongeveer 25.000 inwoners betreft het slechts een kleine stad, maar is het wel de thuisbasis van de Universiteit van Leoben, die gespecialiseerd is in mijnbouw. Daarnaast hebben er verschillende belangrijke gebeurtenissen plaatsgevonden in de stad.

Het Leoben-verdrag, een wapenstilstand tussen Oostenrijk en Frankrijk vóór het Campo Formio-verdrag, werd bijvoorbeeld aan het einde van de 18e eeuw ondertekend in Leoben. Het is ook de thuisbasis van het Leoben Justice Center, een gevangenis ontworpen met de hulp van de architect Josef Hohensinn, die werd voltooid in 2005.

Kortom, het is tijd om een aantal van de leukste activiteiten in Leobon voor je op een rij te zetten!

 

Massenburg

De Massenburg is de ruïne van het oude kasteel, gelegen op een heuvel, op korte loopafstand van het centrum van Leoben. Het kasteel dateert uit de 13e eeuw en is oorspronkelijk gebouwd als een fort ter verdediging van de stad. In de volgende eeuwen werd het echter omgevormd tot een stenen kasteel.

Toen het kasteel werd verwaarloosd, namen de ruïnes toe. Deze ruïnes zijn in het begin van de 21e eeuw verder opgegraven en zijn nu weer volledig zichtbaar.

Je kunt genieten van de korte heuvelwandeling en de kasteelruïnes bewonderen. De heuvel biedt ook een fantastisch uitzicht over het omringende landschap en het centrum van Leoben.

 

Pestsaule monument

Dit prachtige monument staat op het centrale plein van de stad en is een prachtig eerbetoon aan de burgerbevolking die de pest in de middeleeuwen heeft overleefd. Het ingewikkelde ontwerp van het monument is prachtig te noemen en toont zes gebeeldhouwde figuren , die allemaal met realistische details zijn vastgelegd.

Het Pestsaule-monument ziet er overdag en 's nachts indrukwekkend uit en moet zeker even worden bezocht tijdens een wandeling over het centrale plein.

Sommige sculpturen hebben gouden accessoires, zoals de torenspitsen van Sebastian en het prachtige gouden kruis bovenaan de kolom. Het is een van de meest bijzondere plekken in Leoben te noemen.

Lees ook:  De 5 mooiste bezienswaardigheden in Hallstatt, Oostenrijk

 

De kunstgalerij

Dit interessante museum bevindt zich rechts van het centrale plein richting de muur en is te voet bereikbaar vanuit het stadscentrum.

Het museum zelf is gebouwd met moderne architectuur die zich onderscheidt van gebouwen in oude stijl en bevat enkele van de mooiste tentoonstellingen in Oostenrijk.

De tentoonstellingen richten zich voornamelijk op de geschiedenis en ontwikkeling van Leoben en de verschillende industrieën die hier door de jaren heen actief zijn geweest. Er zijn andere tijdelijke tentoonstellingen die regelmatig worden voorzien van nieuwe items.

 

Brouwerijmuseum

Het Goesser-bier van Leoben is wereldberoemd en onderdeel van het Heineken-bedrijf. Het is bovendien een van de meest populaire bieren in Oostenrijk.

Het Brouwerijmuseum geeft je een prachtig inzicht in de wereld van bier en het ambacht dat in de productie gaat zitten. Als je een bierliefhebber bent of gewoon de geschiedenis waardeert van hoe iets in de loop van de tijd wordt gemaakt en ontwikkeld, is een bezoek aan het museum een ​​must in Leoben.

Tijdens een spectaculaire tour zul je een aantal interessante feiten vinden die meer dan duizend jaar brouwerijgeschiedenis samenvatten en heb je natuurlijk de mogelijkheid om het wereldberoemde bier zelf te proeven.

 

Lavanttaler Alpen

LeobenDeze prachtige bergketen maakt deel uit van de centrale oostelijke Alpen, die zowel Oostenrijk als Slovenië omvatten en tussen de muur en de Drau liggen. De Lavanttaler Alpen zijn indrukwekkend op een hoogte van ruim 2000 meter en er is een uitgebreid netwerk van wandel- en klimroutes die door de hele regio verspreid zijn.

De bergen liggen op ongeveer anderhalf uur van Leoben, waardoor de beste optie is om een auto te huren. De reis is echter de moeite waard als je de prachtige landschappen doorkruist.

 

Het centrale plein

De meeste Oostenrijkse steden hebben een centraal plein. Of zoals de Oostenrijkers zelf zeggen: een Hauptplatz of Stadtplatz. Dit aangename plein is het belangrijkste centrum en ontmoetingsplaats waar vaak markten worden gehouden.

Het belangrijkste plein in Leoben is een groot rechthoekig voetgangersgebied met kleurrijke gebouwen met een historisch design. Diverse winkels en cafés omzomen het plein en de bijzondere tegels en stenen geven het plein een rustieke uitstraling.

Lees ook:  Reis met vrijheid, de tips

Marktkramen zijn hier regelmatig open en hier is ook het opvallende monument van Pestsaule waar we het eerder al even over hadden, te vinden. Ook vind je er enkele sierlijke fonteinen om te bewonderen.

 

Stadspark Leoben

Deze open openbare ruimte is gelegen in het centrum van Leoben en is daardoor gemakkelijk te voet bereikbaar door middel van een wandeling door deze prachtige stad.

Het park is een ideale plek om te ontspannen of als je een sportief type bent te joggen bij mooi weer. Met veel mooie bomen en wandelpaden is de sfeer in het stadspark kalm, vredig en ontspannen. Kortom, een ideale locatie om even bij te komen van het bezoeken van alle bezienswaardigheden binnen de stad.

 

Steinscherer Café

LeobenDe buitenkant van dit café is geweldig, en als dat niet genoeg is om je aan te trekken, zul je zeker overtuigd zijn van het heerlijke eten en drinken dat wordt geserveerd.

Het Steinscherer Café op het centrale plein heeft een felrode gevel, die prachtig is versierd met veel stenen sculpturen en reliëfs en hiermee voor een prachtig ontwerp zorgt. Het ontwerp is dan ook voor vele toeristen een reden om een bezoek te brengen aan dit bijzondere café.

Binnen is er een comfortabel interieur en een selectie van speciale drankjes, gebak en een heerlijk ontbijt. Met redelijke prijzen en uitstekende zelfgemaakte lekkernijen is de Steinscherer een echte aanrader in Leoben.

 

De Aziatische spa

Een typische Oostenrijkse spa met een Aziatisch thema, de Leoben Spa, biedt hoge kwaliteit en een breed scala aan ontspannende activiteiten waar je heerlijk kunt ontspannen en heerlijk tot rust kunt komen.

Je kunt hier natuurlijk genieten van heerlijke massages, ontspannen in de thermale baden of jezelf zelfs laten verwennen in een van de vele sauna's. Er is ook een sportzwembad dat perfect is om in de steegjes te zwemmen, een speeltuin voor kinderen en een duiktoren voor avonturiers. Het complex is bovendien ontworpen in een prachtige Aziatische stijl en doet je denken aan de pagodes in Japan.

 

Wandelen in de zuidelijke bossen van Leoben

Ten zuiden van Leoben bij Waltenbach wacht een groot bosgebied om ontdekt te worden.

Lees ook:  De groene toekomst van waterstof auto’s

Je kunt hier letterlijk urenlang in de natuur wandelen en genieten van het prachtige landschap en de spectaculaire bossen. Het is de perfecte plek voor de onverschrokken natuurliefhebber tijdens de warmere maanden.

 

Even alle zorgen vergeten in Club Passion

Als je op zoek bent naar een leuke avond en een plek om 's avonds te feesten, dan ben je bij Club Passion aan het juiste adres. Hoewel er niet veel clubs zijn in Leoben, is Club Passion een van de beste clubs. Bovendien is het een club die gemakkelijk toegankelijk is dankzij de handige ligging op het centrale plein van de stad.

 

Met persoonlijke service en levendige muziek is het een geweldige plek om wat te drinken en te dansen. Het biedt daarnaast een fantastische sfeer en interieur en serveert een heerlijke selectie cocktails en drankjes.

 

De abdij van Goss

Deze abdij was ooit zowel een benedictijner klooster als een kathedraal en diende ook als zetel van de kortstondige bisschop van Leoben. Tegenwoordig gebruikt als parochiekerk in een gotische stijl bevat het bouwwerk elementen van romaanse architectuur en verschillende prachtige fresco's.

Het oorspronkelijke klooster werd gesticht in de 11e eeuw en werd vervolgens onder Hendrik IV omgevormd tot een gebedsplaats. Het complex staat vandaag de dag vol met prachtige architectuur, opvallende torens en sierlijke religieuze ornamenten. Het is met recht een prachtige historische locatie te noemen.

 

Schwammerlturm

Schwammerlturm LeobenDe Schwammerlturm is een middeleeuwse toren die al talloze jaren te vinden is in de stad en inmiddels een van de bekendste gebouwen in Leoben is. De aankleding van deze sierlijke toren is schitterend te noemen met witte muren en rode hoekpilaren evenals een groot embleem van Oostenrijk en Leoben. Ook vind je er een koepelvormige boventoren die al vanaf honderden meters in het oog springt.

De toren bevindt zich in het stadscentrum, maar dicht bij de muur en overspant de weg die naar het centrale plein leidt. Er is een lift in de toren waarmee de bovenste verdieping kunt bereiken. Vanaf deze plek word je getrakteerd op een fantastisch uitzicht over het oude gedeelte van de stad.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De mythe van Prometheus, god en Titaan

De 9 allermooiste gedichten bij overlijden moeder

De strijd tussen Hera, godin van de goden en Heracles

Kleurpsychologie: Hoe kleuren je ruimte beïnvloeden

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings