De nieuwe stiltecoupé van de NS is een walhalla voor leesfanaten

27 juni 2016
231

Zal de NS ons artikel Museum op wielen: treinreizen tussen beroemde kunstwerken gelezen hebben? Ze lijken het verzoek van vele lezers voor een mooi ingerichte trein in ieder geval gehonoreerd te hebben. De NS heeft namelijk een stiltecoupé omgetoverd tot knusse bibliotheek: compleet met -geïllustreerde- boekenplanken, leeslampjes en een mooi tapijt in het gangpad. 

Boeken lezen of ruilen

Het doel van deze speciale coupé is duidelijk: lekker lezen. De knusse leescoupé moet ervoor zorgen dat je ontspannen kunt reizen en je helemaal in je boek kunt verliezen. Bovendien ligt er op elk tafeltje een boek om te kunnen lezen, mocht je jouw Herman Koch of poëziebundel van Gerrit Komrij vergeten zijn. Ook geldt er in de coupé een ruilsysteem: je mag een van de boeken omruilen met een boek van jezelf, zolang er altijd maar een boek blijft liggen.

Stiltecoupé

Een experiment om het aantal decibellen in de stiltecoupés te reduceren met grotere stiltesymbolen was eerder al mislukt, omdat mensen wel weten dat ze in een stiltecoupé zitten maar zich daar gewoon niks van aantrekken. Diverse psychologische onderzoeken laten echter zien dat reizigers -hoewel niet compleet stil- wel zachter en minder praten wanneer de omgeving van de trein is uitgerust met indirecte beïnvloeders zoals de suggestie van een bibliotheek (hetzelfde werkt trouwens ook voor opruimen: wanneer de trein fris ruikt zijn mensen eerder geneigd hun rommel in de prullenbak te gooien). Interessant om te zien of het ook in de praktijk werkt! Of misschien leveren de boeken wel zoveel stof tot spreken op dat het juist een tegengesteld effect heeft...

Lees ook:  7 kinderboeken die ook meer dan leuk zijn voor volwassenen

Het nieuwe interieurdesign bevindt zich slechts in één coupé op de bovenverdieping van een intercity die door het hele land rijdt, maar wie weet heb je geluk deze zomer wanneer je op de trein stapt! 

Leescoupé NS

leescoupé NS

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met jouw fiets op vakantie: tips voor een veilige fietsvakantie

Kun je je yogamat ook als sportmat gebruiken?

Ontdek de geheimen van chakra healing

Meditatie voor chakra balans: ontdek hoe het werkt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings