De nieuwe stiltecoupé van de NS is een walhalla voor leesfanaten

1473 VIEWS
De nieuwe stiltecoupé van de NS is een walhalla voor leesfanaten

Zal de NS ons artikel Museum op wielen: treinreizen tussen beroemde kunstwerken gelezen hebben? Ze lijken het verzoek van vele lezers voor een mooi ingerichte trein in ieder geval gehonoreerd te hebben. De NS heeft namelijk een stiltecoupé omgetoverd tot knusse bibliotheek: compleet met -geïllustreerde- boekenplanken, leeslampjes en een mooi tapijt in het gangpad. 

Boeken lezen of ruilen

Het doel van deze speciale coupé is duidelijk: lekker lezen. De knusse leescoupé moet ervoor zorgen dat je ontspannen kunt reizen en je helemaal in je boek kunt verliezen. Bovendien ligt er op elk tafeltje een boek om te kunnen lezen, mocht je jouw Herman Koch of poëziebundel van Gerrit Komrij vergeten zijn. Ook geldt er in de coupé een ruilsysteem: je mag een van de boeken omruilen met een boek van jezelf, zolang er altijd maar een boek blijft liggen.

Stiltecoupé

Een experiment om het aantal decibellen in de stiltecoupés te reduceren met grotere stiltesymbolen was eerder al mislukt, omdat mensen wel weten dat ze in een stiltecoupé zitten maar zich daar gewoon niks van aantrekken. Diverse psychologische onderzoeken laten echter zien dat reizigers -hoewel niet compleet stil- wel zachter en minder praten wanneer de omgeving van de trein is uitgerust met indirecte beïnvloeders zoals de suggestie van een bibliotheek (hetzelfde werkt trouwens ook voor opruimen: wanneer de trein fris ruikt zijn mensen eerder geneigd hun rommel in de prullenbak te gooien). Interessant om te zien of het ook in de praktijk werkt! Of misschien leveren de boeken wel zoveel stof tot spreken op dat het juist een tegengesteld effect heeft…

Lees ook:  Het leven van Frida Khalo in een prachtig geïllustreerde biografie

Het nieuwe interieurdesign bevindt zich slechts in één coupé op de bovenverdieping van een intercity die door het hele land rijdt, maar wie weet heb je geluk deze zomer wanneer je op de trein stapt! 

Leescoupé NS

leescoupé NS

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Steve Jobs, nietsontziende ondernemer en wereldverbeteraar tegelijk
Subtiele wijsheden uit het boek De Geheime Tuin
Het Deense geheim voor geluk
Zo, dat werd tijd: een handig én leuk boek over ouder worden