
Kijkend naar de portretten van kunstenaar Leng Jun, zou u bijna denken dat de afgebeelde vrouwen ieder moment uit de lijst kunnen stappen. Deze Chinese kunstenaar legt werkelijk ieder detail op zo’n wonderbaarlijk realistische wijze vast dat een ‘zoek de verschillen’ spelletje met de daadwerkelijke persoon waarschijnlijk geen resultaten op zou leveren. De schilderijen zijn van dichtbij het allermooist, want dan is ieder moedervlekje of de schaduw van een draadje het beste te bewonderen. Ook zijn stillevens zijn van ongekende schoonheid.
Het waarom van hyperrealisme
Lezers hebben ons wel eens de vraag gesteld waarom men hyperrealistische schilderijen zou willen maken als zij ook simpelweg een foto zouden kunnen maken. Wat is de meerwaarde van een geschilderd portret of landschap in vergelijking tot een fotografisch beeld? Het doel van deze kunststroming is dat het ‘meer dan echt’ is – beter dan een foto. En waarom de kunstenaars zo willen schilderen is waarschijnlijk per individu verschillend. Maar waarom er veel bewondering voor is, is duidelijk. Een fotograaf kijkt vaak naar een beeld als geheel. Er gaat vaak wel veel voorbereiding in zitten, en details zijn belangrijk voor het eindresultaat. Daarna is de foto in een klik genomen. Een hyperrealistisch schilder moet elke vierkante millimeter van dichtbij bekijken en urenlang schilderen, de juiste kleuren met elkaar mengen en geen duidelijke kwaststreken op het doek achterlaten. Tegelijkertijd moet iedere kleine millimeter bijdragen aan het geheel.
De motivatie en werkwijze van Leng Jun
Voor Lung Jen was deze stijl niet iets waar hij echt over nagedacht had, maar iets wat hij gewoon erg graag wilde proberen. De uitdaging om iets zo realistisch mogelijk weer te geven intrigeerde hem. Hij is anders dan veel andere hyperrealistische schilders in dat hij niet eerst een foto van het subject maakt, maar alles weergeeft zoals hij het met het blote oog waarneemt door het subject van dichtbij te bestuderen. De reden hiervoor is dat een cameralens het beeld anders weergeeft dan hoe wij de wereld met onze ogen zien en aangezien de toeschouwer met zijn ogen kijkt, wilde hij hen laten zien wat hij in werkelijkheid ook met zijn ogen zag. Het maken van zijn schilderijen kostte maanden, want des te meer tijd hij erin steekt, des te meer details hij kan weergeven.
Hieronder de beelden van zijn fantastische werk. Je kunt het fruit bijna proeven en de truien voelen kriebelen!

Zelfportret Leng Jun
Via: Twisted Sifter, Bron: Youtube
Meer werk van Leng Jun op Facebook